Νοστιμιά, ουσία και καλή υγεία!

Βιολογικά προϊόντα

Η γεύση και το άρωμα, τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά και οι αυξημένες αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά, τα κατατάσσουν επάξια στο πιο ψηλό βάθρο της προτίμησης και της καρδιάς μας! Τι κι αν η τιμή τους είναι λίγο πιο ακριβή… Ποιος, άραγε, μπορεί να αντισταθμίσει την καλή υγεία και την ευεξία που μας προσφέρουν;

Αναζητώντας γεύσεις κι αρώµατα των παιδικών µας χρόνων… χαράξαµε πορεία για τον µαγικό κόσµο των βιολογικών προϊόντων. Τότε που η ντοµάτα είχε τη δική της, ιδιαίτερη νοστιµιά, τα φρούτα εποχής ήταν πάντα ζουµερά, γευστικά και απολαυστικά, σαν να τα κόβαµε εµείς από το δέντρο! Ρωτήσαµε λοιπόν τους ειδικούς, τους ανθρώπους που φροντίζουν να απολαµβάνουµε καθηµερινά ολόφρεσκα και πεντανόστιµα προϊόντα, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Ασπίδα για την υγεία µας

Ας ξεκινήσουµε, λοιπόν, από τα πιο απλά. Ποια προϊόντα χαρακτηρίζονται ως βιολογικά; Είναι τα προϊόντα εκείνα που προέρχονται από την καλλιέργεια της γης, χωρίς χηµικά λιπάσµατα, τοξικά φυτοφάρµακα και παρασιτοκτόνα. Για να αντιµετωπίσουν τις ασθένειες που παρουσιάζονται στα φυτά, αλλά και για να εµπλουτίσουν το έδαφος, οι βιοκαλλιεργητές χρησιµοποιούν αποκλειστικά φυσικές µεθόδους και οργανικά στοιχεία. Ένα προϊόν, για να χαρακτηριστεί ως βιολογικό, πρέπει να καλλιεργείται βιολογικά τουλάχιστον για τρία χρόνια και φυσικά να έχει την κατάλληλη σήµανση στη συσκευασία του (το όνοµα του οργανισµού και τον κωδικό πιστοποίησής του). «Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν καθαρή τροφή χωρίς υπολείµµατα φυτοφαρµάκων και έχουν υψηλή διατροφική αξία. Συµβάλλουν στη σταδιακή αποτοξίνωση του οργανισµού και την αποκατάσταση της διατροφικής ισορροπίας. ∆εν περιέχουν συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης, τεχνητά και αρώµατα. Ο φυσικός τρόπος παραγωγής τους συµβάλλει στο να έχουν πολύ καλύτερη γεύση και άρωµα από τα αντίστοιχα συµβατικά», µας εξηγούν οι άνθρωποι της εταιρίας Βιοκαρπός Α.Ε. Καθώς βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη, αποτελούν ιδανική επιλογή για όλους, πόσο µάλλον για τα µικρά παιδιά, που χρειάζονται µια ασφαλή και πλήρη σε θρεπτικά συστατικά διατροφή χωρίς φυτοφάρµακα.

Τι να προσέχουµε ως καταναλωτές

«Μεγάλη σηµασία έχει η πιστοποίηση του προϊόντος, που πρέπει πάντοτε να ελέγχεται από τον καταναλωτή. Επίσης, τα σηµαδεµένα και ανοµοιόµορφα φρούτα και λαχανικά συνήθως δηλώνουν την απουσία χηµικών και φυτοφαρµάκων, γεγονός που δεν γνωρίζει πάντα ο καταναλωτής και γι’ αυτό τα αποφεύγει», µας επισηµαίνει ο κ. Νίκος Αντύπας, γεωπόνος της εταιρίας Οικολογικά Αγροκτήµατα Καραµάνου. Η αξιοπιστία των βιολογικών προϊόντων στηρίζεται σε ένα αυστηρό σύστηµα ελέγχου και πιστοποίησης, σύµφωνα µε το νόµο 2092/91 και 1804/99 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κάθε βιοκαλλιεργητής οφείλει να εφαρµόζει πιστά όσα ορίζει ο νόµος αυτός και να δέχεται πολλούς ελέγχους από ειδικούς γεωπόνους σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διάθεσης, οι οποίοι εγγυώνται πως τηρούνται όλοι οι κανόνες που ορίζονται, οπότε και πιστοποιούνται λαµβάνοντας τη σφραγίδα τους σαν γνήσια βιολογικά. Στην πρώτη γραµµή των εργαστηριακών αναλύσεων και ελέγχων τόσο για τα συµβατικά όσο και για τα βιολογικά προϊόντα –όπου δίνεται και η µεγάλη µάχη- βρίσκεται η CADMION, ένα από τα µεγαλύτερα, διαπιστευµένα εργαστήρια της χώρας µε διεθνές κύρος. Τα υπερσύγχρονα εργαστήριά της έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν και µάλιστα σε πολλαπλά υποστρώµατα, αν και κατά πόσο ένα προϊόν πληροί τα θεσµοθετηµένα πρότυπα σε όλα τα επίπεδα της βιολογικής καλλιέργειας. ∆ιαθέτει διεθνείς εγκρίσεις, εξαιρετικά σηµαντικές για τις εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων, «λύνοντας τα χέρια» του καταναλωτή. Tηλ.: 27420 22554, www.cadmion.gr.

Από το χωράφι στο τραπέζι µας

Επιλέξαµε λοιπόν και σας παρουσιάζουµε µερικές από τις πλέον αξιόπιστες εταιρίες βιολογικής γεωργίας της χώρας µας, τα προϊόντα αλλά και τους ανθρώπους πίσω από αυτά. «Η πτωτική τάση των τιµών των καλλιεργούµενων εσπεριδοειδών τα τελευταία χρόνια και η έλλειψη αγορών έχουν καταστήσει το επάγγελµα της γεωργίας ασύµφορο για τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων της περιοχής», µας λένε οι άνθρωποι της ANYΦION GREECE IKE, η οποία δραστηριοποιείται στον τοµέα εξαγωγής βιολογικών προϊόντων. Η ιδέα για την ίδρυσή της ξεκίνησε το 2010 από την επιθυµία των µελών της να στηρίξουν τους λίγους, αλλά επίµονους βιοκαλλιεργητές της Αργολίδας. Ξεκινώντας συνεργασία µε δύο τοπικούς παραγωγούς, κατάφεραν µέσα σε 5 χρόνια να δηµιουργήσουν έναν κύκλο παραγωγών που πλέον ξεπερνά τους 20, προσφέροντας µια µεγάλη γκάµα υψηλής ποιότητας βιολογικών προϊόντων «από το χωράφι απευθείας στον τελικό καταναλωτή». Στη φιλοσοφία της εταιρίας ανήκει η δίκαιη µεταχείριση σε όλα τα επίπεδα (παραγωγοί, εργαζόµενοι, εταίροι, καταναλωτές), ενώ έχει σχέδια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των µεταναστών εργατών γης, την καθαριότητα της ευρύτερης περιοχής από το έντονο πρόβληµα των απορριµµάτων στα χωράφια και τη δηµιουργία «βιολογικών ζωνών» που θα συνεισφέρουν στη βιώσιµη ανάπτυξη της περιοχής. Ανάµεσα στους στόχους της είναι και η ίδρυση ενός Βιολογικού Αγροτικού Κέντρου, που στόχο θα έχει την ευαισθητοποίηση παραγωγών και καταναλωτών ως προς τα οφέλη της βιολογικής γεωργίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, που τόσο έχει δοκιµαστεί από την αλόγιστη, συχνά, χρήση λιπασµάτων και φυτοφαρµάκων. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ.: 6948 825788, κ. Γιώργος Στεργίου.

«Για µας προτεραιότητα δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα», µας λένε η Σοφία Καραµάνου και ο Νίκος Αντύπας από τα Οικολογικά Αγροκτήµατα Καραµάνου. «Η βιολογική γεωργία δεν αποτελεί για µας µονάχα µια γεωργική πρακτική, αλλά µια ιδεολογία…» Το 1995 πιστοποίησαν τα κτήµατα που κληρονόµησαν από τις οικογένειές τους, ο Αθανάσιος και η Σοφία Καραµάνου, ξεκινώντας µε τα εσπεριδοειδή. Με την πάροδο του χρόνου πολλαπλασίασαν τις εκτάσεις τους, προσθέτοντας στις καλλιέργειές τους πυρηνόκαρπα και κηπευτικά. Η φιλοσοφία της εταιρίας είναι να καλλιεργεί προϊόντα αγνά, δίχως να επιβαρύνει το περιβάλλον µε χηµικές ουσίες και φυτοφάρµακα, οι οποίες µεταφέρονται στα τρόφιµα που καταναλώνουµε. Τα κτήµατα βρίσκονται διάσπαρτα στον κάµπο της Αργολίδας και τα προϊόντα που καλλιεργούνται είναι ετήσιας και εποχιακής παραγωγής: σαλάτες, λάχανο, πράσα και κολοκύθι, αλλά και πολλά εποχιακά όπως πιπεριές, µελιτζάνες, αγκινάρες, µπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, µαϊντανό κ.ά. Όσον αφορά τα φρούτα καλλιεργούνται πορτοκάλια, µανταρίνια, φράουλες, πεπόνια, καρπούζια, βασιλικά σύκα και ροδάκινα. Για δεύτερη χρονιά θα καλλιεργήσουν καρπούζι άσπερµο, το οποίο έχει κατακόκκινη σάρκα και πολύ γλυκιά γεύση. Εκτός από τα φρέσκα, η εταιρία παράγει και διαθέτει στις βιολογικές λαϊκές της Αθήνας και στο βιολογικό παντοπωλείο της, στην Άρια Ναυπλίου, µεταποιηµένα βιολογικά προϊόντα, όπως ζυµαρικά, σάλτσα ντοµάτας, ποικιλίες τουρσιών, γλυκά του κουταλιού και µαρµελάδες. Πληροφορίες και σηµεία πώλησης, στο τηλ.: 27520 43093 και στο www.biologiko.gr.

«Το 2004 αποφοίτησα από τη σχολή και αποφάσισα να ασχοληθώ µε τη γη, επειδή ήταν ένας χώρος που µε γοήτευε καθώς συνδύαζε την ηρεµία και τη δηµιουργία.  Η έλλειψη βιβλιογραφίας, τότε, σχετικά µε τις βιολογικές καλλιέργειες µε δυσκόλεψε. Μπαίνοντας στη διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών ανακάλυψα και τη βιοδυναµική καλλιέργεια», µας εξοµολογείται η ∆ήµητρα Τσακίρη, τεχνολόγος-γεωπόνος και βιοκαλλιεργήτρια. Στο αγρόκτηµά της, στο Κυβέρι Αργολίδας, καλλιεργεί αγνά, γευστικά φρούτα και κηπευτικά, ακολουθώντας πιστοποιηµένες βιολογικές διαδικασίες από τη σπορά ως τη συγκοµιδή. Καλλιεργεί βιοδυναµικά µαρούλια, γαλλικές-σγουρές σαλάτες και πατάτες, ενώ παράγει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Γης Έργα». Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής και πρόσφατα έλαβε Βραβείο Ποιότητας από τον «Γαστρονόµο» της Καθηµερινής. «Αυτή την εποχή καλλιεργώ πορτοκάλια, λεµόνια, σαλάτες, µαρούλια, φράουλες, σπανάκι και στο θερµοκήπιο καλλιεργώ κολοκυθάκια. Τα προϊόντα µου τα βρίσκει κανείς στις βιολογικές αγορές της Αθήνας…» Τηλ. 6977 720670, gis-erga.gr, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..«Πρωταρχικό µέληµά µας είναι ο τελικός καταναλωτής να νιώθει ασφαλής και σίγουρος για την υψηλή θρεπτική αξία του προϊόντος» σηµειώνει ο κ. Γεώργιος Μαυρόγιαννης, πρόεδρος της εταιρίας ΒΙΟΚΑΡΠΟΣ Α.Ε, που ιδρύθηκε το 2006 προσφέροντας έκτοτε µια µεγάλη γκάµα βιολογικών προϊόντων στην εγχώρια και την εξωτερική αγορά. Τα προϊόντα αυτά είναι είτε ιδιοπαραγόµενα, είτε καλλιεργούνται από ένα δίκτυο 200 περίπου παραγωγών σε όλη την Ελλάδα και τον κόσµο. Στην ιδιόκτητη έκτασή της, στο Μαλαντρένι Αργολίδας, η οικογένεια Μαυρόγιαννη καλλιεργεί αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα από την εποχή του προπάππου Μιχαήλ Μαυρόγιαννη, παράγοντας σήµερα όλων των ειδών βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Ταυτόχρονα, η εταιρία επενδύει σε µια νέα σειρά προϊόντων ξηρού φορτίου µε την ιδιωτική ετικέτα «Ευbio», που αφορά σε επιλεγµένα βιολογικά προϊόντα υγιεινής διατροφής από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Τηλ.: 210 9228826, 27510 77222, www.biokarpos.gr.

«Η βιολογική γεωργία δεν αποτελεί μονάχα μια γεωργική πρακτική, αλλά μια ιδεολογία…»

Η Δήμητρα Τσακίρη στα κτήματά της στο Κυβέρι Αργολίδας.
ΑΝΥFION GREECE IKE: Από το χωράφι απευθείας στον τελικό καταναλωτή.
«Πρωταρχικό μέλημά μας είναι ο τελικός καταναλωτής να νιώθει ασφαλής και σίγουρος για την υψηλή θρεπτική αξία του προϊόντος»
Η κ. Σοφία Καραμάνου με την πρώιμη συγκομιδή των ροδάκινων.

«Μεγάλη σημασία έχει η πιστοποίηση του προϊόντος, που πρέπει πάντοτε να ελέγχεται από τον καταναλωτή».

Βιολογικό Μέλι

Είναι πολλοί που υποστηρίζουν ότι το µέλι είναι ένα κατεξοχήν βιολογικό προϊόν, είναι όµως ακριβώς έτσι; «Ο ορισµός ενός µελιού ως βιολογικό εξαρτάται τόσο από τα χαρακτηριστικά της µεταχείρισης των κυψελών όσο και από την ποιότητα του περιβάλλοντος», µας λένε οι άνθρωποι που παράγουν το Βιολογικό Μέλι Άξιον Εστί. «Στη βιολογική µελισσοκοµία τα µελίσσια πρέπει να βρίσκονται εντός ακτίνας 3 χλµ. από βιολογικές καλλιέργειες ή και από αυτοφυή βλάστηση. Θα πρέπει να διατηρείται αρκετή απόσταση από οποιεσδήποτε πηγές µη γεωργικής παραγωγής και συµβατικής καλλιέργειας, που ενδεχοµένως προκαλούν µόλυνση. Στη συµβατική µελισσοκοµία επιτρέπεται η διατροφή µελισσών µε τροφές που περιέχουν ζάχαρη, ενώ στη βιολογική πρέπει να αφήνονται στις κυψέλες άφθονα αποθέµατα µελιού και γύρης ικανά να καλύψουν τις ανάγκες της χειµερινής περιόδου. Ακόµη, στη βιολογική µελισσοκοµία, απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών και λοιπών φαρµάκων για την αντιµετώπιση ασθενειών της µέλισσας». Με έδρα το Πανόραµα Αργολίδας, το Βιολογικό Μέλι Άξιον Εστί παράγεται σε 9 διαφορετικές ποικιλίες και συλλέγεται από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Εύβοια, οι Μυκήνες, η Φολόη, το Μαίναλο και ο Τυρός Αρκαδίας. «Αυτό που κάνει το µέλι µας ξεχωριστό είναι η αγάπη και η αφοσίωσή µας στα πιο έξυπνα και ευεργετικά έντοµα του πλανήτη, τις µέλισσες. Τα προϊόντα των µελισσών µας φθάνουν στα χέρια του καταναλωτή ακατέργαστα, κατευθείαν από την κυψέλη». Εκτός από τις διάφορες ποικιλίες µελιού, παράγουν ακόµα βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, φυσικό κερί, φυτικά σαπούνια και κεραλοιφή, που θα τα βρούµε σε επιλεγµένα καταστήµατα µε βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα σε όλη τη χώρα. Τηλ.: 27510-91577, www.axion-esti.gr

Βιολογικό κοτόπουλο

Τι γίνεται όµως µε τα ζώα και τα πτηνά; Γιατί πρέπει να επιλέγουµε κι εδώ βιολογικά; «Επειδή είναι προϊόντα µε πολλές και σηµαντικές διαφορές από τα αντίστοιχα συµβατικά» µας λένε άνθρωποι της bioGReco που ξεκίνησε το 2001, όταν η βιολογική πτηνοτροφία δεν υπήρχε στην Ελλάδα. «Η διατροφή των πτηνών µας στηρίζεται αποκλειστικά σε βιολογικούς δηµητριακούς καρπούς. ∆εν χρησιµοποιούνται πρόσθετα για την ανάπτυξή τους, ενώ φυσικά απαγορεύονται και οι γενετικώς τροποποιηµένες (µεταλλαγµένες) ζωοτροφές. Τα κοτόπουλα αναπτύσσονται µε φυσιολογικούςρυθµούς, χωρίς φάρµακα, βόσκοντας ελεύθερα σε βιολογικά αγροκτήµατα, ικανοποιώντας έτσι τις φυσιολογικές τους ανάγκες για περπάτηµα, σκάλισµα, έκθεση στον ήλιο και τον αέρα. Η γεύση και η υφή του κρέατος είναι ξεχωριστή, φέρνοντας στο νου εικόνες και αρώµατα από κυριακάτικα τραπέζια της ελληνικής επαρχίας…» Η εκτροφή των κοτόπουλων γίνεται στη Λακωνία, στα βιολογικά αγροκτήµατα της εταιρίας, η οποία διαθέτει και εργοστάσιο ζωοτροφών, όπου παράγονται βιολογικά µείγµατα κατάλληλα για όλα τα είδη ζώων και πτηνών. «Τα προϊόντα µας είναι η αλήθεια µας. Παροτρύνουµε τον καταναλωτή να τα δοκιµάσει και να µας πιστέψει. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός πως τα πτηνοτροφεία της bioGReco είναι ίσως τα µοναδικά επισκέψιµα στην Ελλάδα. Με µεγάλη ευχαρίστηση υποδεχόµαστε κόσµο που θέλει να µάθει για τον τρόπο παραγωγής και του λύνουµε όλες τις απορίες». Τηλ.: 27310 35667. Όλα τα σηµεία πώλησης είναι διαθέσιµα στο www.biogreco.gr.

«Για μας προτεραιότητα δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα».
«Η εταιρία Βιοκαρπός είναι μία πλήρως καθετοποιημένη μονάδα και στόχος μας είναι η απόλυτη ικανοποίηση του πελάτη έχοντας τον έλεγχο των προϊόντων μας από τον αγρό έως και το ράφι».
Το Βιολογικό Μέλι Άξιον Εστί παράγεται σε 9 διαφορετικές ποικιλίες.
Προτιμήστε τις βιολογικές λαϊκές αγορές.

«Τα βιολογικά προϊόντα αποτελούν καθαρή τροφή, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων και έχουν υψηλή διατροφική αξία».

Προτάσεις

info's

Ξεχωριστό & βραβευµένο είναι το ελαιόλαδο της εταιρίας Βιολογικοί Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου. Παράγονται ακόµη, βαλσαµέλαιο, φυσικά καλλυντικά και χειροποίητα σαπούνια από βιολογικό ελαιόλαδο. Τηλ.: 6932 309909, www.bioarmonia.gr

Βιολογικά προϊόντα µπορούµε να προµηθευτούµε από τα ειδικά ράφια µε τη σήµανση «Βιολογικά» στις αλυσίδες σούπερ µάρκετ και τα βιολογικά καταστήµατα όλων των µεγάλων πόλεων. Στην Αθήνα, επιπλέον, από τις βιολογικές λαϊκές αγορές: www.bioagores.org.

Θα το βρείτε στο

τεύχος 120

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares