Βόρειος Όλυμπος

«Άφεμα» στο βουνό των θεών

Μέσα, και πριν λήξει η πανδημία, είμαστε ελεύθεροι. Η ύπαρξή μας είναι ελεύθερη. Ένας λόγος που επιμένουμε και γράφουμε ταξιδιωτικά άρθρα είναι επειδή, όπως τραγουδάει και ο Αλκίνοος, ταξίδι είναι μόνο η προσευχή...

Θα περάσει κι αυτό», μας στέλνει σε παγκόσμιο μήνυμά του ο Χόρχε Μπουκάι. Mέχρι όμως να περάσει, είναι ίσως μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουμε στις δικές μας κορυφές, στον δικό μας εσωτερικό Όλυμπο, να σκαρφαλώσουμε στις απόκρημνες κορφούλες του εαυτού, να κυλήσουμε στα ξέφωτά του, να βουτήξουμε στα καθαρτικά νερά των βάθρων μας. Συνειδητά, ταπεινά, πνευματικά, και ταξιδιάρικα, με εμπιστοσύνη στον κύριο οδηγό και φίλο μας, τον εαυτό μας. Με αυτογνωσία, ειλικρίνεια, χωρίς αυταπάτες.

Κρεβάτια Βροντούς

«Αν ήσουν όνειρο μέσα στα όνειρα και ένα ταξίδι μου στη φαντασία...», ακούμε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό τον Διονύση Θεοδόση να τραγουδά, καθώς ανηφορίζουμε με το αμάξι προς το καταφύγιο Κρεβάτια. Μαζί μου, η ομάδα του βιωματικού φωτογραφικού εργαστηρίου «Άφεμα». Κάπως χαμένοι, έχοντας κλείσει υποχρεώσεις μας – με την ψυχή στο στόμα, που λένε – παίρνουμε τις πρώτες ανάσες. Πλάι στο αναμμένο τζάκι, έρχονται τα καταφυγικά εδέσματα μαζί με το τσιπουράκι. Ο... Διόνυσος μας καλωσορίζει, εκπροσωπώντας τους δώδεκα ολύμπιους θεούς. Το γλέντι «ανάβει» με τραγούδια και χορό σε μια μεγάλη αγκαλιά. Ο Ισαάκ μερακλώνει με το μπαγλαμαδάκι του, μέχρι που ο Μορφέας μας παρασέρνει στα κρεβάτια - κουκέτες. Καινούργιο και πανέμορφο, το καταφύγιο βρίσκεται στην κορυφή ενός καταπράσινου οροπεδίου, στα 1000 μέτρα υψόμετρο, λίγο πριν από το δάσος. Διαθέτει 20 κρεβάτια και λειτουργεί όλο τον χρόνο, προσφέροντας πρόσβαση στη λιγότερο γνωστή, άγρια και συνάμα επιβλητική περιοχή του βορειοδυτικού Ολύμπου.

Πέτρα

Χαράματα, ξυπνάμε με το έντονο ροδί χρώμα της αυγής και τις μουσικές των ανέμων. Ένας χορός υψηλών δονήσεων, πολλές δηλώσεις ευγνωμοσύνης και ζεστό βουνίσιο χορταστικό πρωινό, στο ξύλινο τραπεζάκι στην άκρη της χαράδρας, με τον μελωδό να σκορπίζει στάλες μουσικές προς τη θέα του Προφήτη Ηλία και του προγενέστερου ναού του Απόλλωνα – την Πυραμίδα. Στην επόμενη ρουφηξιά του ελληνικού καφέ, το μάτι εστιάζει στην κορυφή Τούμπα κάτω από τον Προφήτη Ηλία, το οροπέδιο. «Φαίνεται ολόκληρη η ανατολική ανάβαση από Γκόρτσια προς το οροπέδιο, καθώς και τα τοπωνύμια Σκούρτα και Λαιμός που σχηματίζουν τα Κόκκαλα, ή αλλιώς Κρυόνερα. Το πιο βορεινό κομμάτι του βουνού εδώ, με δικό του μικροκλίμα», μας λέει ο σύγχρονος Δίας, ο νεαρός Ισαάκ Αδαμίδης. Γλυκύτατος και έμπειρος οδηγός, είναι ο φιλόξενος οικοδεσπότης στο καταφύγιο. Μοιράζει γκλίτσες σε όσους ήρθαμε χωρίς ορειβατικά μπαστούνια, κι έτσι απαλά, μπαίνουμε στο βουνό με παρουσία στη σιωπή του. Τα παιδιά της τσιμεντούπολης ακολουθούν το παιδί των βουνών προς το χωριό Πέτρα με τους ελάχιστους μετακινούμενους κατοίκους. Σαράντα λεπτά περνούν στο μονοπάτι της ρεματιάς ως το ξέφωτο. Τα φύλλα πέφτουν, τα χορτάρια χορεύουν στους αρμονικούς ήχους της φύσης, γειώνοντάς μας σε διαλογισμό που μας συνδέει με το τοπίο. Σαν μυθικό ον, εμφανίζεται μες τις πελώριες οξιές ένας καβαλάρης σε λευκό άλογο. Ο γελαδάρης κύριος Κωσταφάκας, ιππεύοντας από την Ελασσόνα κι αφού πέρασε ένα βράδυ στο βουνό, συνεχίζει να ψάχνει τα γελάδια του που βόσκουν ελεύθερα… Ο Μασάι του Ολύμπου! «Είναι η άγρια πλευρά σου που με συγκινεί», του σιγοτραγουδάμε τον στίχο της Αρλέτας, παρατηρώντας την ταπεινότητά του. Σε μια ώρα βρισκόμαστε στην Πέτρα διασχίζοντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι. «Από Πέτρα πάμε Ξηρολάκι, γνωστό τοπωνύμιο για τη διαδρομή βουνού με ορειβατικό σκι, ή πεζοπορίες σε λιγότερο περπατημένα τοπία, οπότε περισσότερο παρθένα κι επιβλητικά», μας λέει ο Ισαάκ, καθώς εμείς παραδινόμαστε στον φακό μας. Πίσω στο καταφύγιο, συναντάμε μια παρέα που ψήνουν τραγουδώντας και χορεύοντας ζεϊμπέκικα, τσάμικα και ποντιακά. Ρίχνουμε τις στροφές μας τιμώντας τους προγόνους μας, φωτίζοντας συννεφιές και σκοτάδια κάτω από τα βλέμματα των Ολύμπιων Θεών. Με τους ορίζοντές μας ανοιχτούς, συντροφιά από γέλια και δάκρυα, καλούδια από τους χωρικούς που ξενυχτούν μαζί μας και τους ορειβάτες που διανυκτερεύουν στο καταφύγιο.

Καινούργιο και πανέμορφο, το καταφύγιο Κρεβάτια βρίσκεται στην κορυφή ενός καταπράσινου οροπεδίου, στα 1000 μ. υψόμετρο, λίγο πριν από το δάσος.

Ο καβαλάρης του Ολύμπου, ένας σύγχρονος ποιμένας που σαρώνει το βουνό φροντίζοντας τα γελάδια του.

Αγία Κόρη

Ανάμεσα σε πεύκα και βελανιδιές, βοτάνια και μυρωδικά αναμειγμένα με λεπτεπίλεπτα παστέλ στρώματα από κυκλάμινα, κατηφορίζουμε ως το ξωκλήσι Αγία Τριάδα με τον πέτρινο αυλόγυρο και την γλυκιά θέα στα 400 μέτρα υψόμετρο. Συνεχίζοντας για δυόμιση περίπου ώρες ως τη βάθρα της Αγίας Κόρης, περνάμε στην απέναντι πλευρά του βουνού από το ξύλινο γεφυράκι, και κολυμπάμε στον ομώνυμο καταρράκτη. Είναι κατ’ ομολογία όλων μια από τις πιο μαγευτικές τοποθεσίες, ναι, του κόσμου! Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η Αγία Κόρη ήταν μία όμορφη κοπέλα απ’ την περιοχή των Ιωαννίνων που θέλησε να πάρει στο χαρέμι του ο Αλί Πασάς. Εκείνη προκειμένου να γλυτώσει κατέφυγε, με την εικόνα της Παναγίας στα χέρια, στην περιοχή της Παλιάς Βροντούς στον Όλυμπο, μα πέθανε στο βάθος της ρεματιάς από το κρύο και την ασιτία. Δίπλα στο άψυχο σώμα της ανάβλυζε αγίασμα, όπου οι κάτοικοι έκτισαν στη μνήμη της εκκλησάκι. Όμως, καθώς αγνοούσαν το όνομά της, την βάφτισαν Αγία Κόρη γιορτάζοντάς την ανήμερα της Αγίας Τριάδας στο προσκύνημά της στους πρόποδες του Ολύμπου. Το εκκλησάκι και ο καταρράκτης βρίσκονται 4 χλμ. από το χωριό Βροντού, στο βάθος του πυκνού φαραγγιού με την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, όπου φθάνουμε κατεβαίνοντας 180 σκαλοπάτια.

Κορυφή Μπαρμπαλά

Με την ενέργεια του «μαζί» στο ζενίθ, παίρνουμε την απότομης κλίσης ανηφοριά προς την κορυφή Μπαρμπαλά, και την κατακτάμε σε μιάμιση μόλις ώρα (!), έχοντας ανέβει 840 μέτρα. «Από τον Μπαρμπαλιά μπορούμε να συνεχίσουμε το ομώνυμο μονοπάτι προς το Οροπέδιο, όπου βρίσκεται το κέντρο του Ολύμπου και δίκτυο όλων των μονοπατιών. Από εκεί μπορούμε να οδηγηθούμε σ’ άλλες κορυφές, δηλαδή το Στεφάνι, τον Μύτικα και τον Άγιο Αντώνιο, περνώντας από την Κακόσκαλα και τον Προφήτη Ηλία», μας παροτρύνει ακούραστος ο Ισαάκ. Από τα πέντε του αυτό το παιδί από την Κατερίνη «τσούλαγε», όπως λέει, στα χιόνια. Μετά ήρθε η αναρρίχηση: «Ε! με κέρδισε το βουνό», εξομολογείται. «Εδώ και εφτά χρόνια έχω αναλάβει με πολύ αγάπη την διαχείριση του καταφυγίου αναβαθμίζοντάς το συνεχώς. Η αγριάδα και η ταπεινότητα του Ολύμπου με κρατάνε. Τρως σκαμπίλια και συνειδητοποιείς πόσο μικρός είσαι, καθώς σου μιλά στην ψυχή σαν δάσκαλος της διαχείρισης του φόβου και των ενστίκτων αλλά και καταστάσεων, που έπειτα εφαρμόζεις στη ζωή αληθινά. Άλλωστε, τυχαίο είναι το συγκεκριμένο βουνό; Τόσοι μύθοι, τόσοι ναοί;» Η αλήθεια είναι ότι μετά από μόλις πέντε ημέρες, η ιδιαίτερη ενέργειά του μας είχε συνεπάρει. Άλλωστε, όπως συμφωνούν οι περισσότεροι, Όλυμπος σημαίνει ολόλαμπρος – και πώς να το αμφισβητήσεις.

Μετά την κατάβαση στο μονοπάτι του δάσους, απαλότητα και κάθαρση στο υδάτινο στοιχείο του Ολύμπου, με μια βουτιά στα παγωμένα νερά της βάθρας της Αγίας Κόρης.

Προτάσεις

info's

Στο Καταφύγιο Κρεβάτια φθάνουμε με το μονοπάτι από Αγία Τριάδα, οδικώς, ή με βαν του καταφυγίου από τον σιδηροδρομικό σταθμό Κατερίνης ή Λιτόχωρου. Με τον έμπειρο οδηγό του Ολύμπου, Ισαάκ Αδαμίδη, μπορείτε να προσαρμόσετε όποια διαδρομή με δραστηριότητες ανάλογα το ορειβατικό επίπεδό σας. Η διατροφή στο καταφύγιο είναι παραδοσιακή και συμπεριλαμβάνει και πιάτα για vegan και για vegetarians. Tηλ.: 6971 773070, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., FB: Καταφύγιο Κρεβάτια.

Για συμμετοχή στα φωτογραφικά, βιωματικά και αυτογνωσιακά
εργαστήρια της Μάρως Κουρή επικοινωνήστε στο τηλ.: 6972 96831 και
στο email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Θα το βρείτε στο

τεύχος 128

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares