Κολοκυθόπιτα με τραχανά
Υλικά:
• 1 κιλό γλυκιά κολοκύθα τριμμένη
• 1 φλιτζάνι τραχανά ξινό
• 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
• ½ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• Αλάτι, πιπέρι
• Φύλλο χωριάτικο (ή σπιτικό)
Εκτέλεση
Βάζουμε τον τραχανά σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για 10–15 λεπτά, ώστε να
μαλακώσει ελαφρά. Τον στραγγίζουμε καλά. Σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα
ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε την τριμμένη (ή ψιλοκομμένη) κολοκύθα, τον τραχανά, αλάτι,
πιπέρι, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό. Μαγειρεύουμε για 8–10 λεπτά,
ανακατεύοντας, μέχρι να δέσει το μείγμα και να εξατμιστούν τα υγρά. Στο τέλος
προσθέτουμε τη φέτα και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το πρώτο φύλλο (ή δύο, αν είναι λεπτά),
λαδώνουμε, ρίχνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τις
άκρες προς τα μέσα και λαδώνουμε καλά την επιφάνεια. Χαράζουμε την πίτα σε
κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C
για 50–60 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
Αφήνουμε την πίτα να σταθεί 10 λεπτά πριν την κόψουμε, για να σφίξει η γέμιση.
Μπορεί να συνοδευτεί με γιαούρτι στραγγιστό (ιδανικά πρόβειο) παρέα με λίγο
φρέσκο δυόσμο ή πάπρικα.