Αυγ10

…στάση ζωής!

…στάση ζωής!

panos efstratiou_photographer

Στον Φίλυρο της Θεσσαλονίκης, οι στάσεις των αστικών λεωφορείων μεταμορφώνονται σε πρωτότυπους χώρους διαβάσματος! Ένα έπιπλο σε μορφή δένδρου φιλοξενεί δεκάδες βιβλία, ένα παγκάκι αναμονής για το λεωφορείο και πολλές θέσεις διάθεσης εφημερίδων και περιοδικών. Κατά την αναμονή του, ο επιβάτης ξεφυλλίζει ένα βιβλίο και, αν επιθυμεί, το παίρνει μαζί και όποτε τελειώσει, το επιστρέφει. «Καλό θα ήταν να επιστρέψει και ένα επιπλέον βιβλίο που έχει στη δική του βιβλιοθήκη, το έχει διαβάσει και του άρεσε η υπόθεση», δηλώνει ο κ. Ι. Καϊτεζίδης, δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, που στόχο έχει να μετατρέψει τις παλιές πέτρινες στάσεις σε σύγχρονες βιβλιοθήκες. Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία για τα ελληνικά δεδομένα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Κίνηση Επικοινωνίας Πολιτών Φιλύρου».

Μια παρόμοια προσπάθεια ανοιχτής δανειστικής βιβλιοθήκης ξεκίνησε πρόσφατα και στην Κίμωλο από τους «Κιμωλίστες», την εθελοντική ομάδα του νησιού, σε συνεργασία με τον Δήμο Κιμώλου. Βιβλία που αποτελούν δωρεά των κατοίκων του νησιού τοποθετούνται όμορφα μες στα σκιερά κυκλαδίτικα σοκάκια, ελεύθερα προς ανάγνωση.
Με το σύνθημα «Take a Book, Leave a Book» οι ανοιχτές βιβλιοθήκες φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος – και γιατί όχι, αφού προσφέρουν απλόχερα χρώμα, έμπνευση και ομορφιά αλλά και γνώση, μοίρασμα, εμπιστοσύνη συνεισφέροντας στην κοινωνική ανάπτυξη. Ένα μήνυμα ηχηρό, μια στάση ζωής που θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους.