Υπάρχουν άνθρωποι που σε κάνουν να ελπίζεις
4.0/5 κατάταξη (4 ψήφοι)

Είχε από μικρός μεράκι με την Τέχνη αλλά ο αγώνας της ζωής τον υποχρέωσε να θέσει άλλες προτεραιότητες... Έτσι ασχολήθηκε με το εμπόριο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και όταν έφθασε σε ηλικία ...80 χρονών και δεν μπορούσε πλέον να δουλέψει άλλο και να προσφέρει στην οικογένειά του αποφάσισε να πραγματοποιήσει το μεγάλο όνειρο της ζωής του ... και έγινε καλλιτέχνης!

Στην αρχή ζωγράφιζε αλλά τον δυσκόλευε η τεχνική της μίξης των χρωμάτων οπότε -με αφορμή ένα καραβάκι που έφτιαξε για μια γειτονοπούλα του, μια μαθήτρια που ζήτησε τη βοήθειά του για μια σχολική εργασία-, άλλαξε και ασχολήθηκε με την Ξυλογλυπτική. Όταν τον γνώρισα και επισκέφθηκα το εργαστήριό του αισθάνθηκα έκπληξη και θαυμασμό για τρεις λόγους:

 

 Ο πρώτος αφορά την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των ξυλόγλυπτων που έχει κατασκευάσει: έργα μοναδικά, χειροποίητα, προσεγμένα και στην τελευταία τους λεπτομέρεια. Και είναι δύσκολο αν σκεφθεί κανείς ότι το λάθος σ' ένα χειροποίητο έργο δεν διορθώνεται. Το πετάς και ξαναρχίζεις από την αρχή...

 

 Ο δεύτερος αφορά το ήθος και τη σεμνότητα του καλλιτέχνη, που υπηρετεί πιστά εδώ και δέκα χρόνια το λαϊκό μας πολιτισμό, ανατρέχοντας σε πηγές και ερευνώντας μέσα σε παλιά βιβλία, έτσι ώστε να αναστήσει με ακρίβεια το Μύθο και την Ιστορία...είτε αφορά την όψη του Ηρακλή είτε αφορά έναν βυζαντινό δρόμωνα... είτε ένα παλιό λιοτρίβι.

Και ο τρίτος είναι το πάθος του!!!  Όταν κάποια στιγμή του είπα: "Πρέπει να πιάνουν και τα χέρια σου!" μου απάντησε: "Ναι! Και να μην τα λυπάσαι!"  Οι φαλτσέτες ξέρετε είναι ιδιαίτερα αιχμηρές και ο κ. Δημήτρης, σήμερα, είναι 90 χρονών...

κείμενο: Γεωργία Σούκουλη | φωτογραφίες: Γεωργία Σούκουλη