Κιβέρι

Καλοκαίρι όπως παλιά

Αρχές καλοκαιριού, το άγχος στο ζενίθ, ενέργεια χαμηλή και αβεβαιότητα. Χτυπά το τηλέφωνο και από το περιοδικό μού ζητούν να «πεταχτώ» μέχρι το Κιβέρι. Ένα σκίρτημα χαράς και χαλάρωσης με κυριεύει. Παίρνω το πρώτο λεωφορείο από τον σταθμό του ΚΤΕΛ Κηφισού για Άργος και σε τρεις ώρες βρίσκομαι εκεί. Πριν μπούμε στο χωριό, ξεσπάω στα γέλια με μια σκηνή που αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγματικότητα: στη γαλάζια ακτή, ένας άντρας ψαρεύει κι έχει παρκαρισμένο το μεγάλο, με σκούρα τζάμια αυτοκίνητό του στην αμμουδιά, κάτω από την ψάθινη ομπρέλα. Από τα ηχεία του ακούγεται στη διαπασών μουσική τέκνο! Στην είσοδο του χωριού στέκεται εγκαταλειμμένος μα και αγέρωχος ο μικροσκοπικός, πετρόχτιστος σιδηροδρομικός σταθμός. Μέσα στους ήχους των τζιτζικιών μυρίζω το κάρβουνο στις ράγες. Στο χωριουδάκι των 995 κατοίκων, τα νεόδμητα, αφύσικα κτίρια από τσιμέντο που προδίδουν έπαρση και πρόθεση για ανάδειξη κάποιου ανθρώπινου «εγώ» ανακατεύονται με παλαιότερα, μικρότερα, πέτρινα σπίτια που δείχνουν την αγάπη των ανθρώπων προς το σπιτικό και προς το φυσικό τοπίο με το οποίο συμβιώνουν αρμονικά. Σπίτια δίπατα ή μονόπατα, χωριάτικα, «πελοποννησιακής» αρχιτεκτονικής, με κεραμίδια τα περισσότερα. Πολλά κατοικούνται και θα τα δείτε αν περιδιαβείτε τα λιγοστά σοκάκια του χωριού. Δύο αρχοντικά σώζονται και ομορφαίνουν την παραλιακή όψη του γραφικού χωριού. Οι Κιβεριώτες ασχολούνται κυρίως με την αλιεία, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τα τελευταία χρόνια εργάζονται για να αναδείξουν τα καλά της περιοχής τους με τον τουρισμό. Πολλοί επισκέπτες από την υπόλοιπη Ευρώπη αναζητούν εδώ τη νηνεμία και την πολυτέλεια της απλότητας. Μέσα σε ένα από τα δωμάτια του χωριού λίγο να ξεκουραστούνε, να πούνε μια «καλημέρα» πίνοντας ελληνικό στο καφενείο, να χαρούν όσο γίνεται την ελληνική ζωή, χωρίς τα περιττά τουριστικά βάρη. Ό,τι προσφέρει ο τόπος. Όπως έγραφε και ο Οδυσσέας Ελύτης, «Μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι είναι αρκετά για να ξαναφια - χθεί η Ελλάδα». Αυτό ακριβώς αναζη - τούμε όσοι ερχόμαστε να μυηθούμε σε χωριά σαν το Κιβέρι. Από την περιοχή αυτή κυβερνούσε για μικρό χρονικό διάστημα ο Καποδί - στριας και από το ρήμα αυτό (κυβερ - νώ) και το «κυβερνείο» προέκυψε το Κυβέρι και τελικά Κιβέρι. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και έχουν ανακαλυφθεί και μυκηναϊκοί τάφοι. Ισχυρό φράγκικο κάστρο υπήρχε εδώ κατά τον Μεσαί - ωνα, καθώς οι Φράγκοι κατακτητές παρέμειναν μέχρι το 1389, ενώ τους άρεσε να παραθερίζουν εδώ. Στη συνέχεια, το Κιβέρι πέρασε στους Βενετούς ως το 1481, οπότε τους δια - δέχονται πια οι Τούρκοι. Στις αρχές του 19ου αιώνα, το 1824, το χωριό έγινε κέντρο εμφύλιων συγκρούσεων, μεταξύ των δυνάμε - ων των αντίπαλων κυβερνήσεων Κρανιδίου και Ναυπλίου. Νότια του χωριού βρίσκεται ο Ανάβαλος, μια υποθαλάσσια πηγή γλυκού νερού, από όπου αρδεύεται μεγάλο μέρος της Αργολίδας. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ελαιούντας υπάρχουν στο κοντινό χωριό Σπηλιωτάκης, όπως και ο ναός της θεάς Δήμητρας. Σύμφωνα με διάφορους μελετητές, η Ελαιούντα χρησίμευε ως οχυρό για τη προστασία των κοντινών αρ - χαίων οδών. Κατά τη μυθολογία, εδώ είχε αγκυροβολήσει ο Δαναός. Κολυμπάμε στα κρυστάλλινα, βαθιά νερά και ξαπλώνουμε στα καθαρά βοτσαλάκια της παραλίας, με θέα σαγηνευ - τική προς το Ναύπλιο και την Ακροναυπλία! Στο πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού που εορτάζεται στις 29 Αυγούστου, το χωριό γιορτάζει με φαγοπότι και χορό μέχρι πρωίας. Μου κάνει εντύπωση πόσο ζωηρή είναι η νύχτα και η μέρα. Ξυπνώ και βουτώ καλημερίζοντας τα τιρκουάζ νερά, κάνω μια βολτίτσα στο χωριό με το ποδήλατο γνωρίζοντας τους αξιολάτρευτους κατοίκους, παίρνω τα βιβλία μου, τροφή από τον φημισμένο φούρνο, φρούτα και νερό δικό τους, της πηγής, και αράζω σε μία από τις δύο παραλίες, που στην ουσία είναι μια ενιαία ακτή που διαχωρίζεται από την προβλήτα όπου αράζουν οι ψαράδες τα καΐκια τους. Τότε μαζεύονται ντόπιοι και ξένοι για να αγοράσουν την ψαριά. Τα παιδιά κάνουν βουτιές από την προβλήτα με την πανο - ραμική θέα προς τον οικισμό. Τα μεσημέρια, κι ενώ σκάει ο τζίτζικας, εμείς συχνάζουμε κάθε μέρα και σε διαφορετικό ταβερνάκι του χωριού. Είναι αρκετά και όλα τους εξαιρετικά, ενώ γινόμαστε φίλοι με τους πάντες! Μετά τη μεσημεριανή σιέστα, ξανά βουτιές και κολύμπι με την Ακροναυπλία στον ορίζοντα, δροσιστι - κά κοκτέιλ και ωραίες μουσικές επάνω στην ξαπλώστρα. Το δειλινό, απαραίτητος ο περίπατος μέχρι την άκρη του χωριού πάνω από το πέλαγος σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι που ξεκινά από τον βράχο του Κανάρη. Αγναντεύουμε τη θέα του Αργολικού κόλπου, το Άργος με το κάστρο του στην κορυφή, τις Μυκήνες, το Μπούρτζι και το Ναύπλιο. Κάτω ακριβώς από το μπαλκονάκι στον βράχο του Κανάρη, υπάρχει πυροβολείο. Μπιτς βόλεϊ, τραμπολίνα για παιδιά, βόλτες ατελείωτες στα ψαρολιμανάκια και στους παραλιακούς πεζόδρομους με όλες τις ηλικίες σε δράση! Μεσάνυχτα και οι παρέες βουτούν στη θάλασσα. Στα μαγειρεία των κυμάτων ο κόσμος χορταίνει, στα καφέ γλυκαίνεται με γλυκίσματα και στα μπαρ δροσίζεται με κοκτέιλ. Η ζωή εδώ θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι του ’70, διασκευασμένο στο 2017. Τα τζιτζίκια, το κύμα και το αγέρι παντρεύονται με γεύσεις του σήμερα. Εύχομαι να σεβαστούν οι κάτοικοι την ατόφια ομορφιά και την ιστορία του τόπου τους και να εμπνευστούν από αυτήν. Άλλωστε, τι αναζητά ο κόσμος πια αν όχι την αυθεντικότητα, χωρίς καν περιτύλιγμα;

Από την άκρη του χωριού αγναντεύουμε τη θέα του Αργολικού κόλπου, το Άργος με το κάστρο του στην κορυφή, τις Μυκήνες, το Μπούρτζι και το Ναύπλιο

Στο πανηγύρι του Τιμίου Σταυρού που εορτάζεται στις 29 Αυγούστου, το χωριό γιορτάζει με φαγοπότι και χορό μέχρι πρωίας.

Ίσαλος

Ο Αργείτης Χρήστος Καρδαράς είδε μια μέρα τον εργασιακό του κύκλο να κλείνει, και οραματίστηκε τη νέα του εργασία στην παραλία Κιβερίου, όπου λάτρευε να κάνει το μπάνιο του. Στο σημείο αυτό, ήθελε να φτιάξει έναν εργασιακό χώρο όπου προτεραιότητα θα είχε η επικοινωνία. Στην αρχή σκεφτόταν να ανοίξει ένα μπαρ. Το μπαράκι «επεκτάθηκε» στη φαντασία του σε ένα εστιατόριο στη θάλασσα. Μαζί με τον φίλο του Δημήτρη Kυμπουρόπουλο άνοιξαν φέτος τον «Ίσαλο». Η Εύη στη κουζίνα δίνει τον καλύτερο εαυτό της και μας περιποιείται με Σαλάτα Ίσαλος, όπου αγκαλιάζονται το αβοκάντο με την πιπεριά, η ντομάτα και το αγγουράκι με καρότα, καλαμπόκι, κρουτόν, κοτόπουλο, σος πορτοκαλιού και φλέικ παρμεζάνας. Επόμενο πιάτο, «μάμα μία»: μπακαλιαροκεφτέδες. Δέος προκαλεί η ποικιλία ψαρικών με μαριδάκι, μύδια, σαρδέλα, καλαμάρι, χταπόδι, καλοτηγανισμένες φρέσκες πατάτες, πιπεριές Φλωρίνης, φάβα και λευκό ταραμά! Για το τραπέζι του διπλανού πελάτη στήνεται βουνίσια τηγανιά, πανσετάκια και ψητά λαχανικά με μανιτάρια πλευρώτους. Παραδίπλα, στα πιάτα κάνουν την εμφάνιση τους γεμιστά, φασολάκια και ο… βασιλιάς μουσακάς! Ένα σάντουιτς βετζετέριαν πηγαίνει σε μια παρέα στις ξαπλώστρες, που δροσίζονται με κοκτέιλ Ίσαλος (τηλ. 27510 42255).

Στον φούρνο του Λυμπέρη

Ψωμί ζυμωτό, με προζύμι και χωριάτικο ολικής, χειροποίητα βουτήματα, ραβανί, καρυδόπιτα. «To παγωτό είναι δικό μας», λέει ο 32χρονος γιος της οικογενείας, ο Γιάννης Λυμπέρης, «φτιαγμένο με φρέσκο γάλα του Μοριά». Ντόπιοι και επισκέπτες γλείφουν τα δάκτυλά τους με το παγωτό γεύσης εκμέκ. Οι δύο αδελφές του Γιάννη, η Παναγιώτα και η Γαρουφαλιά, είναι γελαστές κι ευγενικές, και εξυπηρετούν με σύνεση τον κόσμο, σε ό,τι τραβάει η όρεξή τους. Διακρίνω αυτή τη μοναδική πελοποννησιακή ομορφιά πάνω τους. Ο φούρνος του Λυμπέρη είναι πασίγνωστος για τις παραδοσιακές του δίπλες, το γαλακτομπούρεκο και τη σοκολατόπιτα. Ο Γιάννης ανακάλυψε μια σπέσιαλ βελγική σοκολάτα, την ερωτεύτηκε και της εμπιστεύτηκε ολοκληρωτικά τη σοκολατόπιτά του! Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα βγαίνουν φρέσκα φρέσκα από το ευρύχωρο εργαστήρι. Μες στο καλοκαίρι οι περαστικοί τα λιγουρεύονται και τα ευχαριστιούνται παίρνοντάς τα ως επιδόρπιο στις ξαπλώστρες της παραλίας. Δραστήριος ο πατέρας που άνοιξε τον φούρνο το 1996, έχει αναλάβει την προεδρία στο χωριό και στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου Ερμής, που φέτος ανέβηκε στη Γ’ εθνική (τηλ. 27510 42180)!

Ο Βράχος του Κανάρη

Χειμώνα-καλοκαίρι κάθε μέρα η κυρία Γιώτα, εδώ και τριάντα τρία χρόνια μαγειρεύει ό,τι πιάσουν οι ψαράδες στην περιοχή. Φαγκρί, σφυρίδα, συναγρίδα, κουτσομούρα. Τα σερβίρει προσθέτοντας λίγη ριγανίτσα μόνο, έχοντας χωριστά το λαδολέμονο. Οι θαμώνες από όλον τον κόσμο αγναντεύουν από τα τραπεζάκια της πανοραμικής βεράντας πάνω από το πέλαγος τα ψαροκάικα που έρχονται και φεύγουν, τους λουόμενους ακριβώς από κάτω, την Ακροναυπλία απέναντι. Μοσχοβολά η αχνιστή γαριδομακαρονάδα που παρελαύνει μαζί με την παραδοσιακή φρίσα τη μαρινάτη, τη γνήσια ταραμοσαλάτα, τον γαύρο τον μαρινάτο, το χταποδάκι το βραστό και το ψητό. Ο σερ Λόρενς Ολίβιε τής είχε παραγγείλει ψάρι συκιό και κρασί, ενώ η Αλίκη Βουγιουκλάκη ζητούσε επίμονα το γλυκό πορτοκάλι της. Το γιουβέτσι φαγκρί το έμαθε η Γιώτα παιδούλα να το φτιάχνει, δίπλα στις νοικοκυρές στο Τολό, και έκτοτε το συνεχίζει, όταν της το παραγγέλνουν (και μόνο τότε) οι πελάτες της. «Από την Αθήνα έρχονται ειδικά για τούτο το φαΐ, που γίνεται και με σφυρίδα, ενώ άλλες φορές βράζω ψαρόσουπες», λέει η Γιώτα. «Φαγητά που έφτιαχναν παλιά επειδή έμεναν στους ψαράδες τα κεφάλια....» μάς εξηγεί. Η κυρα-Γιώτα έχει τρία ενοικιαζόμενα με την ίδια πανοραμική θέα και την ευωδιά του ιαματικού ευκάλυπτου συντροφιά (τηλ. 27510 47047).

Η ζωή εδώ θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι του ’70, διασκευασμένο στο 2017.

Summer Restaurant

Ο ντόπιος σεφ Γιώργος Τσιβεριώτης, φανατικός θαυμαστής της ελληνικής και της μεσογειακής κουζίνας, δίνει έμφαση στα κρεατικά, τα ζυμαρικά και το ρυζότο. Τα καλοστρωμένα με τραπεζομάντιλο τραπέζια είναι στημένα πάνω σε ψηφιδωτά δάπεδα, ανάμεσα σε μπλε τεχνητές λιμνούλες και σιντριβάνια. Γοητεία αποπνέει το τραπέζι που βρίσκεται στο ημίφως μιας σπηλιάς, με θέα όπως τα υπόλοιπα τραπέζια: μόνο θάλασσα. Το ευγενικό προσωπικό σερβίρει σαλάτα Summer όπου μέσα στον «πράσινο βυθό» της, που δημιουργείται από τα λαχανικά, «βουτάνε» γευστικά το φρέσκο σύκο, η καρυδόψιχα και το ψητό χαλούμι. Επιλογή-πρόταση του πεπειραμένου σε ποιοτικά εστιατόρια της Ελλάδας και της Κύπρου μάγειρα είναι το ρυζότο μαύρης μπίρας με καπνιστή πανσέτα. Η όρεξη ανοίγει με μπουκιές μελωμένου χοιρινού με λιαστή ντοματούλα και καπνιστό Μετσόβου. Παραδινόμαστε και στη μακαρονάδα Summer με πένες, μπουκιές κοτόπουλου, μανιτάρια και ρόκα σε κρέμα παρμεζάνας. Η καρυδόπιτα, η σοκολατόπιτα και το ραβανί που φιλεύουν είναι φτιαγμένα στον φούρνο της οικογένειας (τηλ. 27510 47751)!

Summer Café Snack Bar

Ο νεαρός, ευρηματικός και ποιητικός bar tender Γιώργος Μωραΐτης προτείνει δύο απογειωτικά κοκτέιλ, το τζιν cucumber και το el president στις –δωρεάν– ξαπλώστρες πάνω στον αφρό του κύματος. Με lounge χαλαρωτική μουσική ξεκουραζόμαστε στις πολυθρόνες κάτω από τα δέντρα μέχρι το απόγευμα και με κλασικές μουσικές του κόσμου τα βραδάκια. Το σουβλάκι φρούτων με τζιν ice tea είναι ένας αγαπημένος συνδυασμός τον οποίο παρασκευάζει ο Γιώργος με περισσή φροντίδα! Μαζί με την ομάδα του φτιάχνουν φρουτοσαλάτα με μέντα παγωτό και ντιπ σοκολάτας φουντουκιού: Άλλη… κόλαση, που θα έλεγαν και τα πιτσιρίκια… Το κλαμπ σάντουιτς κοτόπουλου είναι ένα πιάτο που αξίζει να απολαύσετε (τηλ. 27510 47751)!

Προτάσεις

info's

Η ταβέρνα Κατσίρης, στην είσοδο της παραλίας, προσφέρει το ιδανικό περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα για όλες τις ώρες της ημέρας. Γευτείτε γνήσια ελληνική κουζίνα και απολαύστε φρέσκα θαλασσινά (τηλ. 27510 47745). Για τη διαμονή σας, σας προτείνουμε: Ενοικιαζόμενα Επιπλωμένα Διαμερίσματα με τον χρόνο ή/και τον μήνα, μπροστά στο γραφικό λιμάνι του Κιβερίου με θέα τον Αργολικό κόλπο. Διαθέτουν αυλή από ντόπια πέτρα, που χτίστηκε με μεράκι το 1974 από τον παππού της οικογένειας (τηλ. 6944 762282). Τα νεόδμητα ενοικιαζόμενα δωμάτια & επιπλωμένα διαμερίσματα Βασίλης στο Κιβέρι είναι πλήρως εξοπλισμένα ώστε να σας εξασφαλίσουν άνετη και ξεκούραστη διαμονή δίπλα στη θάλασσα (τηλ. 6979 798048, www.vasilisrooms.gr). Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια & διαμερίσματα Anies προσφέρουν ευχάριστη διαμονή με θέα τη θάλασσα αλλά και αυθεντική ελληνική φιλοξενία (τηλ. 6944 749915, www.anies-apartments-greece.com). Τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Kiveri Apartments είναι ιδανικά για οικογένειες και ζευγάρια. Χτισμένα σε φανταστική τοποθεσία, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, φτιάχτηκαν με μεράκι και διάθεση να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν όλους εκείνους που έχουν ανάγκη από ξεκούραση και ξεγνοιασιά (τηλ. 6944 412627, www.kiveri-apartments. com). Ενοικιαζόμενα δωμάτια Ο Βράχος του Κανάρη μπροστά στην παραλία Κιβερίου: Προσφέρουν μπαλκόνι με καταπληκτική θέα στη θάλασσα, το κάστρο του Ναυπλίου και τον Αργολικό κόλπο (τηλ. 6972 804244, 27510 47047). Τα Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα Τσακίρης Γιάννης βρίσκονται στην παραλία του Κιβερίου, δίπλα στην εκβολή του ποταμού Ξοβριού (τηλ. 27510 47475, 6944 640242). Στο «Γης έργα», το μαγαζάκι της γεωπόνου Δήμητρας Τσακίρη, θα βρείτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας όπως εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, φρούτα και κηπευτικά (τηλ. 6977 720670). Για τις αγορές σας, προτιμήστε το σουπερμάρκετ Φωτόπουλος στο Κιβέρι. Μια οικογενειακή επιχείρηση στο κέντρο του χωριού, ακριβώς πάνω στο σταυροδρόμι και απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου.

Θα το βρείτε στο

τεύχος 112

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares