Μικροζυθοποιίες Πελοποννήσου

Από την Κόρινθο ως τη Σπάρτη

Βρισκόμαστε στην καρδία του καλοκαιριού. Η θερμοκρασία ανεβαίνει κάνοντας μας να αναζητούμε μικρές δροσερές απολαύσεις. Σημαίνουσα θέση σ’ αυτές καταλάμβανε ανέκαθεν ένα παγωμένο ποτήρι μπύρα…

Η ιστορία της µπύρας στην Πελοπόννησο είναι συνυφασµένη µε την οικογένεια Μάµου. Ο Λορέντζος Μάµος, µε καταγωγή από την Ζάκυνθο, ξεκίνησε την επιχειρηµατική του δραστηριότητα στην Πάτρα, όπου κατασκεύαζε άµαξες. ∆εύτερη σύζυγός του ήταν η Ελίζα Φιξ, κόρη του Ιωάννη Φίξ. Με την παρότρυνση και την υποστήριξη της συζύγου του αλλά και του πεθερού του, αποφάσισε να επεκτείνει την επιχειρηµατική του δραστηριότητα. Έτσι το 1876 ιδρύει το πρώτο χειροκίνητο ζυθοποιείο-ζυθοπωλείο της οικογένειας Μάµου στην Πάτρα. Μάλιστα το 1898 η «Μάµος» βραβεύεται σε ∆ιεθνείς Εκθέσεις µε το «χρυσούν βραβείον αγνότητας και γευστικότητας». Το 1901, ο γιος του Λορέντζου, Πέτρος Μάµος αποφοιτά από την Ζυθοποιητική Ακαδηµία του Μονάχου και επιστρέφει στην Ελλάδα ως ο πρώτος  Έλληνας διπλωµατούχους ζυθοποιός, αναλαµβάνοντας τη συνέχεια. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1999, ο Καναδός ζυθοποιός Ντέιβιντ Γουντ ιδρύει στην Αργολίδα τη µικροζυθοποιία Ζέος, φτιάχνοντας µια από τις λίγες αµιγώς ελληνικές µπύρες για εκείνη την εποχή.

Έκτοτε το σκηνικό έχει αλλάξει. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δηµιουργούν µε µεράκι τη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής µπύρας µέσα από µικρές τοπικές ζυθοποιίες. Μακριά από τις µεγάλες βιοµηχανικές µονάδες − από τις οποίες οφείλουµε να παραδεχτούµε ότι οι περισσότεροι γνωρίσαµε και αγαπήσαµε την µπύρα, οι µικροζυθοποιίες παράγουν προϊόντα µε διαφορετικά ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά − µπύρες φρέσκες, αφιλτράριστες ή φιλτραρισµένες, µη-παστεριωµένες, µπύρες πικρές και γλυκόπιοτες, για όλα τα γούστα! Επιλέξαµε και σας παρουσιάζουµε µερικές από αυτές µε την ελπίδα ότι την επόµενη φορά που θα σηκώσετε το χέρι ζητώντας από τον σερβιτόρο «Πιάσε µια παγωµένη», θα επιλέξετε να είναι ελληνική κι ακόµα καλύτερα πελοποννησιακή!

Canal Dive - Κορινθιακή Ζυθοποιία A.E.

Το ταξίδι µας ξεκινάει από τη διώρυγα του ισθµού – «το κανάλι» της Πελοποννήσου. Εδώ, το 2014 ο Γιώργος Μουρούτσος και ο Χαράλαµπος Ντιγκιρλάκης δηµιούργησαν την Κορινθιακή Ζυθοποιία Α.Ε. και την Canal Dive στα Κρητικά της Αρχαίας Κορίνθου. «Μας ενδιαφέρει η κάθε µπύρα να διατηρεί τα φυσικά της συστατικά και αρώµατα», τονίζουν οι δηµιουργοί της, οι οποίοι θέλοντας να δόσουν έµφαση στη δηµιουργία ενός προϊόντος µε έντονα τοπικά χαρακτηριστικά χρησιµοποιούν για την παραγωγή της Canal Dive, νερό από τις πηγές της Στυµφαλίας και ελληνικές πρώτες ύλες. Οι βύνες που χρησιµοποιούν παράγονται στη Θράκη, ενώ τους αγγλικούς και αµερικάνικους λυκίσκους που χρησιµοποιούσαν στην αρχή, γρήγορα αντικατέστησαν λυκίσκοι από την Κορινθία. Η Canal Dive κυκλοφορεί φρέσκια, απαστερίωτη, αφιλτράριστη και φυσικώς θολή σε δύο τύπους. Την Pilsner. µε ελαφρύ άρωµα και την χαρακτηριστική πικράδα του συκεκριµένου τύπου και την Brown Ale µε πλούσιο καφέ χρώµα, γεύση ψηµένης βύνης και µια γλυκιά επίγευση. «Η µπύρα είναι σίγουρα ένα αρκετά «παρεξηγηµένο» ποτό. Η περιεκτικότητα της σε αλκοόλ είναι πολύ χαµηλή (συνήθως δεν ξεπερνά το 6%) και τα βασικά της συστατικά είναι το νερό, η βύνη κριθαριού, ο λυκίσκος και η µαγιά. Ειδικά οι φρέσκες και αφιλτράριστες µπύρες περιέχουν θρεπτικές πρωτεΐνες και ωφέλιµα µεταλλικά άλατα, πολυφαινόλες αλλά και βιταµίνες, κυρίως του συµπλέγµατος Β, που περιέχονται στη βύνη του κριθαριού αλλά και στον λυκίσκο», σηµειώνει µεταξύ άλλων ο Χαράλαµπος Ντιγκιρλάκης. Πάντα ανήσυχοι οι δύο επιχειρηµατίες ετοιµάζονται να µας προσφέρουν τρία νέα προϊόντα Canal Dive. Μια κλασική θολή τύπου Weisse, µια µαύρη Lager µε κορινθιακή σταφίδα, ενώ αναµένεται από το Γενικό Χηµείο του κράτους και η έγκριση µπύρας µε αιθέρια έλαια κάναβης, της Cannabeer! Τηλ.: 27410 28500, www.canaldive.gr

Karma Beer - Ζυθοποιία Πελοποννήσου

Κινούµενοι νοτιότερα βρισκόµαστε στην καρδιά του αµπελώνα της Νεµέας. Μια περιοχή γεµάτη οινοποιεία και βαρέλια µε Αγιωργήτικο, τον Άγιο Γεώργιο, επέλεξαν ο οινολόγος Παναγιώτης Θαµνίδης και ο χηµικός µηχανικός Παναγιώτης Κορδώσης για να δηµιουργήσουν µια παραγωγική µονάδα µπύρας. Το όνοµα αυτής «Ζυθοποιία Πελοποννήσου», η οποία παράγει από το 2014 την Karma Beer, µε σήµα − τι άλλο − από το λιοντάρι της Νεµέας. «Η ιδέα ίδρυσης της ζυθοποιίας ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, όταν µας δόθηκε η ευκαιρία να δοκιµάσουµε µπύρες από µικροζυθοποιεία του Βελγίου, της Γερµανίας και της Ολλανδίας. Εκεί ανακαλύψαµε, ότι η µπύρα είναι ένα τελείως διαφορετικό προϊόν από αυτά που είχαµε συνηθίσει να καταναλώνουµε στη χώρα µας. Έτσι λοιπόν «κολλήσαµε» το µικρόβιο της ζυθοποίησης». Η µονάδα παράγει τρεις τύπους µπύρας. Την Pale Ale µε κεχριµπαρένιο, πλούσιο σώµα και αρώµατα εσπεριδοειδών, πεύκου και ώριµου βερίκοκου, την Red Ale µε χρώµα κόκκινο και αρώµατα αποξηραµένων φρούτων, βούτυρου και σοκολάτας και την Hoppy Lager, µια ξεχωριστή µπύρα µε ξανθοκίτρινο χρώµα και αρώµατα λεµονιού, γκρέιπφρουτ και µάνγκο. Για τους λάτρεις της βαρελίσιας µπύρας, η Ζυθοποιία Πελοποννήσου δηµιούργησε το www.beerathome.gr, από το οποίο πέρα από τα προϊόντα της Karma µπορεί κανείς να προµηθευτεί (αγορά ή ενοικίαση) και τον απαραίτητο εξοπλισµό (kegerator) για να απολάυσει µια draft µπύρα. Τηλ.: 27460 24117, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.karmabeer.gr

 

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν με μεράκι τη σύγχρονη ιστορία της ελληνικής μπύρας.

TOLIANI - Σύλλογος Επαγγελµατιών Τολού

Αναζητώντας τις προσπάθειες που έγιναν στην περιοχή της Αργολίδας, το εδιαφέρον µας κέντρισε η «Τολιανή», η µπύρα του Τολού δηλαδή, αποτέλεσµα της εξαιρετικής πρωτοβουλίας του Συλλόγου Επαγγελµατιών Τολού, οι οποίοι θέλησαν να αξιοποιήσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της περιοχής − κυρίως Άγγλων και Γερµανών − για την τοπική γαστρονοµία. Έτσι ο Σύλλογος προχώρησε σε έναν προσεκτικό σχεδιασµό, που ξεκινησε το 2018 µε την επιλογή του συνεργάτη που θα έφτιαχνε για λογαριασµό τους ένα προϊόν µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η συνεργασία µε την Πελοποννησιακή Ζυθοποιία Elis, που έχει σαν βασικό αυτουργό τον γνωστό µας από τον χώρο του κρασιού ∆ιονύση Μπριντζίκη, οριστικοποιήθηκε γρήγορα και το επόµενο βήµα δεν ήταν άλλο, από τη διαβούλευση µε τους τοπικούς επιχειρηµατίες, ξενοδόχους και εστιάτορες για τα χαρακτηριστικά του. Η γεωγραφική καταγωγή των επισκεπτών της περιοχής έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επιλογή του τύπου της µπύρας και στη συνέχεια οι γευστικές δοκιµές οδήγησαν στην απόφαση για µια Pilsner, φιλτραρισµένη και απαστερίωτη µπύρα. Σειρά είχε η επιλογή του ονόµατος στην οποία κλήθηκε να συµµετέχει το κοινό, καταθέτοντας δεκάδες προτάσεις στον Σύλλογο. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσµα έφερε το όνοµα TOLIANI µε σήµα το Κορωνήσι, το µικρό νησάκι που βρίσκεται στο κέντρο του κόλπου του Τολού. Η πρώτη µπύρα, µια ιδιαίτερη διπλοζύµωτη µπύρα Pilsner, µε έντονα πλούσια γεύση και επίγευση που αφήνει µια γλυκιά πικράδα, κυκλοφόρησε το 2019, ενώ το φετινό καλοκαίρι οι επισκέπτες της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να δοκιµάσουν και τον νέο τύπο Lager.

Sparta Beer - Λακωνική Ζυθοποιία

Το σύντοµο αυτό ταξίδι καταλήγει στη Λακωνία. Η µπύρα της ιστορικής Σπάρτης δεν θα µπορούσε παρά να έχει ένα λογότυπο µε ισχυρό συµβολισµό. Το Γοργόνειο, το κεφάλι της Γοργώς ή Μέδουσας, το οποίο πέτρωνε όποιον τον κοίταζε και δηµιουργούσε τρόµο και πανικό, κοσµούσε τις ασπίδες της µόρας της Σπάρτης, της στρατιωτικής µονάδας δηλαδή τεσσάρων λόχων, που αριθµούσε περίπου 640 πολεµιστές. Θα το παρατηρήσετε και στην ασπίδα του αγάλµατος του Λεωνίδα που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πόλης. Υπεύθυνος για το σύµβολο ο ζυθοποιός και µηχανολόγος µηχανικός Γιάννης Παπαθανασίου. Η οικογένειακή παράδοση στην ποτοποιία τον «έσπρωξε» να κάνει εξειδικευµένες σπουδές ζυθοποιού στο Βερολίνο και να δηµιουργήσει µια µικρή µονάδα κοντά στους πρόποδες του Ταϋγέτου, δηµιουργώντας ξεχωριστές αφιλτράριστες και απαστερίωτες µπύρες από ελληνικές ποικιλίες βύνης και νερό από τς πηγές του µεγαλοπρεπούς βουνού. Απολαύσαµε µια Sparta Beer Lager − ελαφρά πιο πικρή από τις µπύρες της κατηγορίας που έχουµε συνηθίσει, µαζί µε ψιλοκοµµένο σύγκλινο, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε πίνωντας µπύρα τύπου American Pale Ale µε χαρακτηριστικά έντονα αρώµατα ανθών και εσπεριδοειδών. Τα µελλοντικά σχέδια του Γιάννη περιλαµβάνουν τη δηµιουργία µιας «θολής» Sparta Beer Weisse, αλλά και µιας τύπου Indian Pale Ale. Τηλ.: 27350 71300, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www.spartabeer.gr

Προτάσεις

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares