Δίαυλος μουσικής επικοινωνίας
4.8/5 κατάταξη (157 ψήφοι)

Kείμενο: Ιωάννης Μπούλιας – Φωτογράφηση: Ειρήνη Γκζιρισβίλι

Μια ωδική απόδοση της ανθρώπινης λαλιάς, ας θεωρηθεί ο ήχος του αυλού. Και ο αυλός αποτελεί ίσως την αρχαιότερη μουσική σύλληψη του Ανθρώπου, αφού είναι εύκολος στην κατασκευή του, με ένα κόκκαλο ζώου ή ένα καλάμι.
Στον ελληνικό χώρο, έχουν ανακαλυφθεί αρκετοί αρχαίοι αυλοί, εκ των οποίων ο αρχαιότερος στον Αξό Πέλλας και ανάγεται στο 6.000 πΧ. Στη Σλοβενία, έχει βρεθεί οστέινος αυλός επίσης πολλών χιλιάδων ετών.
Εφευρέτις και δωρήτρια του αυλού, φέρεται κατά τη μυθική πίστη η Αθηνά. Με τον αυλό είχε σχέση και ο Διόνυσος, θεός του οίνου. Αυλό έπαιζε και ο Παν, ιδίως στην Αρκαδία.
Σε όλο τον ελληνικό κόσμο ασκείτο η υψηλή τέχνη της αυλήσεως, από Ήπειρο μέχρι Κύπρο.
Η τέχνη αυτή έγινε υψηλότερη, όταν οι Έλληνες, ανήσυχα πνεύματα περί τα μουσικά, δεν περιορίστηκαν στον απλό αυλό, αλλά τον εξέλιξαν, δίνοντας νέα πνοή στο όργανο και στη Μουσική. Συγκεκριμένα, έδωσαν δεύτερη πνοή στην ήδη υπάρχουσα μία του μονού αυλού (μοναύλου), πετυχαίνοντας τον δίαυλο (= δίδυμος αυλός). Πρόκειται για ένα ωραίο μεν, όμως δύσκολο μουσικό όργανο, το οποίο απαιτεί εξαιρετική δεξιοτεχνία. Η δε μουσική του είναι πραγματικά θεϊκή, παρέχοντας πλούσιο ακουστικό αίσθημα και την εντύπωση ταυτόχρονου κελαδήματος αηδονιών.
Σήμερα, έχει ατονίσει η χρήση διαύλου στην Ελλάδα. Ευτυχώς, την τιμή της ελληνικής Μουσικής σώζουν οι Γεωργιανοί, οι οποίοι περιέθαλψαν τον δίαυλο, τον έχουν εντάξει στη δική τους μουσική παράδοση, τον προστατεύουν ευλαβικά και τον διαιωνίζουν ως έργο της σοφίας της Αθηνάς και αριστούργημα των Ελλήνων! Τίποτα δεν έχει αλλάξει για τους Γεωργιανούς και τίποτα δεν τους αποσπά από την προσήλωσή τους στον ελληνισμό.
Ο δίαυλος χρησιμοποιείτο και στους αθλητικούς αγώνες των Ελλήνων για τις κινήσεις των αθλητών. Η Ιστορία δεν θα μπορούσε να γνωρίσει καλύτερη επιβεβαίωση αυτού από τη γεωργιανή παρουσία στους αναβιωμένους αγώνες της Νεμέας (τα «Νέμεα»), όπου οι Γεωργιανοί συνόδευαν τον αγώνα με δίαυλο, μόναυλο, παντούρι κ.ά. όργανα!

Προδιαγραφές

 • Πληροφορίες:

  Φωτογραφίες:
  1)Αθηνά με κορινθιακό κράνος, εφευρέτις του αυλού (Αρχαιολογ. Μουσείο Πειραιώς)
  2)αυλός Δισπηλιού Καστοριάς, εποχής 5.500 πΧ
  3)αρχαιοελληνικός δίαυλος
  4)δίαυλος Ελλήνων
  5)δίαυλος Γεωργιανών
  6)δίαυλος από την Κέρο των Κυκλάδων, Γ΄ πΧ χιλιετίας