Πιροσκί με πατάτα

Για τη ζύμη:

  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλ. αλεύρι σκληρό 
  • 1,5 φακελάκι μαγιά ξηρή ή 45 γρ. νωπή 
  • 1 κουταλάκι αλάτι 
  • 1/2 φλ. βούτυρο
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 3 φλ. νερό
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση:

  • 1/2 κιλό πατάτες 
  • 1 κρεμμύδι ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο

Ποιος δεν έχει μια λατρεμένη γευστική ανάμνηση από τα περιβόητα ποντιακά πιροσκί, πιάτο που έφεραν μαζί τους οι Έλληνες πρόσφυγες από τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και την ενδοχώρα της βόρειας Μικράς Ασίας. Με επιδράσεις από τη Ρωσία, την Αρμενία και την Τουρκία, η κουζίνα του Πόντου λένε πως βασίζεται Πόντος περισσότερο στην τέχνη της νοικοκυράς παρά στα πλούσια υλικά της. Θυμάμαι πάντως την κ. Ελένη, την Πόντια γειτόνισσά μας, που τηγάνιζε τα πιροσκί της και μοσχοβολούσε η πλάση. Κι εμείς παιδιά καρτερούσαμε στην πόρτα το πεσκέσι της. Τα έφτιαχνε και με τυρί ή με κιμά αλλά τα πιροσκί με την πατάτα ήταν η σπεσιαλιτέ της... Οι Πόντιοι τα ονομάζουν «περεσκία». Η συνταγή είναι παραδοσιακή, του Συλλόγου Ποντίων «Αμάραντος». Αντί για νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη ζύμη μας γάλα κατά το ήμισυ. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε στη γέμιση πράσο, καθώς και φέτα ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε το αλεύρι. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Ανοίγουμε μία λακκουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε τη μαγιά, ανακατεύοντας αργά και κυκλικά προς την ίδια φορά. Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο λιωμένο. Ρίχνουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό και ζυμώνουμε. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε λίγο να ανεβεί. Βράζουμε τις πατάτες ολόκληρες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι και έπειτα τις πατάτες προσέχοντας να μη γίνουν τελείως πουρές. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και ανακατεύουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και ανοίγουμε ένα ένα να γίνει μια στρογγυλή πίτα. Βάζουμε μια κουταλιά πατάτα και κλείνουμε καλά σε μισοφέγγαρο. Αφού τα αφήσουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν λίγο, τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

0
Shares

Σας αρέσει το site μας?

Ακολουθήστε μας στα social και δεν θα το μετανιώσετε...

0
Shares