Ιαν04

Edit #114

Edit #114

Κείμενο - Φωτογραφία: Θάλεια Νουάρου

Ποτέ µου δεν συµπάθησα την Ιστορία µε τον τρόπο που µας διδάχθηκε. Στεγνά, επιφανειακά, χωρίς εµβάθυνση και κριτική σκέψη. Νιώθω τυχερή που κατάφερα να αγαπήσω την Ιστορία αργότερα, µέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων που τη βίωσαν. 

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια µου µια µελέτη πάνω στην ψυχολογία των Ελλήνων κατά την εφταετία της κρίσης. Πώς από το πένθιµο µούδιασµα κάθε σκέψης, λόγου και πράξης οδηγηθήκαµε σταδιακά σε αυτό που οι ψυχολόγοι ονοµάζουν «θετική αντίσταση». Εξαιτίας της ανυπόφορης οδύνης, οδηγηθήκαµε αρχικά στην άρνηση και την απόγνωση, και τελικά την απάθεια και τον χλευασµό. Σιγά σιγά αρχίσαµε να συνειδητοποιούµε τη δεδοµένη κατάσταση, κι η παραίτηση δίνει δειλά τη θέση της στην πρωτοβουλία και την πράξη. Έστω και µε αβέβαιο αποτέλεσµα, επιχειρώ να υπερβώ την πραγµατικότητα αφήνοντας, στο µέγεθος που µου αναλογεί, το δικό µου λιθαράκι στον κόσµο...

Οι Έλληνες της κρίσης, εκτιµά η µελέτη, προσανατολίζονται πλέον σε δύο πράγµατα: τη σκέψη και την αγάπη. Και τα δύο προϋποθέτουν φυσικά γνώση – της φιλοσοφίας, της ιστορίας, του εαυτού, της διαφορετικότητας του άλλου· την παραδοχή της άγνοιάς µας αλλά και της ανάγκης µας για ζωή και συνέχεια. ∆ιαφορετικά, θα παραµείνουµε ισόβια καταδικασµένοι σε νοητική και ψυχική αναπηρία. Ζωή δίχως ζωή.

Τις µέρες αυτές συνηθίζουµε όλοι να µιλάµε για την αγάπη. Ας την ψάξουµε στις διδαχές του αρχαίου ελληνικού κόσµου: την αγάπη ως δυνατότητα που προάγει το καλό και το ωραίο. Κι έτσι ακριβώς να την αντιληφθούµε – εντός µας και γύρω µας: στους οικείους, τον ξένο, την πατρίδα, τον κόσµο· το µεγάλο µας σπίτι. Στα δύσκολα, άλλωστε, οι άνθρωποι αναζητούν περισσότερο να αγαπήσουν και να αγαπηθούν. Θέλει δουλειά, µα είναι το ζητούµενο.

Καλές γιορτές, µε την ευχή να κατακτήσουµε λίγη από τη γνώση της αγάπης που τόσο λαχταράµε.