Συριανή Μαϊντανοσαλάτα

Στο παρελθόν είχα δοκιμάσει μαϊντανοσαλάτα, αγνοώντας πως ήταν έδεσμα Συριανό. Έδεσμα μεταξύ παραδοσιακής σκορδαλιάς και ελληνικού… πέστο είναι ιδιαίτερα εύγευστη, ένα τέλειο ορεκτικό αλλά και συνοδευτικό επάνω σε φρέσκο ζυμωτό ψωμάκι.

Καθαρίζουμε τον μαϊντανό από τα κοτσάνια κρατώντας μόνο τα φύλλα. Σε ένα μπολ γεμάτο με νερό μουλιάζουμε το ψωμί. Στο μπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά εκτός από το ψωμί, την πατάτα και το λεμόνι προσθέτοντας το 1/3 από το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε.

Πολτοποιούμε τα υλικά μέχρι γίνουν μία πάστα. Προσθέτουμε καλά στυμμένο το ψωμί, την πατάτα σε κομμάτια και σταδιακά το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αν είναι σφιχτή η πάστα, την αραιώνουμε με λίγο ακόμη ελαιόλαδο ή ελάχιστο ζεστό νερό. Τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι αυξομειώνοντας, ανάλογα τη γεύση που επιθυμούμε. Καθώς το ζητούμενο είναι η ισορροπία χρειάζεται να προσέξουμε την υπερβολική οξύτητα.


Σερβίρεται φρεσκοφτιαγμένη με λίγο λάδι ελιές ή κάπαρη. Στην ουσία, πρόκειται για ένα πέστο μαϊντανού που μπορούμε να παντρέψουμε με μια μακαρονάδα πασπαλισμένη με μπόλικο τριμμένο Σαν Μιχάλη ή μια πατατοσαλάτα που θα συνοδεύσει τέλεια κάποιο ψητό ψαράκι.

Υλικά:

  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 100 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
  • 1 κ.σ. κάππαρη
  • 1 μεγάλη
    σκελίδα σκόρδο
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1-2 κ.σ ξίδι
  • 1 πατάτα βρασμένη
  • ½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμό από ½ - 1 λεμόνι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • Μπόλικο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares