Το σωτήριο έτος 1870, όταν το νεότερο ελληνικό κράτος μόλις και μετά βίας έχει συμπληρώσει τέσσερις δεκαετίες, λαμβάνεται η απόφαση να δημιουργηθεί η επονομαζόμενη Λουτρόπολη. Εκείνη την εποχή, οι επισκέπτες των λουτρών έμπαιναν καρτερικά μέσα σε μεγάλους λάκκους, στους οποίους έρεε το ιαματικό νερό κατευθείαν από τις πηγές. Η συνεχώς αυξανόμενη προσέλευση του κόσμου δημιούργησε την ανάγκη για την κατασκευή μεμονωμένων μικρών δεξαμενών αλλά και περισσότερων οικημάτων για τους χρήστες των πηγών. Η αλματώδης ανάπτυξη της περιοχής των Μεθάνων είναι προδιαγεγραμμένη και μαζί της συμπαρασύρεται η όμορφη Τροιζηνία και ο Γαλατάς, που εκτός από τους θρυλικούς μύθους και τη μακραίωνη ιστορία τους, διαθέτουν γραφικότατες τοποθεσίες, πλούσια βλάστηση, άγρια ομορφιά και πεντακάθαρες ακτές.
Εάν κοιτάξει κανείς στον χάρτη τα Μέθανα, θα του θυμίσουν ίσως... αχλάδι, με τον μίσχο να ακουμπάει προς την αργολική γη και τη βάση του να βρέχεται από τον Σαρωνικό! Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θεωρούνται νησί, όπως πολλοί νομίζουν, καθώς μια στενή λωρίδα ξηράς μήκους 1.300 μ. και πλάτους 300 μ., τα συνδέει με την Πελοπόννησο. Η μορφολογία τους οφείλεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, που ήταν αρκετά έντονη τον 3ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με καταγραφές του Παυσανία και του Στράβωνα, αρχικά, και ακολούθως του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου. Η τελευταία έκρηξη με έκλυση λάβας τοποθετείται το 273 π.Χ. Ακούγεται ενδεχομένως περίεργο, αλλά τα Μέθανα έχουν μέχρι και σήμερα περίπου 30 κρατήρες. Το κοντινότερο χωριό στο ηφαίστειο είναι η Καμένη Χώρα. Δεν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς γιατί ονομάστηκε έτσι... Το μικρό αυτό χωριό, χτισμένο από τις ηφαιστειογενείς πέτρες στον λόφο του μεγάλου κρατήρα, προσφέρει μια σπάνια ομορφιά. Εκεί ζουν ελάχιστες οικογένειες, μετρημένες στα δάχτυλα, ωστόσο είναι διαποτισμένες με το αίσθημα της ευγένειας και της φιλοξενίας. Τα λίγα σοκάκια του χωριού είναι πλακόστρωτα, με σκαλίσματα, ώστε να μη γλιστρήσει εύκολα κάποιος τον χειμώνα με τις βροχές και τον πάγο. Όλα τα σπίτια διαθέτουν κεραμοσκεπές, που κάνουν το μικρό χωριό ακόμα γραφικότερο μέσα στο πανέμορφο τοπίο που το πλαισιώνει. Το χωριό είναι η αφετηρία του μονοπατιού προς το κέντρο του κρατήρα του ηφαιστείου, και η διαδρομή διαρκεί 40 λεπτά. Μια ξύλινη πινακίδα οδηγεί προς το μονοπάτι του κρατήρα. Από εκεί το τοπίο μεταμορφώνεται, καθώς περπατάς πάνω στις ηφαιστειογενείς πέτρες, ανάμεσα στο πυκνό πράσινο των πεύκων, και αντικρίζεις στον ορίζοντα το μπλε της θάλασσας μέχρι το βλέμμα να σταματήσει στο νησί της Αίγινας. Η αίσθηση στις πατούσες είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι σε άλλα εδάφη. Ένας πεζοπόρος θα το αντιληφθεί αυτό γρήγορα. Σε δέκα λεπτά φτάνεις στον κρατήρα, όπου η εικόνα θυμίζει σεληνιακό τοπίο, με περισσότερο χρώμα και ζωή. Το μονοπάτι τελειώνει σε ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με βάθος περίπου 15 μ., που έχει σχηματιστεί από τις εκρήξεις και τη λάβα. Εκεί, στην κορυφή, τη μαγική ώρα της δύσης, το χρυσό χρώμα των ηλιαχτίδων σβήνει πίσω από τους λόφους της Αρχαίας Επιδαύρου. Καλύτερη αυλαία για την εμπειρία αυτή είναι το «Οινοθεραπευτήριο» του Θεόδωρου στην Καμένη Χώρα. Σε ένα παλιό κτίσμα, φτιαγμένο με μεράκι και παλιά αντικείμενα, απολαμβάνουμε εκλεκτούς μεζέδες. Απέναντι ακριβώς, ο Θεόδωρος πραγματοποίησε ένα παιδικό του όνειρο. Κατασκεύασε με κόπο και αγάπη το Ανοιχτό Θέατρο Καμένης Χώρας, που τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει σπουδαίους καλλιτέχνες.
Με το που φθάνεις στην περιοχή της Λουτρόπολης, σε... καλωσορίζει η μυρωδιά των θειούχων πηγών, που κάποιους μπορεί και να τους ενοχλήσει. Αυτό που δεν ενοχλεί κανέναν, όμως, είναι η φυσική ομορφιά του τοπίου. Βάσει της σύστασης του νερού, οι πηγές, που βρίσκονται στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Άγιοι Ανάργυροι, διακρίνονται σε χλωρονατριούχες, θειούχες αλιπηγές και οξυπηγές. Τα υδατοθεραπευτήρια αυτά διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες, βοηθώντας σε πάμπολλες παθήσεις. Συνεχίζοντας βόρεια, προς τον Άγιο Γεώργιο με το όμορφο λιμανάκι του, χαζεύουμε το βυθισμένο καράβι που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για τη μεταφορά υλικών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Περνάμε από τον γραφικό οικισμό του Αγίου Νικολάου, και συνεχίζουμε για τα Παλιά Λουτρά και τον Μακρύλογγο, όπου σε ύψος 325 μ. απολαμβάνουμε καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα του Σαρωνικού. Η διαδρομή τελειώνει πάλι στην Καμένη Χώρα. Ακολουθώντας νότια κατεύθυνση, σταματάμε για έναν καφέ στο γραφικότατο λιμανάκι Βαθύ, που μας ανταμείβει με τη νοσταλγική ομορφιά του. Προχωρώντας νοτιοανατολικά –και λίγο πριν από τη στενή λωρίδα που ενώνει τα Μέθανα με την υπόλοιπη Τροιζηνία– επισκεπτόμαστε το σπήλαιο Περιστέρι. Σκαρφαλώνουμε με προσοχή στα βράχια και σε λίγα λεπτά φτάνουμε στην είσοδο του σπηλαίου, που κλέβει την παράσταση με τη μικρή λίμνη που κουρνιάζει μέσα του. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1973, είναι ηλικίας 2,5 εκατομμυρίων ετών, έχει μήκος 250 μ. και χωρίζεται σε τρεις θαλάμους. Εντυπωσιασμένοι από τα περάσματα και τα πολύμορφα βράχια του με τους μικρούς σταλακτίτες, αποχωρούμε.
Αφήνοντας πίσω μας τη χερσόνησο των Μεθάνων, συναντάμε τη λιμνοθάλασσα Ψήφτας. Πρόκειται για μια μικρή λιμνοθάλασσα εξαιρετικού φυσικού κάλλους, που εδώ και λίγα χρόνια διαθέτει παρατηρητήριο πουλιών και ένα ξύλινο γεφυράκι που διευκολύνει τη διέλευση αλλά και την τέρψη της όρασης. Η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστευτικών πτηνών, αλλά και καταφύγιο διαχειμαζόντων κύκνων και ερωδιών. Η χλωρίδα του υδρότοπου συντίθεται από καλαμιώνες και τη βλάστηση που αναπτύσσεται στην επιφάνεια του νερού. Η περίοδος που διανύουμε θεωρείται η καλύτερη εποχή για μια επίσκεψη στη λιμνοθάλασσα.
Κατευθυνόμενοι προς την Τροιζήνα είναι αδύνατο να μη σταθμεύσουμε στον αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται 2 χλμ. βορειοδυτικά της σύγχρονης πόλης, στους πρόποδες των Αδέρων. Βόρεια και ανατολικά του απλώνεται η πεδιάδα της Τροιζηνίας. Εύκολα μπορείς να διακρίνεις τον ναό του Ασκληπιού, του Ιππόλυτου και της Επισκοπής, που πιθανότατα χτίστηκε πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Θησέας, Ιππόλυτος και Φαίδρα μπλέκονται σε μυθικά και ερωτικά μονοπάτια ανταμώνοντας με τον Ποσειδώνα, την Άρτεμη και τον Ασκληπιό... Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το Διαβολογέφυρο, ο μικρός κρυφός παράδεισος της Τροιζήνας. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο πασάς που διαφέντευε την περιοχή επί Τουρκοκρατίας, διέταξε τον καλύτερο πρωτομάστορα της περιοχής να κατασκευάσει μια γέφυρα σε μια ιδιαίτερα απόκρημνη τοποθεσία. Εάν δεν τα κατάφερνε, θα τον αποκεφάλιζε. Βλέποντας ο πρωτομάστορας ότι οι προσπάθειές του αποτύγχαναν συνεχώς, σύναψε συμφωνία με τον διάβολο, δίνοντας ως αντάλλαγμα την ψυχή του. Το γεφύρι φτιάχτηκε και ο λαμπρός τεχνίτης αμείφθηκε πλουσιοπάροχα. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, την ώρα που περνούσε το γεφύρι, τον παρέσυρε ένας δυνατός άνεμος και τον σκότωσε. Το δε σπίτι του κάηκε από κεραυνό. Από τότε, ονομάστηκε «Διαβολογέφυρο». Με το που θα το περάσει κάποιος στις μέρες μας, ξεκινά αυτομάτως και η περιπέτεια. Ο ποταμός Χρυσορρόας, που τρέχει κάτω από το γεφύρι, προσφέρεται για μπάνιο ή απλώς δρόσισμα, ενώ το καταπράσινο τοπίο σε καλεί για περπάτημα, αναρρίχηση, καταβάσεις και φωτογράφιση.
Είναι ένα καταπράσινο χωριουδάκι στους πρόποδες του όρους Αδέρες, περικυκλωμένο από ελαιόδενδρα και λεμονιές. Ονοματοδότης του είναι ο βασιλιάς Πιτθέας, που γύρω στο 1250 π.Χ. θέλησε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τον νεκρό αδελφό του Τροιζήνα. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, και ειδικότερα επί αυτοκρατορίας του Λέοντος ΣΤ’ (866-912 μ.Χ.), η περιοχή θα ονομαστεί Δαμαλάς, από το όνομα ενός εύπορου αξιωματικού που είχε μεγάλες εκτάσεις γης. Στην Τροιζήνα, θα συγκεντρωθούν την άνοιξη του 1827 οπλαρχηγοί και πολιτικοί, για να πραγματοποιήσουν την Τρίτη Εθνοσυνέλευση, που εξέλεξε κυβερνήτη της Ελλάδος τον Ιωάννη Καποδίστρια. Σήμερα στο χωριό ζουν περίπου 700 ψυχές. Διαθέτει δύο καφενεία – ταβέρνες, δημοτικό σχολείο, νηπιαγωγείο, μαγαζάκια με είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και μια ποδοσφαιρική ομάδα, τον «Θησέα». Ο τόπος είναι ιδανικός για όσους αποζητούν ηρεμία και ξεκούραση. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να πάρετε το ποδήλατο και να κάνετε βόλτες στη γύρω περιοχή.
Στο γνωστό δίλημμα των διακοπών «βουνό ή θάλασσα;» η απάντηση είναι: Γαλατάς! Απέχοντας μόλις 180 χλμ. από την Αθήνα, ο Γαλατάς συνδυάζει αρμονικά βουνό με θάλασσα. Από τη μια πλευρά η γραφική πόλη βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο, και από την άλλη στέκουν αγέρωχοι οι ορεινοί όγκοι. Αποτελεί ιδανική επιλογή για μικρές αποδράσεις από το κλεινόν άστυ. Το όνομά του οφείλεται στα δύο τυροκομεία του όπου συγκέντρωναν το γάλα που έφερναν οι βοσκοί από τα γύρω χωριά. Εάν είστε ερωτευμένοι ή απλώς ρομαντικοί, μην παραλείψετε να περάσετε από την όμορφη, μοναχική πύλη στην είσοδο της παραλίας του Γαλατά, που η καλαισθησία της δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους σκηνοθέτες, που επέλεξαν να γυρίσουν εκεί αρκετές σκηνές. Ανεπανάληπτη θα σας μείνει και η εμπειρία μιας μικρής βόλτας με ναυλωμένο πλοιάριο, στις απομονωμένες παραλίες της περιοχής, όπως είναι το Λιμανάκι της αγάπης, το Νεώριο, το Ασκέλι, οι Αλυκές και το Νησάκι.
Ουκ ολίγες οι παραλίες που προσφέρονται για μπάνιο στην περιοχή. Μία από τις ωραιότερες είναι η Αλυκή, έξω από την πόλη του Γαλατά. Αμμουδερή, με αβαθή νερά και θέα στο νησάκι Μπούρτζι, όπου μπορεί να πάει κανείς κολυμπώντας. Είναι οργανωμένη και προσφέρεται για θαλάσσια σπορ. Τα Ψηφτά και η Δάρδιζα είναι παραλίες με άμμο και βότσαλα και απλώνονται σε έναν φυσικό όρμο, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Τροιζήνας και του ηφαιστείου των Μεθάνων. Εκεί θα απολαύσετε και ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Στην παραλία Ντιρλαντά, θα σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε βουτιές κάτω από τη σκιά των ευκαλύπτων, ενώ η Καλλονή, στο ομώνυμο γραφικό χωριό, διαθέτει κρυστάλλινα νερά. Ο πανέμορφος Πόρος απέχει λίγα μόνο λεπτά από το λιμάνι του Γαλατά.