Η γιορτή των σπόρων… «αντί να στενοχωριέσαι για το σκοτάδι, άναψε ένα φως»
4.5/5 κατάταξη (4 ψήφοι)

Τα τελευταία χρόνια, γνωστές πολυεθνικές εταιρείες εμπορίας σπόρων και γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ασκούν πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορευτούν οι καλλιέργειες με σπόρους εκτός εμπορίου και να αρθούν οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί για τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Επιθυμία λοιπόν της Ε.Ε. –προς χάριν των μονοπωλίων και της πολυπόθητης αύξησης της παραγωγής– είναι να απαγορευτεί η ελεύθερη διακίνηση των παραδοσιακών ντόπιων ποικιλιών με το αστείο, μάλιστα, επιχείρημα της δήθεν «ασφάλειας» του καταναλωτή. Με απλά λόγια, το νομοσχέδιο που είχε τεθεί προς ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, προέβλεπε πως όποιος καλλιεργητής επιχειρούσε να σπείρει και να εμπορευτεί ντόπιες ποικιλίες, θα περνούσε αυτόματα στην παρανομία (!) Ακούγεται παράλογο, αλλά στις συνθήκες της οικονομικής παγκοσμιοποίησης που βιώνουμε αποτελεί μια πραγματικότητα. Ήδη οι Έλληνες παραγωγοί που χρησιμοποιούν και διατηρούν τοπικές ποικιλίες σπόρων δεν μπορούν να εμπορευτούν τα προϊόντα τους αν δεν πάρουν «άδεια παρέκκλισης» από τη Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά την υγεία μας, δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος σήμερα που θα εμπιστευόταν την ασφάλεια της τροφής του στους κερδοσκόπους. Σημειώνεται ότι η εμπορική αξία της εν λόγω αγοράς υπολογίζεται στα 45 δις δολάρια ετησίως, με τέσσερις εταιρείες να ελέγχουν το 58% της παγκόσμιας αγοράς. Σε ό,τι αφορά την ίδια τη φύση και τη διατήρηση των φυσικών πόρων –την ποικιλία της ζωής επάνω της– είναι γνωστές οι μακροχρόνιες συνέπειες που επιφέρει στον πλανήτη η καταστροφή των ειδών. Επιπλέον, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής να αποτελεί τη βάση της οικονομίας και με την έντονη ποικιλομορφία των καρπών της γης της, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Τόσο η γεύση όσο η ποικιλία και η ποιότητα των αγροτικών μας προϊόντων θα μπορούσαν με τις κατάλληλες κινήσεις να τη μετατρέψουν σε μια χώρα με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον τομέα της διατροφής.
Ευτυχώς, οι αντιδράσεις ήταν πολλές και άμεσες. Δεκάδες συλλογικότητες και οργανώσεις ανά τη χώρα –αγρότες, μικροκαλλιεργητές, κηπουροί, βιολογικοί κτηνοτρόφοι και συλλέκτες παλιών ποικιλιών– διεκδίκησαν για όλους εμάς το δικαίωμα της ελεύθερης σποράς, της ελευθερίας της τροφής. Στις αρχές Μαρτίου, υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Ευρωκοινοβούλιο η τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης, για την απόρριψη της πρότασης νομοθεσίας που θα υποχρέωνε του ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν σπόρους αποκλειστικά από πολυεθνικές. Τα αισιόδοξο αυτό νέο υποδεχθήκαμε όλοι σαν μια πρώτη νίκη των πολιτών στον πόλεμο ενάντια στον έλεγχο της διατροφής. Όπως όμως μας ενημερώνει ο ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης, η νίκη ήταν προσωρινή, αφού σχεδόν ταυτόχρονα άνοιξε ξανά η συζήτηση για τα μεταλλαγμένα με στόχο την ευκολότερη έγκριση για την καλλιέργειά τους στις ευρωπαϊκές χώρες, με πιθανή μάλιστα δυνατότητα απαγόρευσης στα κράτη-μέλη που θα αρνούνται να συμμορφωθούν.
Ο αγώνας λοιπόν ενάντια στα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα δεν σταματάει εδώ. Γιορτές ενημέρωσης και ανταλλαγής σπόρων, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στη Σπάρτη, το Γύθειο και την Καλαμάτα με πρωτοβουλία του ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης και με τη συμμετοχή πολλών πανελλαδικών οικολογικών δικτύων, εναλλακτικών κοινοτήτων και καλλιεργητών, είναι το «φως» στο «σκοτάδι» που επιβάλουν Ε.Ε. και μονοπώλια. Σε κλίμα γιορτινό, με κρασί και παραδοσιακά εδέσματα, δεκάδες άνθρωποι της γης ανταλλάσσουν και μοιράζονται δωρεάν αυθεντικούς σπόρους, έτσι ώστε οι ντόπιες ποικιλίες φυτών, πολλές από τις οποίες έχουν σχεδόν χαθεί, να μπορέσουν να επιβιώσουν. «Αυτά τα ταπεινά σποράκια που δίνονται χωρίς χρήματα από χέρι σε χέρι θα μπορούν να μας θρέψουν στα δύσκολα χρόνια που ζούμε και θα ζήσουμε» σημειώνει ο Π.Π.Ο., που με τις γιορτές αυτές φέρνει κοντά εκατοντάδες ανθρώπους από όλη την Πελοπόννησο.
Στην Κοκκινόραχη Σπάρτης, οι καλλιεργητές αντάλλαξαν και μοίρασαν περισσότερα από 2.500 φακελάκια με σπόρους, δίνοντας καλλιεργητικές συμβουλές στους επισκέπτες, με ένα μονάχα όρο: ο καθένας να φυτέψει τους σπόρους, να τους διατηρήσει και να συνεχίσει να τους διαδίδει από χέρι σε χέρι ώστε να περάσουν χωρίς χρηματική συναλλαγή και στις επόμενες γενιές. Οι επισκέπτες που αγκάλιασαν τη γιορτή είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες των κ.κ. Παναγιώτη Κάτσαρη και Απόστολου Σελήνα για μια γεωργία χωρίς χημικά και μεταλλαγμένα.
Στην ιστοσελίδα τού «Πελίτι», της Εναλλακτικής Κοινότητας για τη διάσωση και τη διάδοση σπόρων ντόπιων ποικιλιών, διαβάζουμε: «Είναι σημαντικό να μπορούμε να βρούμε τα κοινά σημεία που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν. Είναι σημαντικό να δεχόμαστε και να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα του άλλου. Αυτό ακριβώς είναι βιοποικιλότητα»… Ο πλούτος των σχέσεων, ο πλούτος των γεύσεων, ο πλούτος της ζωής. Ας μην αφήσουμε κανέναν να τον δηλητηριάσει.

Για προσεχείς εκδηλώσεις και για τις δράσεις του ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. Μάνης, επισκεφθείτε: http://peripolomanis.blogspot.gr