Ετοιµάζουµε τη µαρµελάδα. Αν χρησιµοποιούµε φρέσκιες ντοµάτες, αφαιρούµε την καρδιά και τα σπόρια και τις κόβουµε σε µικρά κυβάκια. Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνουµε το βούτυρο και τις σοτάρουµε. Μόλις µαλακώσουν, προσθέτουµε το κάρδαµο, το τζίντζερ το νερό, τη ζάχαρη και το σιρόπι, λίγο αλάτι και τα φέρνουµε σε βρασµό. Συµπληρώνουµε µε το λεµόνι και δοκιµάζουµε την οξύτητα. Με ένα µαχαιράκι καθαρίζουµε την ψίχα από τη βανίλια και τη ρίχνουµε µαζί µε τον φλοιό στη µαρµελάδα µας. Βράζουµε σε δυνατή φωτιά για 20 λεπτά. Λίγο πριν τελειώσουµε κόβουµε την καυτερή πιπεριά σε πολύ λεπτά κοµµάτια και τα προσθέτουµε για µια τελευταία βράση. Tσεκάρουµε τη ρευστότητα µε το κουτάλι. Για να έχουµε µια συµπαγή µαρµελάδα πρέπει να στέκεται λίγο στα τοιχώµατα. Αφήνουµε στην άκρη.
Κόβουµε το ψαρονέφρι σε ροδέλες, το αλατοπιπερώνουµε και προσθέτουµε το βούτυρο ζεστό. Το αφήνουµε να µαριναριστεί για 10 λεπτά. Σε ζεστό τηγάνι το σοτάρουµε χωρίς άλλο βούτυρο και µόλις ροδίσει το βάζουµε σε σουρωτήρι να στραγγίσει τα υγρά του.
Τελειώνουµε την παρασκευή µας σε τηγάνι. Βάζουµε το ψαρονέφρι και σοτάρουµε µαζί µε αρκετή µαρµελάδα και φρέσκο µαϊντανό µέχρι τα υλικά µας να ενσωµατωθούν. Μόλις η µαρµελάδα αρχίσει να αφρίζει αφαιρούµε απ’ τη φωτιά. Σερβίρουµε σε πιατέλα µε ρύζι Jasmin. Ταιριάζει ιδανικά µε µια αρωµατική ξανθιά ή κόκκινη lager.