Spartan Race

Από 1 έως 3 Νοεµβρίου στην πόλη της Σπάρτης

Και ξαφνικά οι δρόµοι γύρω από το Στάδιο της Σπάρτης γεµίζουν από µια µεγάλη πολύχρωµη παρέα. Παντού γυµνασµένα αγόρια και κοριτσιά µε τις πολύχρωµες αθλητικές τους αµφιέσεις. Άντρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, που φτάνουν από κάθε γωνιά της γης, περιµένουν µε αγωνία, αλλά και πολλά γέλια το σύνθηµα για να ξεκινήσουν τον «αγώνα» που έχουν επιλέξει!

Μια όµορφη κοπέλα κράτάει τη σηµαία του Παναµά. Η θορυβώδης παρέα δίπλα µας παραφράζει, γελώντας δυνατά τη γνωστή πλέον κινηµατογραφική ατάκα σε «∆ις ις Άρτα», θέλωντας να δηλώσει την πόλη καταγωγής της. Ένα τσούρµο κοπέλες ασιατικής καταγωγής φωτογραφίζονται χαρούµενες. Μα την προσοχή µου «τραβάει» µια παρέα Γερµανών µε «ζωγραφισµένα» στο σώµα τους θέµατα από την αρχαία Σπάρτη. Αυτό που µου κεντρίζει το ενδιαφέρον, δεν είναι οι εντυπωσιακές περικεφαλαίες, αλλά ένα µικρό τατουάζ, κοινό σε κάθε µέλος της παρέας. Μια µόνο λέξη: «ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ».

Η λέξη αυτή φανερώνει ανθρώπους µε γνώση για την αρχαία Σπάρτη. Ανθρώπους που ξέρουν ότι «όµοιοι» ονοµάζονταν κατά την αρχαιότητα οι πολίτες της Σπάρτης, δηλαδή η κορυφαία κοινωνική οµάδα, η οποία κατείχε πλήρη πολιτικά δικαιώµατα. Για να γίνουν «όµοιοι», θα έπρεπε να υποστούν και να ολοκληρώσουν µε επιτυχία την «αγωγή», δηλαδή την εκπαίδευση που λάµβαναν οι νεαροί Λακεδαιµόνιοι, προκειµένου να γίνουν ολοκληρωµένοι στρατιώτες και πολίτες της πατρίδας τους. Τέλος, είχαν την υποχρέωση να συµµετέχουν καθηµερινά στα κρατικά συσσίτια, συνεισφέροντας ή πληρώνοντας τη διατροφή τους.

Πάνω από όλα, όµως η λέξη αυτή φανερώνει, ανθρώπους που αγαπούν τη Σπάρτη, αγαπούν την πατρίδα µας και αυτό που αντιπροσωπεύει για την παγκόσµια κοινότητα.
Γι’ αυτό και έχει µοναδικό ενδιαφέρον το να ζήσεις από κοντά την εµπειρία του Spartan Race. Αγωνιζόµενος ή θεατής, να «ανακατευτείς» µε όλο αυτό το πολύχρωµο πλήθος, να ακολουθήσεις τις διαδροµές, να τρέξεις ή να χειροκροτήσεις.
Απλά να είσαι εκεί! Η Σπάρτη σε περιµένει!

Οι αγώνες

Το Spartan Race αποτελεί την κορυφαία διοργάνωση αγώνων µετ’ εµποδίων στον κόσµο, καθώς κάθε χρόνο διοργανώνονται πάνω από 200 αγώνες, σε 42 χώρες και στις 5 ηπείρους, µε περισσότερους από 1.000.000 συµµετέχοντες.
Είναι ο πρώτος αγώνας του είδους του, που προσφέρει ατοµική χρονοµέτρηση, παγκόσµια κατάταξη και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα σε ερασιτέχνες και επαγγελµατίες αθλητές τα δοκιµάσουν τους εαυτούς τους, σε διαφορετικούς αγώνες σε όλο τον κόσµο. Το ελληνικό σκέλος του Spartan Race αποτελεί πλέον θεσµό για την πόλη της Σπάρτης, καθώς φέτος τον Νοέµβριο, για τρίτη χρονιά θα περάσουν από την πόλη µερικοί από τους µεγαλύτερους αθλητές αγώνων µε εµπόδια, στον κόσµο, ενώ οι διοργανωτές θεωρούν τον αγώνα της Σπάρτης έναν από τους πιο σηµαντικούς καθώς και φέτος θα φιλοξενήσει το Trifecta World Championship, από το οποίο θα ανακηρυχθούν και οι παγκόσµιοι πρωταθλητές.
Το αγωνιστικό τριήµερο είναι διαρθρωµένο σε κλιµακωτής δυσκολίας διαδροµές, δίνοντας ευκαιρία συµµετοχής σε άτοµα κάθε ηλικίας και διαφορετικής φυσικής κατάστασης. Η πρώτη µέρα ξεκινάει µε αγώνες για τις µικρές ηλικίες , το «Spartan Kids Race», στο οποίο το 2018 αγωνίστηκαν περίπου 300 µικροί αθλητές, χωρισµένοι σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες Το βράδυ της Παρασκευής αθλητές µε τους συνοδούς τους, αλλά και φίλοι του Spartan Race, συµµετέχουν στην «Παρέλαση των εθνών», από την κεντρική πλατεία της Σπάρτης µέχρι το άγαλµα του Λεωνίδα. Στην περσινή παρελαση συµµετείχαν αθλητές και από τις πέντε ηπείρους µε τις χώρες που συµµετείχαν να ανέρχονται στις 56. Το Σάββατο ξεκινάει το καθαρά αγωνιστικό µέρος µε τους αγώνες Spartan Sprint και Spartan Super. Πρόκειται για διαδροµές µικρής και µέτριας δυσκολίας στις οποίες τερµάτιζει µεγάλος αριθµός αθλητών, κάθε ηλικίας, φύλου και φυσικής κατάστασης. Στο Spartan Sprint, οι συµµετέχοντες καλύπτουν απόσταση τουλάχιστον 5 χιλιοµέτρων και 20 εµπόδια. Ο αγώνας αποτελεί µία ιδανική εµπειρία για ένα αρχάριο αθλητή του Spartan Race και µία πολύ καλή δοκιµασία για ένα προχωρηµένο αθλητή ενάντια στο χρόνο. Το Spartan Super για λίγο πιο έµπειρους είναι ο ιδανικός συνδυασµός της καλής φυσικής αλλά και πνευµατικής κατάστασης. Η απόσταση του είναι τουλάχιστον 13 χιλιόµετρα και εµπόδια. Την Κυριακή γίνεται ο τελευταίος και πιο δύσκολος αγώνας, ο Spartan Beast µε τουλάχιστον 21 χιλιόµετρα και 30 εµπόδια (πέρσι στην Σπάρτη σχεδιάστηκε 27,4 χλµ. µε 40 εµπόδια). Ο αγώνας µετράει στην κατάταξη του παγκόσµιου πρωταθλήµατος «Spartan Trifecta World Championship», στο οποίο µπορούν να λάβουν µέρος, µόνο όσοι έχουν ολοκληρώσει τις τρεις προαναφερθείσες διαδροµές, οπουδήποτε στον κόσµο, µέσα σε ένα ηµερολογιακό έτος. Συνολικά κατά το τριήµερο των αγώνων του 2018 καταγράφηκαν σε όλες τις διαδροµές περίπου 3.000 συµµετοχές, από τις οποίες οι 600 ήταν ελληνικές.

Οι διαδροµές

Οι αθλητές ξεκινάνε από την Αρχαία Σπάρτη και ακολουθούν τις καθορισµένες διαδροµές, στις όχθες του Ευρώτα και στους ελαιώνες των λόφων γύρω από την πόλη, που αναδεικνύουν την ιστορία και τον φυσικό πλούτο της περιοχής, απολαµβάνοντας την πανέµορφη θέα ολόκληρης της κοιλάδας της Σπάρτης, αλλά και του Ταϋγετου. Η οριοθέτηση των διαδροµών και τα περίπου 50 τεράστια εµπόδια που στήνονται στην ευρύτερη περιοχή για το αθλητικό γεγονός, µεταµόρφωνουν για αρκετές µέρες την πόλη σε έναν εντυπωσιακό και ασυνήθιστο αγωνιστικό στίβο. Οι αθλητές, ολοκληρώνοντας τον αγώνα µε τα φυσικά και τεχνητά εµπόδια, τερµατίζουν στο άγαλµα του Λεωνίδα καταχειροκροτούµενοι από το κοινό, ενώ όλοι οι συµµετέχοντες που τερµάτιζουν σε όλες τις διαδροµές, λαµβάνουν το µετάλλιο τους. Σηµαντική συµβολή στην επιτυχία της διοργάνωσης έχει η θέρµη, µε την όποια περιέβαλαν οι κάτοικοι, αλλά και οι θεσµικοί φορείς και κυρίως ο ∆ήµος Σπάρτης, την προσπάθεια από την πρώτη χρονια. Την οργάνωση στηρίζει και ένας σηµαντικός αριθµός εθελοντών που προέρχονται κυρίως από τα ανώτατατα εκπαιδευτικά ιδρύµατα της πόλης. Ολόκληρη η πόλη υποδέχεται θερµά τους επισκέπτες που εντυπωσιάζονται από την φιλοξενία και για τρεις ηµέρες ζει στους ρυθµούς του Spartan Race.
Πληροφορίες – δηλώσεις συµµετοχής:
www.spartanrace.gr

Προτάσεις

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares