Skip to main content

Λικέρ μαστίχα

Τα κοκτέιλ του καλοκαιριού

Δεν είναι ποτό. Είναι ανάμνηση. Ένα δάκρυ που κύλησε από τον κορμό ενός δέντρου κι έφτασε στα πιο ωραία κοκτέιλ του καλοκαιριού. Απ’ τα Μαστιχοχώρια στα μπαρ της Νέας Σμύρνης, το δάκρυ του σκίνου γίνεται λικέρ και ξαναγεννιέται μέσα σε σέικερ, ποτήρια και πάγους. Tο απόσταγμα της Χίου ξαναγράφει τη λέξη «χωνευτικό» με φαντασία και στυλ. Και δεν πίνεται απλώς — σε ταξιδεύει.

Όλα ξεκινούν από ένα δέντρο που δακρύζει. Κι από ένα νησί που φυλά σαν κόρη οφθαλμού τα δάκρυα αυτά, με τρόπο αρχαίο, τελετουργικό, σχεδόν ιερό. Η μαστίχα Χίου σε μορφή λικέρ – με το άρωμα του ήλιου, της ρητίνης, του αέρα ξεκινά απ’ τα Μαστιχοχώρια. Γίνεται… «Mastiha» και μια πρώτη σταγόνα στον ουρανίσκο κι αμέσως: παιδικές μνήμες, αγιοκλήματα, κάτι αδιόρατα μεσογειακό. Κι έπειτα, η απρόσμενη μίξη: Η «Mastiha» μπαίνει στο σέικερ. Δεν είναι πια μόνο χωνευτικό για μετά το φαγητό. Είναι υλικό έμπνευσης για bartenders που πειραματίζονται με την ουσία της Ελλάδας σε ποτήρι. Κι αυτό το ποτήρι σερβίρεται με πάγο, με δυόσμο, με λεβάντα ή ιβίσκο, κάτω από παλμικά φώτα και βραδινά γιασεμιά. 

Και κάπως έτσι, η Mastiha γίνεται το καλοκαίρι σου. Σε ένα μπαρ στη Νέα Σμύρνη. Σε ένα κυκλαδίτικο σοκάκι. Σε μια αυλή στo Ναύπλιο, στην Καλαμάτα, στην Επίδαυρο. Ή σ’ ένα ποτήρι μόνος σου με λίγο πάγο, με λίγο τζιν και έναν αστεροειδή γλυκάνισο – και βέβαια, στην πατρίδα της, τη Χίο. Στο μπαρ του Citrus Memories στον Κάμπο με αρώματα εσπεριδοειδών που την απογειώνουν, στο υποψιασμένο καφεποτείον Παξάτα στα Μεστά, στο Apothika-bar ρεμβάζοντας τη θάλασσα από ψηλά. Γιατί η μαστίχα δεν είναι απλώς υλικό. Είναι τοπίο. Είναι ανάμνηση. Είναι ταυτότητα.

Η μαστίχα δεν σκεπάζει τα υλικά — τα φωτίζει. Γι’ αυτό και σε κάθε κοκτέιλ δεν είναι απλώς συστατικό, είναι ολόκληρη η εμπειρία.

Από την παράδοση στο μπαρ

Από τον 20ό αιώνα, η παραδοσιακή χρήση της μαστίχας ως φαρμακευτικό ή αρωματικό επεκτάθηκε και σε αλκοολούχα παρασκευάσματα. Πρόκειται για απόσταγμα ή έγχυμα ρητίνης, με γλυκιά, αρωματική γεύση που παραπέμπει σε πεύκο, λευκή σοκολάτα και ευκάλυπτο μαζί. Το απόσταγμα παρασκευάζεται με απόσταξη αλκοόλης μαζί με φυσική μαστίχα και το αποτέλεσμα έχει μεγαλύτερο βάθος και αυθεντικότερο άρωμα ρητίνης. Το έγχυμα δημιουργείται με αλκοολούχο διάλυμα και προσθήκη φυσικού αρώματος ή ελαίου μαστίχας – είναι πιο απλό στην παρασκευή και συχνά γλυκύτερο.

Πίνεται σκέτο με πάγο, σε σφηνάκι απευθείας από την κατάψυξη ως ένα παραδοσιακά χωνευτικό ποτό που κλείνει υπέροχα ένα λουκούλλειο γεύμα, με τόνικ ή σόδα κι ένα φυλλαράκι δυόσμο, βασιλικό ή αγγούρι – δροσερό όσο ένα πρωινό στη Χώρα της Χίου. Πίνεται ακόμα και με εσπρέσο κι είναι μάλιστα ένα από τα πιο μοντέρνα σερβιρίσματα. Είτε ως “mastihaccino” (Mastiha με εσπρέσο & αφρόγαλα) είτε σκέτο εσπρέσο με 1–2 σταγόνες μαστίχας και λίγη κουβερτούρα. Δοκιμάστε το επίσης σε σπιτική γρανίτα φράουλα ή καρπούζι (με λικέρ Μαστίχα, φράουλα ή καρπούζι, μέλι, λεμόνι και βασιλικό), αλλά και ως συνοδευτικό με γιαούρτι ή παγωτό: Ένα παγωμένο σφηνάκι δίπλα σε δροσερό επιδόρπιο (γιαούρτι με μέλι, παγωτό καϊμάκι) απογειώνει την εμπειρία με αρωματική ένταση. Ταιριάζει και στον ελληνικό καφέ, σε ένα κρύο κακάο ή σοκολάτα κι ως έξτρα αρωματική προσθήκη σε ένα γλυκό περγαμόντο ή νεράντζι. Συνδυάζεται εξαιρετικά με αρώματα βοτάνων, φρούτων και λευκής σοκολάτας.

Σήμερα, η μαστίχα κάνει διεθνή καριέρα. Στην Αμερική σερβίρεται σε sushi bar, στη Γερμανία σε τζιν με τόνικ, στη Σκανδιναβία συνοδεύει βίγκαν μεζέδες. Και κάπως έτσι, η νέα γενιά bartenders την επανέφερε με στυλ όχι μόνο ως ένα premium ελληνικό ποτό, αλλά και ως υλικό έμπνευσης για νέες συνταγές: Mastiha-margarita (με λικέρ Μαστίχα, τεκίλα, λεμόνι ή/και καρπούζι), Mastiha-Mojito (με ρούμι, λικέρ Μαστίχα και δυόσμο), Mastiha-Negroni (με λικέρ Μαστίχα, campari, γλυκό βερμούτ, πορτοκάλι και κανέλα), Mastiha-Mule (με λικέρ Μαστίχα, ginger beer, χυμό λεμονιού, δυόσμο και λίγο ούζο που προσθέτει νύξη γλυκάνισου) ή ακόμα και Mastiha-Bloody Mary (με μαστίχα αντί για βότκα). Δοκιμάστε την επίσης σε ένα ‘νησιώτικο μαρτίνι’ (με λικέρ Μαστίχα, τζιν, χυμό λεμονιού και μια πρέζα αλάτι στο χείλος). Όπου και να την προθέσεις δίνει ελληνικό χαρακτήρα με ένα μόνο συστατικό.

Γιατί, όμως, δένει τόσο καλά;

Η μαστίχα, σε όλες τις μορφές, έχει αυτή τη μοναδική ιδιότητα: να συνδυάζει το ξυλώδες, ρητινώδες προφίλ της με καθαρές, σχεδόν μεταλλικές νότες. Αυτό της επιτρέπει να λειτουργεί σαν γευστική «γέφυρα» ανάμεσα σε πολύ διαφορετικά κι ετερόκλητα υλικά. Με εσπεριδοειδή εντείνει τη φρεσκάδα και την οξύτητα με ένα φίνο άρωμα. Με καρπούζι ή φράουλα, απογειώνει τη γλυκύτητα και προσθέτει αρωματική ένταση. Με αγγούρι, ή δυόσμο, λειτουργεί σχεδόν σαν σπα – φέρνει δροσιά, καθαρότητα, ανάσα. Με μέλι δημιουργεί έναν αρχαϊκό, θεραπευτικό συνδυασμό: η γλυκύτητα του μελιού, αγκαλιάζει τις ρητινώδεις νότες της μαστίχας και τις απογειώνει – χωρίς να τις πνίγει μεγεθύνοντας, αντίθετα, τις αιθέριες ποιότητες της ρητίνης. Με σοκολάτα, προσθέτει βάθος και δημιουργεί μια εντελώς νέα ισορροπία γεύσης. Όσο για το αλάτι; Αναδεικνύει τις γήινες νότες της και την “ανεβάζει” - προσθέτοντας ένταση και δομή.

Η μαστίχα δεν σκεπάζει τα υλικά, αντίθετα τα φωτίζει. Κι αυτό την κάνει τόσο πολύτιμη. Γι’ αυτό και σε κάθε κοκτέιλ δεν είναι απλώς συστατικό, είναι ολόκληρη η εμπειρία. Η αίσθηση της καθαρότητας που αφήνει είναι κάτι παραπάνω από γεύση – είναι σχεδόν τελετουργία. Η Ζωη και ο Νίκος έφτιαξαν για μας δυο συνταγές που την τιμούν: ένα «Loxos Skinos» με αγγούρι και Angostura, κι ένα «Mastiha Sour» με λεμόνι και ασπράδι. Το αποτέλεσμα; Φρέσκο, αρωματικό, με χαρακτήρα – σαν την ίδια τη Χίο. Εμείς κάναμε το τεστ γεύσης και... δεν γυρνάμε πίσω. Δοκιμάστε τα κι εσείς στο TenEleven Coffee & More στη Νέα Σμύρνη ή τολμήστε να τα φτιάξετε στο σπίτι. Κι αν περάσετε από τη Χίο, να ξέρετε: εκεί το ποτό έχει μνήμη.

Προτάσεις

info's

To TenEleven Coffee & More βρίσκεται στην οδό Μυριοφύτου 41 στη Νέα Σμύρνη – μια ζεστή γωνιά για καφέ και κουβέντα, λίγο έξω απ’ το κέντρο. Παρέες, καφές, brunch, vibes, χαμόγελα και κοκτέιλ με Μαστίχα! Ιδανική επιλογή για όλες τις ώρες της μέρας (www.instagram.com/ ten_elevencoffee).

Τα περισσότερα λικέρ μαστίχας έχουν περιεκτικότητα 25–28% vol. Η Mastiha που προορίζεται για κοκτέιλ τείνει να είναι ελαφρύτερη (22–24%), ενώ υπάρχουν και αποστάγματα άνω των 30%.

Θα το βρείτε στο

τεύχος 145