Κάσος

Τόπος ανέγγιχτος

Η Κάσος είναι το μακρινό ταξίδι, ο τόπος ο ανέγγιχτος, που λίγο έχει αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων. Η μάνα που καλωσορίζει τα παιδιά της, Έλληνες μετανάστες οι περισσότεροι, μαζί και τα παιδιά των παιδιών της! Δεμένοι με τη γενέτειρα τους, επιστρέφουν τα καλοκαίρια στην πατρίδα που δεν μπόρεσε να τους θρέψει, για να τους χορτάσει με τις ομορφιές της και να ευφράνει την ψυχή τους στη φιλόξενη αγκαλιά της.

Επιστρέφουν για να προστεθούν στους περίπου 1.200 μόνιμους κατοίκους που έχει το νησί στις μέρες μας. Εκεί που εξαντλούνται γεωγραφικά τα όρια των Δωδεκανήσων, η Κάσος απλώνει τους συμπαγείς βράχους της, τους καλοβαλμένους στο θαλάσσιο χαλί του πελάγους, τους στολισμένους με τα λιτά, λευκά ξωκλήσια… Το δικό μου ταξίδι ξεκίνησε κάποιο απόγευμα σε ένα βιβλιοπωλείο της Αθήνας, όταν τη ματιά μου αιχμαλώτισε το εξώφυλλο ενός φωτογραφικού λευκώματος του Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ: «Γράμμα από την Κάσο, 1965». Ήταν η γοητεία των ασπρόμαυρων φωτογραφιών και η απλότητα των εικόνων που γέννησαν το όνειρο. Το μόνο που χρειάζονταν για το ταξίδι αυτό – που φάνταζε ουτοπία – ήταν σχεδιασμός! Το βιβλίο αγοράστηκε το ίδιο απόγευμα και θα στόλιζε το ράφι της βιβλιοθήκης για πολύ καιρό, χωρίς να το ξεφυλλίσω όσες φορές κι αν μπήκα στον πειρασμό. Ήθελα να βουτήξω πρώτα στα καταγάλανα νερά του ακριτικού νησιού, πριν βουτήξω στις σελίδες του.

Η Κάσος δεν είναι το νησί της κοντινής απόδρασης, γιατί το πλοίο από τον Πειραιά φτάνει στο νησί έπειτα από 18 περίπου ώρες. Έχει όμως το δικό της αεροδρόμιο και συνδέεται εναέρια με τη γειτονοπούλα της, την Κάρπαθο. Η πτήση Κάρπαθος- Κάσος είναι η τρίτη πιο σύντομη πτήση στην υφήλιο και διαρκεί σχεδόν πέντε λεπτά. Εναλλακτικά, φτάνοντας στην Κάρπαθο μπορείς να διαλέξεις το καραβάκι που πάει απέναντι. Το ταξίδι διαρκεί περίπου μια ώρα και το εισιτήριο στοιχίζει γύρω στα 10 ευρώ. Μονοπώλιο στην ακτοπλοϊκή αυτή γραμμή: Κάρπαθος - Κάσος, ο Μανούσος. Όμορφος ο πλους στην πλώρη του! Βλέπουμε την Κάσο στο βάθος, πελώρια βουνίσια μάζα με πρόποδες αγκυροβολημένους στα βαθιά, σκούρα μπλε νερά.

Φρυ

Πρωτεύουσα και λιμάνι της Κάσου είναι το Φρυ! Στο άκουσμα του ονόματος ο νους πηγαίνει στην αγγλική λέξη «free» - ελευθερία! Το αεράκι που φυσά, θαρρείς πως ψιθυρίζει ότι κανένας περιορισμός δεν υπάρχει. Αβίαστα αισθάνεσαι να ακολουθείς τη ροή και γίνεσαι μέρος του ατόφιου κι αυθεντικού τοπίου. Στο ηχόχρωμα της τοπικής γλώσσας το γράμμα «δ» δεν προφέρεται. Έτσι το «Φρυ» λέγεται πως πήρε το όνομά του από τη λέξη φρύδι, λόγω του σχήματος που έχει, κι αφού το «δ» δεν ακούγεται, προκύπτει το μονοσύλλαβο «Φρυ», ενώ έχει ακόμη μια ιδιαιτερότητα. Είναι το λιμάνι με τα δυο λιμάνια: την Μπούκα, το παλιό λιμάνι, όπου δένουν τράτες και καΐκια και το νεότερο λιμάνι που πιάνει το βαπόρι από τον Πειραιά και τα μεγαλύτερα σκάφη. Η Μπούκα μοιάζει με πειρατικό καταφύγιο, έχει όμορφα καφενεδάκια και μαγαζιά με εξαιρετικά καλό ντόπιο σπιτικό φαγητό. Η κυρία Σοφία στην «Ωραία Μπούκα» μαγειρεύει με μεράκι κι αγάπη ντόπιες λιχουδιές. Το βραδάκι στην Μπούκα είναι εξίσου υπέροχα. Τα νερά στο λιμάνι φωτίζονται, το τυρκουάζ χρώμα κυριαρχεί και δένει όμορφα με τον έναστρο ουρανό. Στην Μπούκα βρίσκεται η επιβλητική εκκλησία του Άγιου Σπυρίδωνα που είναι ο πολιούχος του νησιού.

Εμπορειός

«Ραντεβού στον Εμπορειό μόλις τακτοποιηθείτε» μας είπε εγκάρδια η Κασιώτισσα που γνωρίσαμε στο καραβάκι. Ο Εμπορειός είναι ένας συνοικισμός με λίγα σπίτια δίπλα στο Φρυ. Ήταν το παλιό λιμάνι της Κάσου κι έχει μια πανέμορφη παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Μια βουτιά στα διαυγή νερά του αρκεί για να διώξει μακριά την κούραση του ταξιδιού, ενώ μετά το κολύμπι μπορείς να απολαύσεις στο ομώνυμο ταβερνάκι τα υπέροχα φαγητά της Κασιώτικης κουζίνας που είναι επηρεασμένη από Ανατολή και Δύση. Πρωταγωνιστές, τα χειροποίητα ζυμαρικά, οι μακαρούνες που σερβίρονται με σκόρδο ή με σιτάκα, το μαλακό τυρί από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα με την κρεμώδη υφή, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο – μικροσκοπικά έργα τέχνης – εκπληκτικά σε εμφάνιση λόγω του λιλιπούτειου μεγέθους και αξέχαστα γευστικά, γεμισμένα με κιμά. Τη χορτοφαγική νότα στο τραπέζι δίνει το αγριόχορτο ροΐκιο που μπαίνει στην άλμη για καιρό μέχρι να μαγειρευτεί, τσιγαρίζεται και γίνεται κοκκινιστό, μαζί με τα κολοκυθοπούλια, τους γεμιστούς κολοκυθοανθούς. Τα θαλασσινά έχουν φυσικά την τιμητική τους! Τα ψάρια, ειδικά οι σκάροι, φτιάχνονται μάλιστα και πλακί στο φούρνο, με ντομάτα και κρεμμύδι.

Η Κάσος δεν είναι το νησί της κοντινής απόδρασης, γιατί το πλοίο από τον Πειραιά φτάνει στο νησί έπειτα από 18 περίπου ώρες.

Η παραλία Μάρμαρα στ' Αρμαθιά.
Πανηγύρι στην Αγία Τριάδα στο Πόλι.
Το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα.

"Εζήτησα απ'το Θεό την ομορφιά να πιάσω, κι εκείνος χαμογέλασε και μου δείξε την Κάσο".

Αμμούα και Αντιπέρατος

Δυτικά του Φρυ, στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, βρίσκεται η Αμμούα (θυμόμαστε ότι σε τούτα δω τα μέρη το «δ» δεν προφέρεται). Όπως μαρτυράει το όνομά της, η Αμμούα είναι μια πάρα πολύ όμορφη αμμουδερή παραλία που έχει σαν στολίδι της το κατάλευκο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου. Ο δρόμος μετά την Αμμούα συνεχίζεται και ξετυλίγεται μπροστά μας η δαντελωτή ακτή της Αντιπέρατου, που απλώνεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Εκεί, στην Αντιπέρατο, είχε γίνει η απόβαση του Αιγυπτιακού στόλου, που είχε συμμαχήσει με τους Τούρκους και οδήγησε στην τραγωδία της Κάσου. Η Κάσος, πατρίδα καραβοκύρηδων, δίνει στον Αγώνα του 1821 σχεδόν όλο της τον στόλο. Η γεωγραφική της θέση, βορειοδυτικά της Κρήτης, προσδίδει στο νησί κυρίαρχο ρόλο στην εθνεγερσία, μιας που η Κάσος αποτελούσε το προπύργιο της Κρήτης. Θα ήταν απόρθητη, γιατί είχε καλά οχυρωμένα τα σημεία απόβασης – πλην ενός – αυτού στην Αντιπέρατο. Το ολοκαύτωμα της Κάσου έγινε στις 7 Ιουνίου του 1824. Οι επαναστατημένοι ακρίτες είχαν ζητήσει βοήθεια από την ελεύθερη Ελλάδα αλλά μάταια. Το μακελειό δεν αποφεύχθηκε και το νησί κάηκε από τον Χουσεΐν Μπέη. Λέγεται μάλιστα ότι το σημείο απόβασης του εχθρού στην Αντιπέρατο το αποκάλυψε στον Αιγυπτιακό στόλο ένας προδότης, ο Ζαχαριάς, γιατί ήθελε να εκδικηθεί για την εξορία του.

Αρμάθια

Απέναντι από την Αντιπέρατο βρίσκεται το νησάκι Αρμάθια. Έχει εξωτική ομορφιά και το καΐκι του Μανούσου μεταφέρει καθημερινά επισκέπτες από το Φρυ εφόσον ο καιρός το επιτρέπει. Οι Κάσιοι έβγαζαν γύψο από τα γυψωρυχεία της Αρμάθιας που εξήγαγαν στα λιμάνια της Μεσογείου, την Οδησσό και την Κωνσταντινούπολη. Το νησάκι είναι μια πανέμορφη μικρή όαση και η παραλία Μάρμαρα θεωρείται από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου. Δεν κατοικείται και απαγορεύεται η παραμονή των επισκεπτών μετά τη δύση του ήλιου. Φαίνεται όμως ότι αυτή η απαγόρευση δεν εμποδίζει κάποιους «Ροβινσώνες» να «χάσουν» τον Μανούσο και να «αναγκαστούν» να διανυκτερεύσουν στο νησί που θυμίζει τοπίο από την «Γαλάζια Λίμνη».

Η Παναγία και οι έξι εκκλησιές

Η Παναγία είναι ένας όμορφος οικισμός με ωραία θέα προς το Φρυ. Η λαϊκή παράδοση θέλει τα έξι μικρά εκκλησάκια που συναντάμε εκεί να έχουν χτιστεί πάνω από τις κατοικίες των νεράιδων. Ο θρύλος λέει πως οι κάτοικοι έφτιαξαν την πρώτη εκκλησία για να ξορκίσουν τα ξωτικά. Μόλις φτιάχτηκε το πρώτο εκκλησάκι, η πρώτη νεράιδα εγκατέλειψε το καταφύγιό της. Σιγά-σιγά έχτισαν και τα υπόλοιπα κι έτσι τα εκκλησάκια του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Νικολάου της Λυκίας, του Μεγάλου Αντωνίου, του Προδρόμου, της Αγίας Βαρβάρας και του Αγίου Ιωάννη, εξαφάνισαν όλα τα πνεύματα και τα στοιχειά. Η Παναγιά του Γιώργη που γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου, είναι λίγο πιο κει από τα εκκλησάκια. Τα παλιά αρχοντικά, που είναι σήμερα ερείπια και εγκαταλειμμένα, μαρτυρούν την ακμή και την ευημερία παλαιότερων εποχών.

Το Πόλι

Το Πόλι ήταν η οχυρωμένη ακρόπολη που στα παλαιότερα χρόνια αποτελούσε το αστικό κέντρο του νησιού. Δεν ήταν χτισμένο παραθαλάσσια αλλά ψηλά για να είναι φυλαγμένο από τους πειρατές. Η Αγία Τριάδα στο κέντρο του Πόλι φιλοξενεί στον περίβολό της το πανηγύρι της κινητής γιορτής. Στα πανηγύρια η αυθεντική ψυχή του νησιού ζωντανεύει με τους ήχους της ιδιαίτερης Κασιώτικης μουσικής. Η παράδοση συνεχίζει να τηρείται κι εκείνο που επιβάλει είναι να τρώνε πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά και τελευταίοι οι άντρες, μιας που εκείνοι σερβίρουν. Σχηματίζοντας αλυσίδα οι άντρες του νησιού περνούν τα πιάτα με τα λαχταριστά φαγητά από χέρι σε χέρι. Κι όταν το «νηστικό αρκούδι» χορτάσει, το γλέντι ξεκινά κι αρχίζουν τα όργανα! Το λαούτο και η λύρα υποτάσσονται στις μαγικές κινήσεις του δοξαριού σκορπίζοντας μελωδίες. Ξεσηκώνουν τους καλεσμένους να ταιριάξουν τα βήματά τους στην σούστα και τον ζερβό. Ο χορός μετατρέπεται σε ιεροτελεστία. Ο Αφούσης, ο τρελός του χωριού, που έφτιαχνε στιχάκια κι έλεγε ιστορίες στους συντοπίτες του έγινε τραγούδι και μνημονεύεται από τα χείλη των Κάσιων ως τις μέρες μας. Η μια ιστορία θέλει τον Αφούση να ζουρλαίνεται, επειδή είδε τους Τούρκους να σφάζουν τον πατέρα του μπροστά του, ενώ κάποια άλλη εκδοχή μαρτυρά πως έχασε τα λογικά του από έρωτα ανεκπλήρωτο. Όπως και να ‘χει, ο Αφούσης έγινε τελικά τραγούδι στα χείλη των ντόπιων...

Ο δρόμος για "Το μπαλκόνι της Σοφίας", το ταβερνάκι με τις ντόπιες λιχουδιές.
Το λιμάνι της Μπούκας.
Η παραλία στην Μπούκα.

Νότια στη Χέλατρο

«Είναι απάνεμα» μας είπαν για τη Χέλατρο, «εκτός κι αν φυσάει νοτιάς». Όμορφη η πορεία και αρκετά καλός ο ασφάλτινος δρόμος, φιδωτός σε κάποια σημεία, μας οδηγεί στη νότια πλευρά του νησιού. Κάνουμε μια στάση στο Αρβανιτοχώρι και θαυμάζουμε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με τον περίβολο που είναι φτιαγμένος από βότσαλα ψηφιδωτά. Τα σπίτια είναι στολισμένα με λουλούδια κάθε λογής κι οι αυλές μοσχομυρίζουν. Στη συνέχεια της διαδρομής συναντάμε πολλά αιγοπρόβατα. Περνάμε τα μητάτα των βοσκών, θαυμάζουμε τις καλά συντηρημένες αναβαθμίδες, τις περίφημες ξερολιθιές. Οι Κάσιοι που δεν ασχολήθηκαν με τη θάλασσα ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία και την τυροκομική.

Το μεγάλο παράπονο όμως των ντόπιων κτηνοτρόφων είναι πως καθυστέρησε πολύ η κατασκευή σφαγείου στο νησί και αναγκάζονταν όλα αυτά τα χρόνια να πηγαίνουν στην Κρήτη, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά μειωμένο το προς το ζην εισόδημά τους. Κατηφορίζοντας, το τοπίο γίνεται άγριο και αφιλόξενο σε κάποια σημεία. Ξερότοπος, αέρας, γη, γκρίζος ουρανός, πέτρα, φρύγανα! Λίγος ο χρόνος που μας χωρίζει από τη βουτιά στα παγωμένα, τα νερά της Χέλατρου, στη θάλασσα του Λιβυκού πελάγους! Εδώ είναι Μεσόγειος! Στην Χέλατρο ο επισκέπτης θα βρει καντίνα αλλά και ξαπλώστρες με ομπρέλες που τοποθετήθηκαν τελευταία στην παραλία με τα βότσαλα. Κι όπως σε κάθε τόπο, άλλοι μιλούν για ανάπτυξη του τουρισμού κι άλλοι για παρέμβαση στο παρθένο αυτό μέρος. Η προτομή του Βενιζέλου στέκει μπροστά στη θάλασσα κι αγναντεύει το πέλαγο. Τον Μάρτιο του 1935 ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποβιβάστηκε στην Χέλατρο, πρώτη στάση του ταξιδιού του στο δρόμο του για την εξορία στην Ευρώπη.

Την Κάσο, αυθεντική και γνήσια τη φέρνεις στην ψυχή σου, αν βρεθείς εκεί έστω για μια φορά. Κουβαλάς το φως του ήλιου της, τον αέρα της τον Δωδεκανήσιο, τις εκκλησιές, τα αρχοντικά πετρόχτιστα καπετανόσπιτά της αλλά κυρίως τους ανθρώπους της τους γλυκομίλητους, που στα μάτια τους αντικρύζεις τη ζεστασιά και την απλότητα. Απόγονοι ηρώων που κουβαλάνε στις πλάτες ιστορία βαριά, γραμμένη με πόνο, αυτοθυσία, βάσανα, ξεριζωμό, ξενιτιά. Αξιοπρεπείς μαχητές που σμιλεύτηκαν από τα δεινά και τις καταστροφές που υπέστησαν οι πρόγονοί τους, μοιάζουν έτοιμοι να μοιραστούν την ιστορία τους, σαν πρωταγωνιστές σε ντοκιμαντέρ. Ο τόπος τούς επιστράφηκε από την Ελλάδα στην Οθωμανική αυτοκρατορία με αντάλλαγμα την Εύβοια, γιατί έτσι όριζε το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το 1830. Πόλεμοι, πολιτικές, πρωτόκολλα, πρακτικές, παραδόσεις, μαρτύρια… Η Ιουλιτίνα, η Κασιώτισσα που γνωρίσαμε στο ταξίδι μας, μιλά με περισσή περηφάνεια για την ιδιαίτερη πατρίδα της. Η Κάσος είναι εδώ για όλους, όλες τις εποχές! Είναι εδώ τις Απόκριες και την Καθαρά Δευτέρα, είναι το Πάσχα, είναι το καλοκαίρι με τα πανηγύρια, τα γλέντια και τα κρυστάλλινα νερά της. Εδώ επιστρέφει η διασπορά από τα πέρατα του κόσμου, όπως οι εργατικές μέλισσες επιστρέφουν στην κυψέλη τους για να τιμήσουν τη βασίλισσα της καρδιάς τους. Επιστρέφουν, με τη γνήσια αθωότητα που τους διακρίνει και τη σιγουριά εκείνου που ξέρει τον δρόμο για το λιμάνι του. Οι ίδιοι αισθάνονται λες κι αναβιώνουν τον μύθο της Περσεφόνης που ζει το μισό μέρος του χρόνου στον Άδη και το υπόλοιπο στην παραδεισένια γη. Πολλοί από αυτούς μένουν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. «Είναι κάποιες φορές που τα νέα της Κάσου ταξιδεύουν πρώτα στο Μπρούκλιν, έπειτα στην Αθήνα και στην συνέχεια μαθαίνονται στην Κάσο» μας λέει γελώντας η άλλη Κασιώτισσα της παρέας. Κάσος! Άγονη γραμμή! Πατρίδα που άγονη δεν έμεινε! Γέννησε άοκνα παιδιά που ως σήμερα επιστρέφουν, τιμούν και διασπείρουν το αγέρωχο πνεύμα που κουβαλούν, τιμώντας την κληρονομιά τους.

Η δαντελωτή ακτή στην Αντιπέρατο.
Το χωριό Παναγιά
Παναγία Κάσου. Έξι εκκλησίες στη σειρά για τα έξι κακά πνεύματα που υπήρχαν στην περιοχή.
Ο δρόμος για τη Χέλατρο.
Φυσικό σπα με άργιλο στην αμμουδιά της Χελάτρου.
Πανηγύρι στο Αρβανιτοχώρι. Κέρασμα οι υπέροχες μακαρούνες.

Προτάσεις

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares