Greek Quality Products

Πρώτα ελληνικά

Μια «τρελή» παρέα εθελοντών, όπως χαρακτηριστικά µάς συστήνεται, ενώνει τις δυνάµεις της δηµιουργώντας µια διαδικτυακή πλατφόρµα για την προβολή και την προώθηση εξαιρετικής ποιό-τητας προϊόντων της ελληνικής γης. Πρόκειται για µια αξιέπαινη κι εντυπωσιακή πρωτοβουλία, που πέρα από τη γνωριµία και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στους Έλληνες καταναλωτές, φιλοδοξεί να καλλιεργήσει τη νοοτροπία τού να προτιµάµε τα ελληνικά προϊόντα έναντι των αντίστοιχων εισαγόµενων συµµετέχοντας µε αυτό τον τρόπο στη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Ας τους γνωρίσουµε.

Τον σεφ Στράτο Ιωσηφέλλη τον γνώρισα στον Μεσότοπο της Λέσβου, όπου εργάζεται τα καλοκαίρια στο καφενείο του πατέρα του µαγειρεύοντας καθηµερινά, προσφέροντας στους επισκέπτες ό,τι πιο εκλεκτό παράγει ο τόπος του. Συχνά µάλιστα του αρέσει να τους πειράζει εξελίσσοντας αγαπηµένες παραδοσιακές γεύσεις σε εµπνευσµένες δηµιουργίες. «Μαγειρεύουµε µε υλικά του τόπου µας, και πάντοτε εποχιακά, αυτό είναι το µεγαλύτερο µυστικό του κάθε µάγειρα…»
Ο ίδιος συστήνει παραδοσιακά προϊόντα του τόπου του σε µαγαζιά της Αθήνας όπως το branch µε χάχλες (παξιµαδάκια ξινού τραχανά από πρόβειο γάλα) που τις γεµίζει µε ντοµατούλα, κρεµµύδι, ελιές, ελαιόλαδο, αυγό, ρίγανη και τριµµένο λαδοτύρι Λέσβου. «∆ιαθέτουµε εξαιρετικές πρώτες ύλες στην Ελλάδα. Αυτό που µας έλειπε ήταν η τεχνοτροπία, και από τη στιγµή που την κατακτήσαµε, η ελληνική γαστρονοµία µπορεί πραγµατικά να µεγαλουργήσει», θα µου πει ο Στράτος συστήνοντάς µου την οµάδα τού Greek Quality Products.

Η ιστοσελίδα επιλέγει και µας παρουσιάζει ανάµεσα σε εξαιρετικά προϊόντα ελληνικών εταιρειών, τα οποία παράγονται από ανθρώπους µε µεράκι, επιµονή και εργατικότητα, αλλά και µε τεράστια αποθέµατα αισιοδοξίας αφού επιχειρούν σε ένα από τα πιο δύσκολα επιχειρηµατικά περιβάλλοντα, όπως αυτό της Ελλάδας. «∆εν µπορεί να αφήνουµε τις ντοµάτες του κήπου µας να σαπίζουν και να πηγαίνουµε σε άλλο κήπο για να αγοράσουµε. Στηρίζουµε πρώτα τον εαυτό µας, τον συµµαθητή µας, τον συµφοιτητή µας, τον συνάδελφο στη δουλειά, την ίδια µας την οικογένεια. Οικογένεια είναι και ο τόπος όπου γεννηθήκαµε και ζούµε και µεγαλώνουµε εµείς και τα παιδιά µας. Αν θέλουµε να συµβάλουµε σε ένα καλύτερο αύριο, οφείλουµε να στηρίζουµε την επιχειρηµατικότητα στη χώρα όπου ζούµε… Η τεράστια αλλαγή ξεκινάει ακόµη και αν απλά αγοράσετε ένα µόνο ελληνικό προϊόν», µας… ψιθυρίζει η φιλόδοξη παρέα που ανέλαβε εθελοντικά το λειτουργικό κόστος της ιστοσελίδας. Εθελοντικά αλλά καθόλου πρόχειρα, αφού, όπως θα διαπιστώσετε, η ιστοσελίδα έχει στηθεί απόλυτα επαγγελµατικά µε στόχο να ενώσει τον παραγωγό και τον καταναλωτή, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Εκτός από τη γνωριµία µε µια µεγάλη ποικιλία προϊόντων, η ιστοσελίδα δίνει επιπλέον στον επισκέπτη τη δυνατότητα να τα αξιολογήσει, αφού πρώτα τα δοκιµάσει, βοηθώντας έτσι τους υπόλοιπους χρήστες - υποψήφιους καταναλωτές συµβάλλοντας ταυτόχρονα να βελτιωθεί ο παραγωγός σε σηµεία που πιθανόν να µην έχει δώσει βαρύτητα. «Στόχος της αξιολόγησης δεν είναι να είµαστε καταγγελτικοί σε περίπτωση που είδαµε κάτι αρνητικό, αλλά να είναι η παρέµβασή µας συµβουλευτική και προτρεπτική βοηθώντας να γίνει το προϊόν καλύτερο…»

Πρωτότυπα, ποιοτικά και βραβευµένα 

Στην ιστοσελίδα θα βρείτε κατηγοριοποιηµένες πολλές δεκάδες τυποποιηµένων ελληνικών προϊόντων της ελληνικής γης – µέλι, ελαιόλαδο, αλλαντικά, γλυκά, αρτοσκευάσµατα, βιολογικά προϊόντα, ποτά και ροφήµατα, τσάγια και βότανα, µπαχαρικά, καλλυντικά και σαπούνια. Γνωστά και άγνωστα, συχνά πρωτότυπα και πάντοτε δοκιµασµένα. Ο καταναλωτής έχει να επιλέξει µέσα από µια τεράστια γκάµα από γαλακτοκοµικά προϊόντα και τυριά, αλλαντικά και πάστα ελιάς, όσπρια, ρύζια και ζυµαρικά, σαλάτες, σάλτσες, ξηρούς καρπούς και όχι µόνο... Παραδοσιακά προϊόντα αλλά και προϊόντα υψηλής γαστρονοµίας και ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας βρίσκουν θέση στην ιστοσελίδα και στο τραπέζι µας. Όλα σχεδόν µε πολλές κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία, την παράδοση και φυσικά τον τρόπο παραγωγής τους.
Για να πάρετε µια ιδέα, µόνο στην κατηγορία των τροφίµων θα βρείτε προϊόντα όπως καβουρµά, λότζα και ελληνικό προσούτο, φασιανό, λουκάνικο από κουνέλι και µαύρο χοίρο, βουβαλίσια αλλαντικά, παραδοσιακό απάκι και ξιδάτο λουκάνικο Κρήτης. Συνεχίζουµε µε αυγοτάραχο Μεσολογγίου, καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών και καρπάτσιο καπνιστού χταποδιού. Θα βρείτε επίσης βιολογικό αλεύρι και αλεύρι βρώµης, χειροποίητα φύλλα ζύµης και µανιάτικα λαλάγγια. Θα γνωρίσετε το… µαύρο σκόρδο, το κρίταµο τουρσί και το σαλάµι σύκου και θα προµηθευτείτε βιολογικό πετιµέζι και τσάι µε ρίζες και κρόκο Κοζάνης, αβοκάντο µε µαύρη σοκολάτα, φραγκόσυκα Μάνης και µεγάλη ποικιλία από σπιτικά τσάτνεϊ. Στην κατηγορία των λαδιών, θα ανακαλύψετε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, βιολογικά ή περιορισµένης παραγωγής, που ανάγουν την ελαιουργία σε τέχνη.  Από τα µέλια ξεχωρίσαµε το µέλι µε βότανα, µε πορτοκάλι, µε κανέλα και το µέλι ελάτης µε θυµάρι. Θρεπτικότατο το άλειµµα νησιώτικου θυµαρίσιου µελιού µε γκότζι µπέρι, ιπποφαές, κανέλα Κεϋλάνης και µαστίχα Χίου. Βρήκαµε επίσης το εξαιρετικό µέλι Ταϋγέτου, συκόµελο και πατέ δαµάσκηνου µε µέλι, θυµαρίσιο µέλι µε ελληνικό µύρτιλλο και µέλι µε χαµοµήλι. Μπορείτε να διαλέξετε από µια ανεξάντλητη ποικιλία ελληνικών τυριών ονοµασίας προέλευσης. Η λίστα µοιάζει µε… τυροκοµικό παράδεισο. ∆εν λείπουν οι γκουρµέ επιλογές όπως το σταµνοτύρι µε τρούφα, το γκερεµέζι µε µπούκοβο, το γίδινο πράσινο τυρί (!) και το τρίπτυχο Σύρου, ενώ µπορείτε να προµηθευτείτε βιολογικά αυγά και το δυσεύρετο και τόσο ωφέλιµο για τον οργανισµό γάλα γαϊδούρας.  Ανάµεσα στις εταιρείες φιγουράρουν πολλές πιστοποιηµένες οικοτεχνίες και γυναικείοι συνεταιρισµοί ανά την Ελλάδα, ενώ πολλά από τα προϊόντα είναι βραβευµένα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καραµελωµένα και αποξηραµένα σύκα, ελληνικό φιστικοβούτυρο, χειροποίητες καραµέλες, γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά λουκούµια συµπληρώνουν τον κατάλογο των γλυκισµάτων, ενώ η µαρµελάδα γίνεται τέχνη και απογειώνεται. Πρωτότυπες προτάσεις και γεύσεις, όπως το σύκο µε λευκή σοκολάτα, το κορόµηλο, το καρπούζι-ροδάκινο-πικραµύγδαλο, το φραγκόσυκο-αλόη, η φράουλα µε µοσχολέµονο, το κάστανο µε µπαχάρι, η µαρµελάδα κόκκινης πιπεριάς, το µανταρίνι µε ουίσκι, η ελιά-πορτοκάλι, η µαρµελάδα ρόδι και πράσινη ντοµάτα αφυπνίζουν τις αισθήσεις µας!
Παραδοσιακά κρητικά ξεροτήγανα, παστέλια και µπάρες δηµητριακών, χειροποίητες ελληνικές σοκολάτες, παλαιωµένα ξίδια, αποστάγµατα οίνου αλλά και πρωτότυπα λικέρ µε µέλι ή αρµπαρόριζα, λεµοντσέλο ως και ελληνικό τζιν – η ποικιλία µοιάζει ατελείωτη. Χαζεύοντας τις υποκατηγορίες της ιστοσελίδας, έρχεσαι σε µια πρώτη γνωριµία µε προϊόντα που δεν φανταζόσουν καν ότι υπάρχουν!  Οι λάτρεις της µπίρας θα λατρέψουν τον κατάλογο µε ετικέτες από όλη σχεδόν την Ελλάδα, ενώ θα βρείτε βιολογικό ή παλαιωµένο τσίπουρο, ούζο και κρητική τσικουδιά. Στους χυµούς εντοπίσαµε χειροποίητη λεµονάδα µε φράουλα και βασιλικό, φρέσκο χυµό αλόης µε µαστίχα και λεµόνι, αναψυκτικό - τσάι του βουνού µέχρι και τσάι από οργανικό χαρούπι. Αρωµατικά και βοτάνια όπως βαλσαµόχορτο, καπνιστό αλάτι, σκορδοπίπερο, µαγειρικά µείγµατα θα βρείτε στην κατηγορία των καρυκευµάτων. Τέλος προτείνονται εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά σαπούνια από ελαιόλαδο και φυτικά καλλυντικά που ολοκληρώνουν τη λίστα των προϊόντων. Τα δηµοφιλέστερα προϊόντα, σύµφωνα πάντα µε τους χρήστες, εµφανίζονται στο πλάι της σελίδας. Μέσα από τη σελίδα υπάρχει δυνατότητα µετάβασης στην ιστοσελίδα κάθε παραγωγού, ενώ σύντοµα µέσω ενός χάρτη στο τέλος κάθε ανάρτησης θα είναι δυνατός ο εντοπισµός του πλησιέστερου σηµείου πώλησης στον καταναλωτή. Και οι προτάσεις δεν σταµατούν εδώ. Στην ιστοσελίδα έχετε τη δυνατότητα να ενηµερωθείτε για γαστρονοµικά νέα και εκθέσεις, ελληνικές ευρεσιτεχνίες και διατροφικές συµβουλές. Τέλος, θα βρείτε εµπνευσµένες συνταγές της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας «πειραγµένες» δηµιουργικά από τους σεφ. ∆ύο από αυτές σας παρουσιάζουµε εδώ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η προβολή των προϊόντων από την οµάδα του Greek Quality Products είναι ∆ΩΡΕΑΝ για τους συµµετέχοντες.
Το κράτος δυστυχώς δεν στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ας τις στηρίξουµε εµείς, µας προτρέπουν οι δηµιουργοί της πλατφόρµας, που δίνουν πρώτοι το παράδειγµα. Ας το ακολουθήσουµε.

Προτάσεις

info's

∆αβάκη-Πίνδου 33, Ζωγράφου, 15773 Αθήνα
Τηλ.: 210 7710977, 210 7701430, 25310 85600
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
http://www.GreekQualityProducts.gr

Θα το βρείτε στο

τεύχος 113

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares