Skip to main content

Πίσω από τη βιτρίνα: Γυναίκες της δουλειάς και της ζωής

24 Φεβρουαρίου 2026

Έκθεση ΕΕΤΕ – ΟΓΕ στο Καπνεργοστάσιο

 

Από 6 έως 31 Μαρτίου 2026, το Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη της Βουλής φιλοξενεί την εικαστική έκθεση «Πίσω από τη βιτρίνα: γυναίκες της δουλειάς και της ζωής», μια πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η έκθεση επιχειρεί να φωτίσει τις σύγχρονες μορφές γυναικείας ανισοτιμίας, τη βία – ορατή και αόρατη – την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και τις αντιφάσεις μιας εποχής που μιλά για «ισότητα», ενώ συχνά αναπαράγει αποκλεισμούς. Όπως αναφέρεται και στην προκήρυξη του ΕΕΤΕ  , στόχος είναι να αναδειχθούν οι πολλαπλές όψεις της εμπειρίας των εργαζόμενων γυναικών μέσα από τη δύναμη της τέχνης.

Στην έκθεση συμμετέχει και η εικαστικός Ελευθερία Παπαδουράκη, με την εγκατάσταση:

«Η Γυναικεία Φύση»

Ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην αντοχή και την ευθραυστότητα.

Η μεταλλική μπλούζα – πλεγμένη από συνδετήρες και σύρμα – λειτουργεί ως συμβολικό «κέλυφος» δύναμης και εσωτερικής ενέργειας. Κάτω από αυτήν, το κεραμικό έδαφος και τα οργανικά στοιχεία υποδηλώνουν τη γονιμότητα, τη φροντίδα και την εύθραυστη φύση της γυναικείας ύπαρξης.

Η εγκατάσταση, ύψους 1,85 μ., συνδυάζει κεραμικό, μεταλλικούς συνδετήρες, μεταλλικό σύρμα, δερματίνη και κρεμάστρα ρούχων, δημιουργώντας έναν έντονο διάλογο ανάμεσα στο βιομηχανικό και το οργανικό, στο άκαμπτο και το τρυφερό.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και θα πλαισιωθεί από διαλέξεις και συζητήσεις γύρω από τα ζητήματα γυναικείας ανισοτιμίας.

 

📍 Δημόσιο Καπνεργοστάσιο – Βιβλιοθήκη Βουλής

📅 6 – 31 Μαρτίου 2026

🎟 Ελεύθερη είσοδος

Άλλα νέα

Πίσω από τη βιτρίνα: Γυναίκες της δουλειάς και της ζωής

24 Φεβρουαρίου 2026

Μαίρη Παναγιώτου

21 Ιανουαρίου 2026

ARTEMISIO MOUNTAIN RUNNING 2025

01 Δεκεμβρίου 2025