Μαϊ03

Άγονη Πολιτεία, στείροι και δόλιοι αντιγραφείς

Την πικρή διαπίστωση ότι αυτή η εδώ η χώρα, με το δημιουργικό παρελθόν και τις κορυφαίες εμπνεύσεις στην ιστορική της πορεία, δεν παράγει πια ιδέες αλλά ούτε και ήθος, ήρθαν να συνδράμουν 3 σχετικά πρόσφατες ειδήσεις.

Την πικρή διαπίστωση ότι αυτή η εδώ η χώρα, με το δημιουργικό παρελθόν και τις κορυφαίες εμπνεύσεις στην ιστορική της πορεία, δεν παράγει πια ιδέες αλλά ούτε και ήθος, ήρθαν να συνδράμουν 3 σχετικά πρόσφατες ειδήσεις.

Η μία ήταν η πανηγυρική ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης για την δημιουργία της Alexanderland, θεματικού πάρκου στα πρότυπα της Disneyland.
Η δεύτερη, ήταν η ανακοίνωση της τοποθέτησης αγάλματος της Ελευθερίας, ύψους 7,5 μ., στο πάρκο του Νέδοντα της Μεσσηνίας. Το άγαλμα είναι δωρεά Μεσσήνιας γλύπτριας προς το Δήμο.
Και η τρίτη, ήρθε κι έδεσε που λένε, ήταν η λάξευση στα Κερδύλλια Όρη της γιγαντιαίας προτομής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η τερατώδης προτομή (80Χ57μ.) θα χρειαστεί 8 με δέκα χρόνια για την κατασκευή της, έχει συσταθεί ήδη ΜΚΟ για την συλλογή χρημάτων, και μέχρι πρότινος είχαν συγκεντρωθεί ήδη 15 εκατομμύρια δολλάρια από προσφορές ομογενών.

Στην πρώτη περίπτωση, θα παρακάμψω την έριδα που ξέσπασε μεταξύ Αντ/ρειας Θεσ/κης και Δήμου Βέροιας, διότι, όπως ισχυρίζεται ο δεύτερος, έχει την πατρότητα της υπόθεσης και έχει, λέει, ετοιμαστεί από το 2007 για το «προτζεκτ». Ελληνική λέξη δεν βρέθηκε για την είδηση.
Στην δεύτερη περίπτωση θα παρακάμψω το θέμα της δωρεάς γιατί η γλύπτρια μπορεί να έχει τις καλύτερες των προθέσεων και δεν μου φταίει σε τίποτε... Δεν την γνωρίζω άλλωστε ούτε σαν καλλιτέχνη ούτε σαν πρόσωπο για να την κρίνω.
Στην Τρίτη, περίπτωση, θα παρακάμψω το γεγονός ότι η είδηση, αν και παλιά, επανέρχεται σ’ αυτή τη συγκυρία, όπως και την επίκληση πως τούτο αποτελούσε επιθυμία του Στρατηλάτη.
Λόγω της στενότητας του χώρου, θα παρακάμψω πολλές ακόμα πτυχές, σκέψεις και ερωτήματα που γεννήθηκαν από την συγκυρία των 3 «φιλόδοξων» έργων, για να θέσω λίγα ερωτήματα:

Ένα θεματικό πάρκο για τον Αλέξανδρο, τι σχέση μπορεί να έχει με την Disleyland και λανσάρεται επίμονα και επίτηδες σε σύγκριση με την καρτουνοχώρα; Γνωρίζουν οι πρωτεργάτες τη διαφορά μεταξύ Μ. Αλεξάνδρου και mickey mouse;
Στη Μεσσηνία του Νέστορα, του Δαμοφώντα, του Αριστομένη..., στη χώρα τόσων και τόσων αγνοημένων μορφών και ηρώων, δεν βρέθηκε καμία αντιπρόταση από τον Δήμο; Πρέπει να υποστούμε μια μικρογραφία του αμερικάνικου μοντέλου και συμβόλου, μια αντιγραφή, μια παραφωνία μέσα στον συγκεκριμένο χώρο;
Τι σχέση έχουν τα χολυγουντιανά και φαραωνικά έργα με το ελληνικό τοπίο, την ιστορία, την καλλιτεχνική μας ιδιαιτερότητα;
Σε μια συγκυρία δυστυχίας του λαού μας, με πεινασμένα παιδιά και ανέργους, πώς ονομάζονται αυτοί που σπαταλούν περιουσίες για έργα επίδειξης; Πού, πώς βρέθηκαν ξαφνικά τόσα χρήματα;

Προσβλητική, στείρα και κακή αντιγραφή, ξενομανία, δόλος και ύποπτη φανφάρα σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες, όλη την σαθρή πολιτεία μας.