Σύριγγα, ένα αρχαίο πνευστό
4.7/5 κατάταξη (127 ψήφοι)

Kείμενο: Ιωάννης Μπούλιας – φωτογραφίες: Θέα Σουκνίτζε

Όλα ξεκίνησαν από ένα συναφές προς τον αυλό αρχαίο πνευστό όργανο Μουσικής, την σύριγγα (η σύριγξ). Η διαφορά της είναι ότι δεν διέθετε γλωσσίδα, ενώ ο αυλός μπορούσε να διαθέτει.

Κατά τη Μυθολογία, εφευρέτης της σύριγγας ήταν ο Πάνας. Το όργανο αυτό εξελίχθηκε πολλές φορές ανά τις χιλιετίες, με απολαβή μονοκάλαμους ή πολυκάλαμους τύπους οι οποίοι χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Στοιχεία για τη χρήση του (από ειδώλια) διαθέτουμε από τη Γ΄ χιλιετία πΧ στις Κυκλάδες.

Η σύριγγα είναι διαδεδομένη επίσης σε πολλούς λαούς περιφερειακά των Ελλήνων και από εκείνους σε άλλους. Οι Γεωργιανοί, επί παραδείγματι, ασκούν την τέχνη της σύριγγας με ωραίο τρόπο και έχουν εξελίξει το αρχαίο αυτό πνευστό σε «ντουντούκι», πετυχαίνοντας εξαιρετικά ζεστό ήχο ο οποίος μιλάει στην καρδιά, θεωρούμενο ίσως ως το πιο γλυκό πνευστό όργανο στον κόσμο. Παρόμοια κάνουν οι Αρμένιοι κ.ά. Οι Γεωργιανοί επίσης, έχουν πολυκάλαμη σύριγγα του Πανός, με τα ονόματα «σοϊνάρι» (εκ του «σωληνάρι», κατά τον Γεωργιανό φιλόλογο Γκιόργκι Τσουμπινασβίλι (გიორგი ჩუბინაშვილი)) ή «λαρτσέμι», όπως και οι Ρουμάνοι και άλλοι σε πολλές χώρες.

Προς τιμήν του ελληνικού οργάνου, ο Γάλλος συνθέτης Κλωντ Ντεμπυσύ (Claude Debussy) ονόμασε ένα έργο του «σύριγξ».

Προδιαγραφές

  • Πληροφορίες:

    Φωτογραφίες:
    1) πολυκάλαμη σύριγγα Πανός (κατασκευαστής Κωνσταντ. Κοτσανάς)

    2) σοϊνάρι, γεωργιανή πολυκάλαμη σύριγγα Πανός

    3) ντουντούκι Γεωργιανών