Ελληνικό Πρωινό

Κάθε μέρα, κάθε πρωί

«Τρώγε το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Η λαϊκή σοφία αλλά και οι διατροφικές επιστημονικές συμβουλές συμφωνούν, ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Είτε όμως υιοθετείτε αυτές τις συμβουλές στην καθημερινότητα σας, είτε είστε οπάδοι του «πίνω έναν καφέ και φεύγω», λίγοι αντιστέκονται στον πειρασμό να απολαύσουν ένα «βασιλικό» πρωινό, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Μια απόλαυση κατεξοχήν συνυφασµένη µε τις διακοπές είναι αυτή του πρωινού. Στους τουριστικούς προορισµούς της χώρας µας για δεκαετίες κυριάρχησε η λογική, ότι οι επισκέπτες θα προτιµούσαν για το πρωινό τους τις προσφιλείς τους γεύσεις. Έτσι επιµείναµε για αρκετές δεκαετίες σε προτάσεις τύπου American ή English Breakfast, Breakfast Continental και γενικά σε τυποποιηµένα πρωινά µε τυριά από την Ολλανδία, γαλλικά κρουασάν, µπέικον και λουκάνικα Φρανκφούρτης.

Το 2010 το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο Ελλάδας, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις που αναπτύχθηκαν στον τοµέα της διατροφής, ξεκίνησε µια προσπάθεια να αλλάξει τη λογική αυτή, δηµιουργώντας το Ελληνικό Πρωινό. Στόχος του ήταν να προσφέρει το σύνολο των τοπικών προϊόντων και εδεσµάτων κάθε περιοχής στους µπουφέδες των ελληνικών ξενοδοχείων, δίνοντας ταυτόρονα στα µέλη του τη δυνατότητα να πιστοποιήσουν την παραπάνω διαδικασία µε µια αντικειµενική διαδικασία, που θα τους προσέφερε επιπλέον ένα σήµα ποιότητας. Απώτερος σκοπός του Επιµελητηρίου ήταν το Ελληνικό Πρωινό να αποτελέσει ένα µέσο, που θα αναδείξει την ιδιαίτερη γαστρονοµική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή της χώρας µας, ανάλογα µε τα προϊόντα που παράγονται σε αυτήν, τις ιδιαίτερες κλιµατολογικές και γεωγραφικές συνθήκες, την ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιµα της κάθε περιοχής.

Έτσι, ξεκίνησαν να δηµιουργούνται σταδιακά διαφορετικοί τύποι Ελληνικού Πρωινού, που συµπεριέλαβαν χαρακτηριστικά προϊόντα της χώρας µας, γνωστά σε όλη την επικράτεια, όπως παξιµάδια, γιαούρτι, µέλι, ξηρούς καρπούς, ελιές και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τυριά και φρέσκα φρούτα. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν επιπλέον τον βασικό κορµό της µεσογειακής διατροφής, η αξία της οποίας αναγνωρίζεται πια παγκοσµίως. Εκτός όµως από αυτά τα πολύ γνωστά προϊόντα που παράγονται σε ολόκληρη τη χώρα, σε κάθε τύπο Ελληνικού Πρωινού εντάχθηκαν οι ιδιαίτερες τοπικές λιχουδιές, βασισµένες σε παραδοσιακές συνταγές και τα εκλεκτά προϊόντα της κάθε περιοχής: ντοµατάκι στη Σαντορίνη, θρούµπες στη Θάσο, αµυγδαλωτά στη Μονεµβασιά, πρασόπιτα στα Γρεβενά, κοπανιστή και λούζα στη Μύκονο, φιρίκια στο Πήλιο, απάκι και στάκα στην Κρήτη, πίτα µε κιµά και γλυκό κουµ κουάτ στην Κέρκυρά, αυγοτάραχο στο Μεσολόγγι και τόσα άλλα, συµπεριλήφθηκαν στα πρωινά των ξενοδοχείων. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρότυπο πρωινό της κάθε περιοχής κατέλαβαν τα Προϊόντα Ονοµασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), συµβάλλοντας σηµαντικά στη σύνδεση της τοπικής  αγροτικής παραγωγής µε τον τουριστικό τοµέα. Εκεί η γαστρονοµική παράδοση της χώρας µας έχει να επιδείξει ιδιαίτερο πλούτο µε πληθώρα προϊόντων, όπως φρούτα, παξιµάδια, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και φυσικά ελιές − µε 11 αναγνωρισµένες διαφορετικές ποικιλίες − και τα εξαιρετικά µας τυριά από τα οποία 23 έχουν µέχρι στιγµής χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ. Έτσι οι εξαιρετικές ελληνικές γραβιέρες, το µανούρι, το Σαν Μιχάλη, το Κατίκι ∆οµοκού, το Μετσοβόνε και τόσα άλλα καταλαµβάνουν σταδιακά τη θέση που τους αξίζει στους µπουφέδες των πρωινών των ξενοδοχείων.

Μέσα από όλη αυτήν την διαδικασία δόθηκε φυσικά µια µοναδική ευκαιρία στους τοπικούς παραγωγούς και τις µικρές µονάδες τυποποίησης να συνεργαστούν µε τις ξενοδοχειακές µονάδες, τονώνοντας τη ζήτηση των τοπικών προϊόντων και συνολικά την οικονοµία της περιοχής. Μετά από δέκα χρόνια εντατικής προσπάθειας το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο έχει δηµιουργήσει 41 τύπους πρότυπων Ελληνικών Πρωινών, συνεχίζοντας διαρκώς να τους εµπλουτίζει ,ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν της χώρας, προβάλλοντας ταυτόχρονα τους παραγωγούς της κάθε περιοχής.

«Κερνάµε Ελλάδα»

Στην 15η έκθεση HORECA 2020, το περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος προσέφερε για µια ακόµη χρονιά Ελληνικό Πρωινό, µε κεντρικό σύνθηµα «Κερνάµε Ελλάδα» και τιµώµενες περιοχές τη ∆ράµα και την Πάτµο, των οποίων τα πρότυπα πρωινά παρουσιάστηκαν από την Υπεύθυνη του Προγράµµατος κ. Σίσσυ Αγγελοπούλου. Ο consultant chef του προγράµµατος και συνεργάτης του περιοδικού µας Στράτος Ιωσηφέλλης και η οµάδα του, µέσα από ζωντανές µαγειρικές δράσεις, προσέφερε στους επισκέπτες µια διαφορετική γαστρονοµική εµπειρία, αναδεικνύοντας τον αστείρευτο γευστικό πλούτο της χώρας. Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι πατινιώτικοι σβίγγοι µε µέλι Πάτµου και η δραµινή οµελέτα. ∆οκιµάσαµε επίσης ανοιχτή πίτα µε αλεύρι από τραχανά, χωριάτικο λουκάνικο, ξινόγαλο και βιολογική µυζήθρα και ασσουρέ µε κολοκυθόσπορο, κουκουνάρι, µύρτιλα, ρόδι, µέλι και κανέλα. Το «live cooking» συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης µε παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δοκιµάσουν πλαντσέτα Λέσβου και σκοπελίτικες πίτες αλλά και «γκουρµέ» γεύσεις µε προϊόντα της ελληνικής γης, όπως φωλιά κανταΐφι µε πουρέ από φασόλια Νευροκοπίου, τηγανητό αυγό, λούτζα και κατσικίσιο τυρί και κρεµµυδόπιτα µε σύγκλινο Κρήτης και γραβιέρα Νάξου.

Φιλοξενούµενοι παραγωγοί από όλη την Ελλάδα προσέφεραν στους επισκέπτες δραµινό χαλβά, τσουρέκια, γλυκά αχλαδάκια και τα εξαιρετικά χειροποίητα αναψυκτικά από την… Gia giamas. Οι σεφ µε τη σειρά τους δηµιούργησαν µε τις πρώτες ύλες ευφάνταστες λιχουδιές, όπως ντοµάτες κονφί γεµιστές µε πλιγούρι, σταφίδες, καυτερή πιπεριά Φλωρίνης και νιώτικο τυρί και πουγκιά γεµιστά µε λιαστή ντοµάτα, κρητικό λουκάνικο µε σταµναγκάθι, ρόδι, φέτα και φρέσκα αρωµατικά. Εδώ γνωρίσαµε και την Φάρµα Αµαραντίδη. Με κτηνοτροφική παράδοση που κρατάει τρεις γενιές και ξεκινάει µε την εγκατάσταση της οικογένειας που ήρθε από την Τραπεζούντα στον Νοµό ∆ράµας. Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση εφαρµόζει τη µέθοδο της ξηρής ωρίµανσης σε διαλεκτά κοµµάτια κρέατος µε σκοπό να µπορεί να ικανοποιήσει ακόµα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η «Σπορά», µια νέα επιχείρηση από τη Σκόπελο, δίνει µια καινούργια διάσταση στις χειροποίητες στριφτές πίτες. Βασισµένη στην παράδοση έχει δηµιουργήσει µια σειρά από νέα προϊόντα, συνδυάζοντας γεύσεις και υλικά από ολόκληρο το Αιγαίο. Το αποτέλεσµα εξαιρετικό περιλαµβάνει εκτός των κλασσικών συνταγών του νησιού, στριφτή πίτα µε καπνιστό τόνο Αλοννήσου, ντοµατοτυρόπιτα µε πέστο λιαστής ντοµάτας Σαντορίνης, αλλά και γλυκιά πίτα µε κρέµα και µαστίχα Χίου. Βασικός σκοπός της δράσης αυτής ήταν να ενηµερωθεί το κοινό της έκθεσης για τους γαστρονοµικούς θησαυρούς των φιλοξενούµενων περιοχών, κατανοώντας τους λόγους για τους οποίους το Ελληνικό Πρωινό πρέπει να καθιερωθεί στα τραπέζια όλων των καταλυµάτων της χώρας, ανεξάρτητα από την κατηγορία τους.

Σήμερα 828 ξενοδοχεία είναι ενταγμένα στο σύστημα πιστοποίησης του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος, προσφέροντας έναν από τους τύπους Ελληνικού Πρωινού.

Αλμυρή γαλατόπιτα.
Απάκι από την Κρήτη.
Αμύγδαλα Λάρισας.
Μελεκούνι από τη Ρόδο.

Ένταξη στο Ελληνικό Πρωινό

Σήµερα 828 ξενοδοχεία είναι ενταγµένα στο σύστηµα πιστοποίησης του Ξενοδοχειακού Επιµελητήριου Ελλάδος, προσφέροντας έναν από τους τύπους Ελληνικού Πρωινού. Η διαδικασία ένταξης είναι απλή και γίνεται µέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρµας του Επιµελητηρίου. Τα ξενοδοχεία που επιθυµούν να ενταχθούν συµπληρώνουν το εδεσµατολόγιο, που περιλαµβάνει το πρωινό τους και προχωρούν σε ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών. Ακολουθεί η επιθεώρηση από διαπιστευµένο φορέα και εφόσον αυτή ολοκληρωθεί µε επιτυχία, η διαδικασία ολοκληρώνεται µε τη χορήγηση του σήµατος Ελληνικό Πρωινό. 

Ο… εθνικός µας καφές στο Ελληνικό Πρωινό

Η γαστρονοµική κουλτούρα είναι µια συνεχής εξέλιξη των γεύσεων που ενσωµατώνει την ιστορία, την παράδοση, αλλά και τις επιρροές που δηµιουργούνται διαχρονικά από άλλους λαούς, εµπορικές συναλλαγές, µόδες της εποχής και πολλά άλλα. Έτσι, πέρα από τον αγαπηµένο µας ελληνικό καφέ, το  Ελληνικό Πρωινό δεν θα µπορούσε παρά να µην εντάξει στις δυνάµεις του τον πιο χαρακτηριστικό καφέ της σύγχρονης ελληνικής παράδοσης, που δεν είναι άλλος από τον φραπέ!

Συνδεδεµένος µε το ελληνικό καλοκαίρι και τις ιδιαίτερες στιγµές χαλάρωσης, ο εθνικός µας καφές, όπως συχνά χαρακτηρίζεται, λέγεται (αν και όπως όλες οι ιστορίες αµφισβητείται), πως επινοήθηκε τυχαία  στη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1957, από τον ∆ηµήτρη Βακόνδιο, υπάλληλο στο περίπτερο της ελβετικής εταιρείας που παρασκευάζει τον στιγµιαίο καφέ Nescafe, ο οποίος έχει σε µεγάλο βαθµό ταυτιστεί µε τον φραπέ. Ο συγκεκριµένος υπάλληλος δεν έβρισκε ζεστό νερό για να φτιάξει τον καφέ του. Έτσι αναγκάστηκε να χρησιµοποιήσει κρύο νερό και σέικερ για να ανακατέψει το µείγµα, δηµιουργώντας τον καφέ που έµελε να αποτελέσει το πιο διαδεδοµένο ρόφηµα καφέ, που θα υιοθετούσαν στη συνέχεια και στην καθηµερινότητα τους οι περισσότεροι Έλληνες, αλλά και οι επισκέπτες µας  που τον επιλέγουν ως έναν δροσερό καφέ, που µπορεί να συνδυαστεί µε όλους τους τύπους του Ελληνικού Πρωινού.

Πρότυπα Πρωινά στην Πελοπόννησο

Η Λακωνία, εκµεταλλευόµενη την πλούσια γαστρονοµική της παράδοση και το ολοκληρωµένο «καλάθι» αγροτικών προϊόντων, εντάχθηκε πρώτη από τους νοµούς της Πελοποννήσου στο Ελληνικό Πρωινό, δηµιουργώντας το 18ο κατά σειρά Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό τα καταλύµατα του νοµού έχουν εντάξει στο πρωινό τους  προϊόντα από τη λακωνική Μάνη, όπως λαλάγγια και τηγανίτες, καγιανά µε σύγκλινο, γλυκά του κουταλιού, τσάι Πάρνωνα και Ταϋγέτου, αµυγδαλωτά από τη Μονεµβασιά, γλυκό τραχανά και τοπικά ζυµαρικά και παξιµάδια. Στα λακωνικά τυριά του Ελληνικού Πρωινού περιλαµβάνονται τα προϊόντα της Λαβιογαλ ΑΒΕΕ: η φέτα, η ιδιαίτερη γραβιέρα από γίδινο γάλα και το «ψηστύρι», το σκληρό κατσικίσιο τυρί Μονεµβασιάς που είναι ιδανικό για σαγανάκι.

Πρωτοπόρα η Μεσσηνία στον τουριστικό τοµέα δεν άργησε κι αυτή να δηµιουργήσει το δικό της Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού, που εδώ περιλαµβάνει σπιτικές µαρµελάδες, παστέλια, λουκούµια, ελιόψωµα, σταφιδόψωµα και τη σφέλα Μεσσηνίας αλλά και τις κλασσικές µανιάτικες λιχουδιές τα λαλάγγια, τα λουκάνικα και το σύγκλινο. Από το Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό της Αρκαδίας δεν θα µπορούσε να λείπει το Μέλι ελάτου βανίλια-Μαινάλου (ΠΟΠ), η γραβιέρα Τρίπολης, τα µήλα ντελίσιους πιλαφά Τριπόλεως ΠΟΠ, το παστό χοιρινό, το παραδοσιακό πατατόψωµο, τα κάστανα και τα καρύδια. Όλο το ξενοδοχειακό δυναµικό του Ελληνικού Πρωινού στην Πελοπόννησο περιλαµβάνει φυσικά στο µενού της τα πορτοκάλια, τις ελιές, την κορινθιακή σταφίδα και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Αυγά με παστουρμά.
Η υπεύθυνη του Ελληνικού Πρωινού κ. Σίσσυ Αγγελοπούλου και ο executive chef Στράτος Ιωσηφέλλης επί το έργον.
Ξύγαλο Σητείας.
Γραβιέρα Τρίπολης.
Μαρμελάδα από κράνα.
Καζάν ντιμπί.
«Κερνάμε Ελλάδα». Η ομάδα του Ελληνικού Πρωινού στη φετινή HORECA.

Προτάσεις

info's

Ενταγµένος στο Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό της Λακωνίας είναι ο Ξενώνας Ταλετόν στο Ξηροκάµπι. Πολυτελής και φιλόξενος, στο εξαιρετικό του πρωινό περιλαµβάνονται µαρµελάδες φτιαγµένες από εποχικά φρούτα (µανταρίνι, κάστανο, µπανάνα και ακτινίδιο), σπιτικό κέικ πορτοκαλιού, πορτοκαλόπιτα, καρυδόπιτα και σπιτική πραλίνα φουντουκιού αλλά και αλµυρές συνταγές, όπως πλεξούδες µε πάστα ελιάς και πιπεριές, κέικ δυόσµου και παραδοσιακή στραπατσάδα. Θα γευτείτε επίσης ζυµωτό ψωµί, κουλουράκα, µέλι, ελιές, γιαούρτι και αυγά όλα από τοπικούς παραγωγούς. Τηλ. 27310 35150, www.taleton.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό Πρωινό, τα συνεργαζόµενα ξενοδοχεία και τους παραγωγούς, πρότυπα πρωινά αλλά και συνταγές από όλη την Ελλάδα θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.greekbreakfast.gr.

Θα το βρείτε στο

τεύχος 125

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares