Ειδοποίηση
  • Google Geocoding API error: The request was denied.
Ασίνη
5.0/5 rating 1 vote
κείμενο: Σταυρούλα Πλιάκου | φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ντόκος

 

Ασίνη η ομηρική….

Προχωρώντας το μαγευτικό ταξίδι στα άγια χώματα της αργολικής γης περιμένει η μαγευτική Ασίνη. Ο αρχαίος βασιλιάς της πρωτοδοξάστηκε από τον μέγιστο Όμηρο, όταν επαίνεσε την συμβολή και την ναυτική του αρμάδα στον Τρωικό πόλεμο. Έκτοτε τραγουδήθηκε από πολλούς άλλους ποιητές καθώς η φυσική καλλονή του τόπου είναι πράγματι σαν ποίημα και η Ασίνη ξέρει να ξελογιάζει ξεδιπλώνοντας τις χάρες της εδώ και αιώνες. Ακολουθώντας τον δρόμο από Ναύπλιο προς το λιμανάκι του Τολού, συναντάμε πρώτη την Ασίνη την νεώτερη, κουρνιασμένη η μισή πάνω στο βουνό με το εκκλησάκι του Αη  Λιά να στέκει στη κορφή του και η άλλη μισή απλωμένη χουζούρικα στον έφορο κάμπο. Το θέαμα που προσφέρει τούτος ο βράχος που στέκει μόνος,  στην μέση λές του πουθενά, όταν τα βράδια φωταγωγείται, κάνει τις ρομαντικές καρδιές των περαστικών να λιώνουν. Οι ντόπιοι θέλουν να θυμούνται κάθε κομμάτι της ιστορίας τους. Προφύλαξαν ακόμη και του τούρκου κατακτητή το αποτύπωμα, έναν πύργο  οθωμανικό του τοπικού Οθωμανού τοποτηρητή, δεν τον άφησαν να γκρεμιστεί και σήμερα τον φωνάζουνε «το αρχοντικό του Μπέη». Την μέρα το χωριό πολύβουο πέρασμα καθώς είναι, προβάλλει τον δραστήριο χαρακτήρα του και επιδεικνύει την βυζαντινή κληρονομιά του με τις τρεις σπουδαίες παλιές εκκλησιές του. Η μια είναι η  Μεταμόρφωση του Σωτήρος χτισμένη το 14ο αιώνα, η άλλη μεταγενέστερη ο Άγιος Γιώργης και τέλος ο Άγιος Δημήτριος που αποτελεί εκτός των άλλων και ζωντανό ιστορικό κειμήλιο καθώς διαθέτει καμπαναριό πρωτοβυζαντινό και διατηρητέο. Τα ασινιώτικα πανηγύρια είναι ονομαστά και το ντόπιο κρασί στις γιορτές ρέει άφθονο. Κατά μήκος του δρόμου ταβερνάκια παραδοσιακά και όμορφα καφέ, καλούν για στάση τον διψασμένο και τον πεινασμένο ταξιδευτή.

Ασίνη, η αρχαία…

Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, θρυλική και μυσταγωγική η Ακρόπολη της αρχαίας Ασίνης, μαρτυρά την αίγλη και τη δύναμη του βασιλείου της, την εποχή του Τρωικού πολέμου. Κρεμασμένη στα ριζά τεράστιου βράχου κρύβει τα συντρίμμια της πάλαι ποτέ δόξας της και αγναντεύει τους υδάτινους δρόμους που ξετυλίγονται μπροστά της. Εγκαταλελειμμένη ήδη στα χρόνια του Παυσανία, που στο μέγα οδοιπορικό του σταμάτησε και προσκύνησε την δόξα της, φανερώνει σήμερα τα σημάδια του κολοφώνα της εξουσίας της στα απομεινάρια αρχαίων τειχισμάτων στην περιοχή «Καστράκι». Παρέκει άλλο και σύγχρονο της ακρόπολης αρχαιολογικό στολίδι είναι η «νεκρόπολη του λόφου της Μπαρμπούνας», με τους τάφους των μυθικών χαμένων ηρώων της.Από εδώ μας είναι γνωστό του ομηρικού βασιλιά της Ασίνης το πρόσωπο, καθώς η αιώνια σφαλισμένη σιωπή του ξεθάφτηκε ανάμεσα σε πλήθος άλλων νεκρικών κτερισμάτων σε τούτο το αρχαίο αναπαυτήριο των ψυχών. Ο θρυλικός δεσπότης άφησε στους αιώνες την όψη του αποτυπωμένη σε πήλινο ομοίωμα προσώπου, που του αποδίδεται και φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού στο Μουσείο Ναυπλίου.

Μια βόλτα στην ευρύτερη περιοχή…

Η Ασίνη έχει χιλιάδες ομορφιές να προσφέρει και χωρίς μια βόλτα στα πέριξ η επίσκεψη θεωρείται ημιτελής. Για όσους διαθέτουν χρόνο, καλό είναι να μην περιορίσουν την τσάρκα τους μόνο στις κλασσικές επιλογές, μιας και η Ασίνη ξέρει καλά να κρύβει μικρές γωνιές ξεκούρασης και χαλάρωσης και καλεί σε εξερευνήσεις και περιπέτειες. Η έδρα της Ασίνης είναι το Δρέπανο. Αποτελεί τουριστικό αντίβαρο του Τολού καθώς διαθέτει υπερσύγχρονα κάμπινγκ και μοντέρνες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και αποτελεί τον πιο δυνατό οικονομικό παλμό του τόπου. Καμάρι του Δρεπάνου μια από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής η  «πλάκα», με την υπέροχη ψιλή αμμουδιά και τα ζεστά ρηχά νερά της.  Ο Άγιος Αδριανός με το περίφημο καθολικών επιρροών τέμπλο του, αποτελεί απαραίτητη στάση τόσο των απανταχού πιστών όσο και εκείνων που εκτιμούν την βυζαντινή τέχνη.

Καταπληκτικά θεωρούνται τα μανταρίνια του Δρεπάνου και εξίσου εξαίσιες οι πολυάριθμες ψαροταβέρνες του, κυριολεκτικά εκεί που σκάει το κύμα. Νεολαία αλλά και πιο ώριμες ηλικίες χαίρονται τις καλοκαιρινές διακοπές εδώ, καθώς η τουριστική ανάπτυξη του Δρεπάνου έχει λάβει μέριμνα για τις ανάγκες όλων. Μπαρ και κλαμπάκια μικρά και πανέμορφα, ανεβάζουν κάθε βράδυ τόνους, ενώ πιο ήρεμα και γραφικά ταβερνάκια χαλαρώνουν με την οινοποσία τις αισθήσεις των θαμώνων τους.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Βιβάρι με την νησιώτικη φυσιογνωμία του και την μακρά παράδοση στην τέχνη της ψαρικής και της ναυσιπλοΐας. Διαθέτει περίφημο βενετσιάνικο κάστρο έναν καταπληκτικό και γραφικότατο φάρο, αλλά κυρίως είναι ονομαστό για το ανόθευτο ούζο και τους φημισμένους ψαρομεζέδες του στην ακροθαλασσιά. το φρέσκο ψάράκι τηγανίζεται και ψήνεται με μεράκι λίγα μόνο λεπτά αφότου το ξεφορτώσουν τα δεκάδες ψαροκάικα. Από την αντίθετη κατεύθυνση του κάμπου των Ιρίων που φημίζεται ιδιαίτερα για την εξαιρετική ποικιλία αγκινάρας, βρίσκεται μια άλλη υπέροχη παραθαλάσσια περιοχή της Ασίνης, η Κάντια.  Συμπληρώνει την γνώση του περιηγητή ως προς το μεγαλείο της μυκηναϊκής μονοκρατορίας καθώς διαθέτει ακρόπολη στο λόφο της Αγ. Ελεούσας, που ενδείκνυται ταυτόχρονα και ως προορισμός  για πεζοπορία καθώς η ανηφοριά είναι ζόρικη και απαιτεί λιγάκι κόπο.  Η παραλία της είναι μοναδική και έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να προτιμάται ιδιαίτερα από όσους αρέσκονται σε σύγχρονα θαλάσσια σπόρ και δεν αρκούνται στο απλό κολύμπι. Φεύγοντας από την Κάντια μας γνέφει χαρούμενα ο «Πύργος του Αγά»  το σπίτι δηλαδή του Τούρκου άρχοντα και οθωμανικό διοικητήριο της ευρύτερης περιοχής, υπενθυμίζοντας ότι τούτος ο τόπος ακόμα και σε καιρούς δύσκολους ήξερε να ζει στιγμές μεγαλείου. Φεύγοντας από τα Ίρια και κατευθυνόμενοι πίσω προς Τολό, στην πορεία συναντάμε μια βαθύσκιωτη περιοχή με οργιώδη βλάστηση που ονομάζεται Σταυροπόδι και η οποία αν κάποιος σταματήσει για να την επισκεφτεί, θα τον ανταμείψει πλουσιοπάροχα καθώς κρύβει «αρχαίες φρυκτωρίες», αρχαία δηλαδή πέτρινα φυλάκια που λειτουργούσαν ως παρατηρητήρια και κέντρα μετάδοσης πληροφοριών χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο κώδικα σημάτων με πυρσούς τη νύχτα ή κάτοπτρα τη μέρα.Λίγο πιο κάτω σε μικρή απόσταση, αιώνες προσαραγμένο το «αρχαίο ναυάγιο», πλοίο αρχαϊκών χρόνων ριγμένο σε ρηχά νερά, που λείψανα του είναι ακόμη ορατά από το γειτονικό ακρωτήρι.

Κοσμοπολίτικο Τολό

Φτάνουμε λοιπόν σιγά σιγά στο κοσμοπολίτικο Τολό. Έχει κτιστεί πάνω από τον καθρέπτη των γάργαρων νερών του πανέμορφου κολπίσκου του. Με την εξαιρετική παραδοσιακή ευτυχώς ακόμα, αμφιθεατρική αρχιτεκτονική του, ο οικισμός  έχει αντίκρυ του τρία πανέμορφα νησάκια, το Κορωνήσι την Ρόμβη και το Δασκαλειό. Πολλές φορές θα δει ο επισκέπτης το καλοκαίρι αρκετό κόσμο με θαλάσσια ποδήλατα, κανό, τζετ σκι και βάρκες, να προσεγγίζουν τα νησάκια αυτά και να χάνονται με τις ώρες στην εξερεύνηση τους. Είναι ότι πρέπει για  μοναχικούς κυνηγούς της περιπέτειας, καθώς παρέχουν απομονωμένους σμαραγδένιους κολπίσκους για κολύμπι και ψάρεμα, εκκλησάκια και προσκυνητάρια και απίστευτα καταπράσινα μονοπατάκια για περπάτημα.

Κατοικημένο από την αρχαιότητα το Τολό, χρησιμοποιήθηκε ως επίνειο της αρχαίας Ασίνης αλλά γνώρισε καιρούς δόξας και ακμής και πιο πρόσφατα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Θεωρήθηκε από τους Βενετσιάνους ιδανικό λιμάνι και του έδωσαν αρχικά το όνομα Porto Di Rogdi και ύστερα Porto di Aulon. Σημαντική στιγμή στην νεώτερη ιστορία του είναι όταν ο Μοροζίνης αποφάσισε να αράξει το στόλο του εδώ και να χρησιμοποιήσει αυτό το λιμάνι ως ορμητήριο για την κατάληψη του Ναύπλιου. Το λιμάνι αυτό άλλωστε έδωσε στέγη και φιλοξενία στους μακροχρόνιους δύσκολους αγώνες και σε χιλιάδες ξεριζωμένους από τους Τούρκους κρητικούς την εποχή του Όθωνα, που εδώ εναπόθεσαν τα όνειρά και τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή και  μια καινούργια αρχή.

Ο λάτρης των αρχαιολογικών χώρων θα ενθουσιαστεί όταν ανακαλύψει ότι και το Τολό, αν και σαφώς είναι περισσότερο γνωστό ως ο ηγετικός τουριστικός προορισμός της Αργολίδας, έχει να επιδείξει υπολείμματα «μυκηναϊκής ακρόπολης» καθώς υπήρξετειχισμένο και οχυρωμένο στα επικά έτη. Η μεταξένια πεντακάθαρη αμμουδιά του η «Ψιλή Άμμος»,  με τα σπίτια να κρέμονται πάνω από τη θάλασσα και τα καΐκια να ξεφορτώνουν παρέκει, τη μέρα σφύζει από ζωντάνια και πλατσουρίσματα χιλιάδων λουομένων, ενώ τη νύχτα συχνά ακούς ψιθυρίσματα ερωτευμένων που σουλατσάρουν πιασμένοι από το χέρι κατά μήκος της, κάτω από το φεγγαρόφωτο. Το πιο ρομαντικό όμως σημείο του Τολού και για πολλούς το σήμα κατατεθέν του, είναι ο περίφημος  «κόκκινος βράχος»  του, που τις νύχτες φωταγωγείται και προσφέρει θέαμα φαντασμαγορικό.

Το πιο γνωστό τουριστικό θέρετρου του νομού Αργολίδας, το Τολό, παρέχει σπάνιες συγκινήσεις, σύγχρονες ανέσεις, μαγευτική θέα και εκπληκτικές εναλλαγές στο τοπίο του. Με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις αιχμής, αλλά και με αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα, γραφικό και κοσμοπολίτικο, συναγωνίζεται επάξια σε επισκεψιμότητα τους θερινούς μήνες τα πλέον φημισμένα ελληνικά νησιά. Η μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα η γειτνίαση με αρχαιολογικούς τόπους τεράστιας αξίας, αλλά και η μακρά παράδοση δεκαετιών στην τουριστική υποδομή, το έχουν καταστήσει έναν από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης με φανατικούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Για τους γευσιγνώστες αλλά και για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, το Τολό προσφέρει πλήθος γαστριμαργικών εδεσμάτων στις γραφικές ψαροταβέρνες του, που κυριολεκτικά στήνουν τα τραπεζάκια τους εκεί που σκάει το κύμα, ενώ το μενού συμπληρώνεται με τα αγνά βιολογικά κηπευτικά του αργολικού κάμπου. Την τέχνη του ψαρέματος που οι ντόπιοι μεταλαμπαδεύουν χρόνια τώρα από γενιά σε γενιά, αποθεώνεται κάθε χρόνο κάτω από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο φεγγάρι στην «γιορτή του ψαρά»

Πλήρως εξοπλισμένο και παρέχοντας όλες τις ανέσεις για μοντέρνα διασκέδαση το Τολό, είναι ονομαστό τόσο για τα παραδοσιακά του γλέντια όσο και για τις έντονες δυτικού τύπου βραδιές, όπου η μουσική χτυπάει στη διαπασών και τα νεανικά κορμιά λικνιζόμενα σε μπαρ και καλντερίμια, γιορτάζουν την ορμή της νιότης τους. Σε ότι αφορά δε τα θαλάσσια σπορ η παραλία του Τολού αποτελεί το πλέον πολυσύχναστο μέρος της ευρύτερης περιοχής τα καλοκαίρια, αφού πρωτοπορεί εδώ και χρόνια σε αυτού του είδους τον εξοπλισμό, δίνοντας συχνά το παράδειγμα και σε άλλες περιοχές. Σοβαρές και μετρημένες επενδυτικές κινήσεις των ντόπιων που έχουν αποφύγει οικιστικές ακρότητες άλλων περιοχών, στον τομέα του τουρισμού, έχουν αποφέρει καρπούς και έχουν μετατρέψει το Τολό σε «πρωταθλητή» του τουρισμού και σημαντικό οικονομικό κεφάλαιο του νομού.

Οι κατάφυτες βουνοπλαγιές του που προσφέρουν πανοραμική θέα του κόλπου με τα μικρά μονοπατάκια που χάνονται μέσα στις μανταρινιές και τα λιόδεντρα ελκύουν τους ρομαντικούς για χαλαρές βόλτες και ρομαντσάδα και τους αθλητικούς για γρήγορο βάδην και τζόκινγ. Το παζλ των υπηρεσιών που προσφέρονται αφειδώς συμπληρώνεται με τις καθημερινές καλοκαιρινές κρουαζιέρες στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι συστηματικά επιλέγεται ως αφετηρία και βάση των διακοπών πολλών Ελλήνων και ακόμη περισσότερων ξένων κάθε χρόνο. 

Χάρτης