Ορεινή Κορινθία: Φλερτάροντας την περιπέτεια
4.0/5 rating 1 vote
ΚΕΙΜΕΝΟ: Μάρω Κουρή ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Μάρω Κουρή

Ορεινή Κορινθία
Φλερτάροντας την περιπέτεια

Ζήρεια, Ολίγυρτος και Χελµός φλερτάρουν όποιον ρισκάρει να αλλάξει τη ζωή του για να επικεντρωθεί µε ανοιχτή καρδιά και µυαλό στην ιαµατική φύση. Πνευµατικά και ψυχικά. Οι κάµποι του Φενεού µοιάζουν µε ιδιαίτερη πατρίδα. Ένας διαφορετικός τόπος, τόσο κοντά στην πρωτεύουσα. Προσφέροντας µοναδικό δώρο τοπία απαράµιλλης οµορφιάς, που ο άνθρωπος τα προσέγγισε µε ευγένεια και σεβασµό. Στα χωριά Γκούρα, Φενεό, Ταρσό, Στενό, Μεσινό, η αρχιτεκτονική διατηρείται ατόφια µε πετρόχτιστα σπίτια, ξυλόσπιτα µες στα δάση µέχρι και… δεντρόσπιτα!


Αφορµή για το άρθρο αυτό είναι µια γυναίκα που θαύµασα γιατί πραγµατοποίησε το όνειρό της. Άφησε τη µεγαλούπολη για να «χαθεί» µέσα στη Φύση. Η 59χρονη Εύχαρις Μπέκα εργαζόταν στις δηµόσιες σχέσεις έως το 2007, όταν µαζί µε τον σύζυγό της ήρθαν στον Φενεό και έφτιαξαν µε µεράκι τον εξαιρετικό ξενώνα «Εύχαρις filoxenon» µε προσεγµένα οικήµατα στα οποία καλοδέχονται παλιές φιλίες και δηµιουργούν καινούργιες, οργώνοντας µικρές και µεγάλες περιπλανήσεις, διασχίζοντας πλαγιές και διάσελα, ποτάµια και χειµάρρους, πεζοπορώντας ή µε ΑTV (τις γνωστές µας γουρούνες), τζιπ, ηλεκτρικά ποδήλατα και mountain bikes.
Αφού ξεκουραστούµε µια νύχτα στον καταπληκτικό τους ξενώνα, ξεκινάµε την περιπέτεια.Μαζεύουµε άγρια βότανα, τσάι του βουνού, ρίγανη, λαγοκοιµηθιά και βατόµουρα, όπως και µανιτάρια – µορχέλες, το κορυφαίο είδος της άνοιξης, αλλά και βωλίτες και κανθαρέλλες του φθινοπώρου.
Από τον Φενεό προς τη Ζαρούχλα, µια απόσταση 18 περίπου χιλιοµέτρων µάς καλεί να διανύσουµε µε τζιπ τα πυκνά δάση µε βαλανιδιές (ή ρουπάκια) και µαύρη πεύκη. Στα 900 µέτρα εµφανίζονται τα έλατα. Αγριογούρουνα, ζαρκάδια και αλεπούδες ξεµυτίζουν, ενώ στα ξέφωτα µπορεί να δείτε και λαγούς. Στα 1.140 µέτρα απλώνεται µπροστά µας όλος ο κάµπος του Φενεού, στο υψίπεδο µε τις απόκρηµνες πλαγιές της Αετοφωλιάς βλέπουµε προς τις κορφές της Μικρής και της Μεγάλης Ζήρειας, και την αλυσίδα των χωριών του Φενεού: Γκούρα, Στενό, Μάτι, Μεσινό.
Στο διάσελο Κορινθίας-Αχαΐας, στο ξέφωτο του Αϊ-Νικόλα, κάτω από τα έλατα µε θέα τις χιονισµένες κορφές του Χελµού, ανοίγουµε το καλάθι µε τις λιχουδιές. Κάνοντας στάσεις στον δασικό δρόµο, πεζοπορούµε µέσα στα µονοπάτια για τη συλλογή µανιταριών.
Η διαδροµή µας διασχίζει το όρος Χελµό και την πεντάµορφη Ζαρούχλα στα 1.020 µέτρα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροάνιων. Ακολουθώντας το ζαρουχλιώτικο ρέµα φτάνουµε µέχρι τη λίµνη Τσιβλού, σε υψόµετρο 800 µέτρων. Η λίµνη δηµιουργήθηκε το 1913 από µια µεγάλη κατολίσθηση που έφραξε την κοίτη του ποταµού Κράθη και παρέσυρε τον οικισµό Τσιβλό. Οι σκελετωµένοι κορµοί των πλατάνων και των µαυρόπευκων, που αναδύονται από τα νερά της, ολοκληρώνουν την αξέχαστη εικόνα, που µεταµορφώνεται σε µια στιγµή, όταν κάνουµε βαρκάδα µε κωπηλατικά κανό.
Πλάι στο ζαρουχλιώτικο ρέµα, µέσα στις βαλανιδιές, µυούµαστε στα µυστικά του δάσους µε τσάι του βουνού, κρασί και µπέρµπον ακούγοντας τζαζ µελωδίες που εναρµονίζονται µε τα κελαηδήµατα των πουλιών και τα κελαρύσµατα των γάργαρων νερών. Τα παιδιά γοητεύονται από την ατµόσφαιρα, που θυµίζει ταινία γουέστερν, και καθισµένα στα ψηλά σκαµπό της µπάρας παραγγέλνουν ζεστές σοκολάτες, σπιτική µηλόπιτα και µπράουνις. Όλα αυτά στο jazz καφέ και µπαρ «Στο ρέµα» της Εύας και του Πέτρου (τηλ.: 26960-34039).

Οι ποδηλάτες απολαµβάνουν χωµάτινες διαδροµές στα δάση και στις υδάτινες όχθες. Τους συναντάµε στη µαρµάρινη κρήνη της Καστανιάς, πριν δειπνήσουν στα µπαλκόνια που σχεδόν κρέµονται στην κατάφυτη πλαγιά, στο Στέκι (27470-61297) κοιτώντας προς τον Ολίγυρτο. Εκεί παραγγέλνουν χοιρινό φρικασέ και κόκορα µε χοντρό µακαρόνι, και διανυκτερεύουν στα φιλόξενα δωµάτια κάτω από την ταβέρνα.
Κατηφορίζοντας το διάσελο της Καστανιάς, ένας δρόµος που περνά από τον Αρχαίο Φενεό φτάνει στο φράγµα ∆όξα, που κατασκευάστηκε στις υπώρειες της οροσειράς των Αροάνιων. Έτσι σχηµατίστηκε η λίµνη ∆όξα, δίπλα στην οποία κατασκηνώνουµε, πειθαρχώντας στους νόµους που υπαγόρευσαν τα… ξωτικά προκειµένου να αποτοξινωθούµε από το στρες.
Κολύµπι στα νερά της λίµνης, ηλιοθεραπεία και κολατσιό στο χορτάρι, πεζοπορία, ποδηλασία και –το αποκορύφωµα– ιππασία πλάι στο πράο νερό ως το παλιό ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου, που µοιάζει µε πλωτό! Ο Χάρης και ο γιος του Γιώργος Πάτσιος µάς πηγαίνουν στα γύρω ξέφωτα µε τα άλογα και τα πόνυ τους. Θα τους βρείτε στην όχθη της λίµνης και στα τηλέφωνα 6988619915 και 6973001456. Μια ανείπωτη ευγνωµοσύνη µας πληµµυρίζει για ό,τι ζούµε. Λίγα και καλά, σε έναν τόπο παραδεισένιο, µε ανθρώπους που τους αρέσει να δηµιουργούν, έµπειρους, εργατικούς και προπάντων φιλόξενους.

Στο µοναστήρι του Αϊ-Γιώργη του «Φονιά», η πανοραµική θέα προς τη λίµνη ∆όξα είναι ένα καλωσόρισµα που ολοκληρώνεται µε το κέρασµα και τη ζεστή κουβέντα του πατέρα Γεννάδιου. Μας διηγείται ιστορίες από την Κατοχή, και µε εσωτερική χαρά µάς δείχνει τις αγαπηµένες του τριανταφυλλιές, από τις οποίες κάθε Μάιο φτιάχνει το γευστικότατο γλυκό κουταλιού. Ανεβαίνουµε στο κρυφό σχολειό, στη σοφίτα του ναού. Στον θόλο του πρόναου µάς συγκινεί η αγιογραφία µελωδών και οργανοπαικτών, εµπνευσµένη από τους ψαλµούς του ∆αυίδ. Στο ξυλόγλυπτο και επιχρυσωµένο τέµπλο του 1762 θαυµάζουµε τις λεπτοµέρειες που περιγράφουν παραστάσεις από την Παλαιά ∆ιαθήκη.
Στο καπηλειό της Ηρώς (τηλ.: 27470-51361), στο Στενό, γευµατίζουµε µε φασολάδα που ετοιµάζει η µανούλα της µε τα πεντανόστιµα ντόπια φασόλια ποικιλίας βανίλια Φενεού. Οι κρεατοφάγοι τα συνοδεύουν µε λουκάνικο χωριάτικο και αγριογούρουνο από το κυνήγι του συζύγου της Ηρώς. Χαρακτηριστική η µεγάλη εντύπωση που προκαλεί µια φωτογραφία εποχής του χωριού στον τοίχο – είναι εξάλλου και µια αφορµή για να ξεκινήσετε κουβέντα µε τους ντόπιους για ιστορίες και χωρατά µε µουσική υπόκρουση Τσιτσάνη. Η Ηρώ είναι µια δυναµική γυναίκα που µαζί µε µερικές συντοπίτισσες ίδρυσαν τον Σύλλογο Γυναικών Φενεού (τηλ.: 6934150901). Μαζί ζυµώνουν ψωµί και κουλούρια από δίκοκκο σιτάρι µε χαµηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, το οποίο καλλιεργούν στον κάµπο. Οι νεότερες πλέκουν µε βελονάκι ρούχα και αξεσουάρ, οι µεγαλύτερες υφαίνουν. Παρασκευάζουν σπιτικά γλυκά και µαρµελάδες, κρέµες, καλλυντικά και σαπούνια µελετώντας τις συνταγές των γιαγιάδων τους και χρησιµοποιώντας υλικά της φύσης και βρόχινο νερό.
Σηµειώστε ότι από τις 25 έως τις 30 Ιουλίου, οι γυναίκες του Φενεού σάς περιµένουν στις όχθες της λίµνης ∆όξα, όπου θα µαγειρεύουν χυλοπίτες και τραχανά, θα ετοιµάζουν µαρµελάδες από φρούτα εποχής, θα αλωνίζουν σιτάρι στο αλώνι, θα υφαίνουν στον αργαλειό και θα ψήνουν µεζεδάκια από τοπικά αγαθά.
Οι µοτοσικλετιστές σταµατάνε για κολατσιό και καφέ µε καϊµάκι στον καφενέ του Χρίστου Γκούµα µε τον αγέρωχο πλάτανο, στο Στενό. Κάθε τόπος έχει κι έναν πλάτανο που χιλιοτραγουδιέται και που στον κορµό του τρέχει πηγή µε κρυστάλλινο νερό.
∆ιασχίζοντας τις καλλιέργειες του κάµπου, ανεβαίνουµε τη Ζήρεια και φτάνουµε στο οροπέδιο της Σκαφιδιάς, που καλύπτεται από ένα καταπράσινο χαλί και άγρια άλογα. Το απόλυτο πεδίο για να εκφράσεις ολοκληρωτικά την ένταση της καθηµερινότητας στην πόλη στέλνοντας την πιο δυνατή κραυγή στις κορυφογραµµές.
Στην καρδιά της Ζήρειας, διασχίζουµε τα τσικαλιώτικα λιβάδια, σε µια διαδροµή µέσα στα έλατα, φτάνοντας ως την εποχιακή λίµνη ∆ασίου, που «γεννιέται» τον χειµώνα και «πεθαίνει» τον Μάιο. Στο ξέφωτο, η Εύχαρις στρώνει πικ-νικ µε γκιούλµπασι από άγριες µορχέλες, σπαράγγια, ντόπια γραβιέρα, βότανα. Μέσα από το δάσος και τον οικισµό Καρυά, σε υψόµετρο 1.360 µέτρα, ανεβαίνουµε στο σπήλαιο µε το ασκηταριό της Παναγιάς του Βράχου, λίγο πιο µακριά από την πλατεία του Κάτω Ταρσού. Μετά την Καρυά, κατευθυνόµαστε στον ιστορικό Σαραντάπηχο, στα 1.260 µέτρα υψόµετρο, στις πλαγιές της Κυλλήνης, µε τα τρεχούµενα νερά, τα δαιδαλώδη επίπεδα µονοπάτια και τα πανύψηλα έλατα. Στα ερείπια πολυτελούς ξενοδοχείου του 1930, που κάηκε από τους Γερµανούς το 1941, διακρίνουµε αίθουσα δεξιώσεων, γήπεδα τένις, αλλά και έναν αεροδιάδροµο, στον οποίο προσγειώνονταν οι απευθείας πτήσεις από Κάιρο, Αθήνα και Ρώµη µε πελάτες του ξενοδοχείου.
Μια άλλη εξόρµηση είναι ο Παµφενεα-τικός γύρος, σε όλα τα χωριά ως τις µυθικές καταβόθρες του Ηρακλή, στη νοτιοδυτική ακρωσιά του φενεατικού οροπεδίου, στους πρόποδες του όρους Σαϊτά. Στο µαγειρείο «Τρίκρινα» (τηλ. 6948507238), έξω από το Μεσινό, η οικογένεια παλιών κτηνοτρόφων ∆ρούγκα χορταίνουν τον επισκέπτη µε δικά τους µοσχάρια που βόσκουν ελεύθερα στη Σκαφιδιά. Το βράδυ δειπνούµε στου «Ρέλια» (τηλ.: 27470-51113, 6947300482) στην πλατεία της Γκούρας. Πλούσιο το φαγοπότι, µε αγριογούρουνο στιφάδο, τσιγαρίδα παστό, χορτόπιτα και τραχανά, αγριοµύρωνες, καυκαλήθρες, λάπαθα και στράβελα, µαγειρεµένα µε κρεµµυδάκι και τοµάτα, και καρυδόπιτα για επιδόρπιο.
Η διανυκτέρευση στο τετράστερο ξενοδοχείο «Όλβιος», πάνω από το οµώνυµο ποτάµι, είναι εµπειρία. Σαν να δραπετεύσαµε σε ένα ησυχαστήριο µε… εφαρµοσµένες τις αρχές του φενγκ σούι. Ο νεαρός ∆ηµήτρης Κυριακόπουλος έχει διακοσµήσει τον χώρο µε ενδιαφέρουσες αντίκες της οικογένειάς του, όπως εικόνες από παλιά κόµικ κορνιζαρισµένες στον τοίχο και µουσικά όργανα που µοιάζει να βγήκαν από την κοµέντια ντελ άρτε. Τόσο τα σαλόνια µε τα τζάκια και το ρεστοράν µε την πελώρια τζαµαρία όσο και τα άνετα δωµάτια µε τις σοφίτες κοιτούν προς τον κάµπο και τις βουνοκορφές και υπόσχονται εντυπωσιακή θέα. Τα παιδιά ξεχνιούνται στον ωραίο παιδότοπο µε καλά βιβλία, wi-fi, play-station, επιτραπέζια. Το πρωί, στην υπέροχη τραπεζαρία µε τα αριστοκρατικά έπιπλα, απολαµβάνουµε σπέσιαλ οµελέτα από τα χεράκια του ∆ηµήτρη. Ο µπουφές του πλούσιος, µε γαλλικά κρουασάν αλλά και κουλούρια, βουτήµατα και ψωµί χωριάτικο, χειροποίητες µαρµελάδες και τυριά του τόπου. Τα αστέρια υποδέχονται τα χρώµατα της δύσης µε επένδυση την κατανυκτική µουσική στο µπαρόκ ρεστοράν, που µοιάζει να αγγίζει τα ψηλά βουνά από την τζαµαρία, ενώ στο ηµίφως των κεριών αποχαιρετούµε τη γιοµάτη µέρα µας µε ποικιλίες νοστιµιών και καλό κρασί! 

Προδιαγραφές

 • Πληροφορίες:

  Ευχαριστούµε για τη φιλοξενία:

  Εύχαρις filoxenon Ξύλινες µεζονέτες και πέτρινες σουίτες στον Φενεό. 
  ∆ιοργανώνονται… µανιταροεξορµήσεις, διαδροµές 4x4 και ATV, πεζοπορίες, ποδηλασίες βουνού, εκδροµές και πολλές δραστηριότητες στη φύση. 
  Τηλ.: 27477-70300, 6944768115, 
  email: 

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  , www.efharisfiloxenon.gr

  Olvios Hotel Κτισµένο στον παραδοσιακό οικισµό της Γκούρας, στον Φενεό Κορινθίας, προσφέρει µοναδική θέα & πρόσβαση σε πολλά ενδιαφέροντα σηµεία της περιοχής! Η λέξη «όλβιος» άλλωστε υποδηλώνει µια κατάσταση απόλυτης ευτυχίας, γαλήνης & ευηµερίας, και όλη η οµάδα του Olvios Hotel δουλεύει µε µοναδικό στόχο να µας ξυπνήσει ακριβώς αυτό το συναίσθηµα! 
  Τηλ.: 27470-51079 και 51470 email: 

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  , www.olvioshotel.gr