Ειδοποίηση
  • Google Geocoding API error: The request was denied.
Αργολίδα Μυστικά βήµα βήµα
4.3/5 κατάταξη (4 ψήφοι)
κείμενο: Δαμιανός Νάκος | φωτογραφία: Δαμιανός Νάκος

Οι εξορµήσεις µου µε πήγαιναν σε µακρινά βουνά της Ελλάδας, αλλά µε τη δίψα της αναζήτησης, χρόνο µε το χρόνο, ένιωσα την ανάγκη να µάθω και να περπατήσω τον τόπο µου.
Καθώς αυτό έγινε προτεραιότητα, βήµα το βήµα η ορεινή Αργολίδα µού αποκάλυψε τα κρυµµένα µυστικά της.

Κρύα Βρύση

Με παγιδευµένο το µυαλό µου στη γνωστή σε όλους Αργολίδα ως καλοκαιρινό προορισµό, µε ιστορικές και γραφικές πόλεις και πανέµορφες παραλίες, ποτέ δεν φανταζόµουν ότι κάποια στιγµή, βασικός µου προορισµός θα ήταν ένα ορεινό χωριό της.
Ένας άγνωστος σε πολλούς, καλά κρυµµένος στην πυκνή βλάστηση και ιδανικός ορεινός προορισµός, που περιµένει τους λάτρεις της πεζοπορίας, της ορειβασίας –και όχι µόνο– να τον ανακαλύψουν, είναι η Κρύα Βρύση. Το χωριό βρίσκεται µόλις 20 χλµ. δυτικά της πόλης του Άργους και σε υψόµετρο 750 µ., στο Όρος Κτενιάς. Είναι ένα φυσικό µπαλκόνι απ’ όπου µπορείς να απολαύσεις τη θέα από το θεϊκό όρος Αρτεµίσιο στον Αργολικό κάµπο και το µαγευτικό Ναύπλιο.
Πρόκειται για ένα µικρό χωριό, µε λιγότερα από 50 σπίτια και µόνιµους κατοίκους που µετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η κτηνοτροφία είναι η µόνη απασχόληση των λιγοστών πλέον βοσκών της περιοχής.
Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν µετακοµίσει στο Άργος, αλλά αυτό δεν τους κρατά µακριά από το αγαπηµένο τους χωριό, που το επισκέπτονται µε κάθε ευκαιρία για να το περιποιηθούν και να αναπαυθούν στη γαλήνη του.
Τα σπίτια του είναι λιτά, πέτρινα, διώροφα, µε τις αυλές τους πεντακάθαρες, και δίνουν την εντύπωση ότι το χωριό ξεχειλίζει από ζωή. Η κρυστάλλινη πηγή δίπλα στην πλατεία αναβλύζει το κρύο νερό της από τα βάθη του χρόνου. Ολόκληρη η πλατεία παίρνει ζωή στο πανηγύρι που πραγµατοποιείται στις 25 Ιουλίου και που το διοργανώνει ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Φίλων Κρύας Βρύσης «Ο Κτενιάς». Τον σύλλογο τον δηµιούργησαν οι ξενιτεµένοι κάτοικοι το 2001 µε σκοπό την ανάδειξη του χωριού και την προστασία του φυσικού του πλούτου.
Στην πλατεία βρίσκεται και το σχολείο, που έχει να λειτουργήσει απo το 1987, τότε που έφυγαν και οι τελευταίοι κάτοικοι του χωριού. Σήµερα πλέον ο χώρος χρησιµοποιείται για εκδηλώσεις του συλλόγου, και µετά από συνεννόηση, µπορεί να µετατραπεί σε ένα ζεστό χώρο που φιλοξενεί ορειβατικούς συλλόγους και οµάδες.
Άλλη µία ενδιαφέρουσα εκδήλωση για κάθε φυσιολάτρη γίνεται στο τέλος Νοεµβρίου στην Κρύα Βρύση, και είναι η εξόρµηση στο φαράγγι Κουµαριάς από ιππείς, πεζοπόρους και ποδηλάτες. Την διοργανώνει ο Ιππικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Άργους σε συνεργασία µε τον εξωραϊστικό σύλλογο του χωριού. Στο τέλος της εκδήλωσης, γίνεται µεγάλο πολιτιστικό γλέντι µε πλούσιο φαγητό για όλους.
Όποια εποχή κι αν βρεθείς στην Κρύα Βρύση, ακόµα κι αν δεν συναντήσεις κάτοικο στο χωριό, ο τόπος θα σε καλοδεχτεί και θα σου προσφέρει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Φαράγγι Κουµαριάς

Με αφετηρία την Κρύα Βρύση, βγαίνετε από το χωριό και κατηφορίζετε προς το Άργος από τον κεντρικό δρόµο. Περίπου στα 500 µ., µπαίνετε δεξιά στο χωµατόδροµο. Εκεί το τοπίο αλλάζει, κι αν είστε τυχεροί και βρεθείτε την εποχή που οι κουµαριές προσφέρουν τον νόστιµο καρπό τους απλόχερα, θα ανταµειφθείτε µε τον καλύτερο τρόπο. Άλλα 500 µ. και το µονοπάτι ξεκινά στα αριστερά, η βλάστηση αρχίζει να σε περικυκλώνει και οι κουµαριές βρίσκονται παντού για να στολίσουν το καταπράσινο τοπίο µε πινελιές κίτρινου και κόκκινου. Αυτό το µονοπάτι, στα χρόνια που δεν υπήρχαν δρόµοι, ένωνε τα χωριά της περιοχής µε το Άργος.
Εδώ, στις µέρες της καρποφορίας, όλα αυτά τα χρόνια οι νοικοκυρές του χωριού έρχονται για να κόψουν αυτούς τους καρπούς και να δηµιουργήσουν στην κουζίνα τους την πεντανόστιµη µαρµελάδα από κούµαρα. Συνεχίζοντας στα µισά του µονοπατιού, συναντάς την παλιά βρύση. Σίγουρα δεν φτιάχτηκε εκεί τυχαία από τους παλιούς, µην την προσπεράσετε, δροσιστείτε, η τόνωση που χαρίζει το κρυστάλλινο νερό της είναι απαραίτητη για τη συνέχεια
της πορείας.
Μόλις το µονοπάτι ξαναβγαίνει στον κεντρικό δρόµο, είναι η στιγµή για να πάρεις το δρόµο της επιστροφής ανηφορίζοντας για το χωριό. Στην πορεία θα ξαναµπείς στο µονοπάτι άλλες δυο φόρες, ώσπου θα φτάσεις σε ένα µικρό εξωκλήσι. Εκεί έχεις δυο επιλογές: ή παίρνεις τον κεντρικό δρόµο για το χωριό στα αριστερά ή µπαίνεις στον δεξιό χωµατόδροµο, που σε οδηγεί δίπλα στη ρεµατιά µε θέα το όρος Αρτεµίσιο, και σε 2 χιλιόµετρα περίπου φτάνεις στην πλατεία της Κρύας Βρύσης.
Η διάσχιση του µονοπατιού γίνεται σε 2 µε 3 ώρες, είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία και είναι ιδανική για µια οικογένεια που θέλει να περάσει το χρόνο της στη φύση. Αν δεν υπάρχει κάποιος ντόπιος να σας οδηγήσει, χρειάζεται λίγη προσοχή, λόγω του ότι η σηµατοδότηση σε πολλά σηµεία είναι ελλιπής. Άλλα αυτός δεν είναι λόγος για να διστάσετε να την επιχειρήσετε, καθώς σε όποιο τοπίο της περιοχής κι αν βρεθείτε, θα ανταµειφθείτε µε τις καλύτερες εικόνες.

Ορειβασία
στο Όρος Κτενιάς

Και πάλι από την πλατεία του χωριού, µια ορειβατική οµάδα µπορεί να ξεκινήσει την ανάβασή της για το βουνό του Κτενιά και την κορυφή στα 1.634 µ. Η πορεία για την κατάκτηση της κορυφής δεν είναι καθόλου εύκολη, αν και ο χρόνος που θα χρειαστεί µαζί µε την επιστροφή δεν θα ξεπεράσει τις 4 ώρες και 30 λεπτά. Η µεγάλη κλίση της πλάγιας, στην αρχή της ανάβασης, και η απουσία µονοπατιού το κάνει ακόµα πιο δύσκολο. Χρειάζεται πολλή συγκέντρωση και καλή φυσική κατάσταση από έµπειρους ορειβάτες.
Το όρος Κτενιάς βρίσκεται στα σύνορα Αργολίδας και Αρκαδίας, ενώνεται στα βόρεια µε το Αρτεµίσιο, και νότια µε το Παρθένιο όρος και τον Πάρνωνα. Είναι τµήµα της ευρύτερης οροσειράς που ενώνει τον Κορινθιακό µε τον Αργολικό κόλπο και περιλαµβάνει τα βουνά Κυλλήνη, Ολίγυρτο, Αρτεµίσιο.
Το βουνό έχει πολλές κορυφές. Μετά την ψηλότερη, ακολουθεί αυτή του Προφήτη Ηλία στα 1.598 µ. Στην αρχαιότητα, ο Κτενιάς ονοµαζόταν Κρείο όρος, ονοµασία που προέρχεται από τον Τιτάνα Κρείο.
Στη νότια οροσειρά του Κτενιά, κάτω από την κορυφή στα 1.598 µ., υπάρχει το µεγαλύτερο µυστικό του βουνού, οι λεγόµενοι «ίταµοι». Πρόκειται, σύµφωνα µε τον Παυσανία, για ένα παλιό δάσος αφιερωµένο στη θεά Άρτεµη.
Το δέντρο ίταµος, ή αλλιώς δέντρο του θανάτου, έχει δηλητηριώδη φύλλα, τα οποία σύµφωνα µε τον ∆ιοσκουρίδη αναδίδουν δηλητηριώδεις ατµούς. Λέγεται ότι όποιος κοιµηθεί κάτω από ίταµο µπορεί και να πεθάνει! Η Άρτεµις χρησιµοποιούσε βέλη µε δηλητήριο από ίταµο και µ’ αυτά σκότωσε τα παιδιά της Νιόβης. Ο ίταµος θεωρείται από τα µακροβιότερα δέντρα στην Ευρώπη, µε ζωή περίπου 2.000 ετών. Εκτός από την κορυφή και όλο το θαυµαστό τοπίο που θα σου χαρίσει το όρος Κτενιάς, αυτά τα µοναδικά δέντρα είναι κάτι που αξίζει τον κόπο και την προσπάθεια να τα δεις µε τα
µάτια σου.
Με κατεύθυνση προς το χωριό Κρυονέρι, λίγα µέτρα µετά µπαίνεις αριστερά σε χωµατόδροµο. Ο δρόµος αυτός οδηγεί σε κτήµα. Εκεί, βορειοδυτικά του βουνού, θα συναντήσεις κάποιο υποτυπώδες µονοπάτι απ’ όπου περνούν τα ζώα τους οι βοσκοί. Από εδώ αρχίζει ουσιαστικά και η ανάβαση στην πλαγιά του όρους. Μέχρι τα 800 µ. περίπου, η βλάστηση είναι έντονη, ενώ στη συνεχεία υπάρχει πετρώδες έδαφος µε λιγοστούς θάµνους και η θέα από εδώ ανοίγεται τον αργολικό κάµπο. Η πορεία δεν αλλάζει ώσπου να φτάσουµε στο πρώτο διάσελο και από εκεί παίρνουµε κατεύθυνση προς νοτιοανατολικά, όπου θα συναντήσουµε ένα κοφτό µονοπάτι που οδηγεί στο µικρό οροπέδιο. Το πιο πιθανό σε αυτή την τοποθεσία είναι να συναντήσετε ελεύθερες αγελάδες, µια καλή παρέα µέχρι να πάρετε µια ανάσα για την κορυφή, που στέκει αγέρωχη µπροστά σας και σας περιµένει να την κατακτήσετε.
Από την κορυφή του Κτενιά –αν δεν θέλετε να πάρετε το δρόµο της επιστροφής και έχετε δυνάµεις και ώρα µπροστά σας–, µπορείτε να συνεχίσετε την πορεία πάνω από την κορυφογραµµή του όρους ως το χωριό Τουρνίκι και τους πρόποδες του Αρτεµίσιου.
Όποιος και αν είναι ο λόγος που θα βρεθείτε στην Κρύα Βρύση (παραθερισµός, ορειβασία, πεζοπορία, ιππασία, ποδήλατο), αξίζει και µε το παραπάνω το χρόνο που θα διαθέσετε από τη ζωή σας.
Η Αργολίδα, αυτός ο ξεχωριστός τόπος, που είναι και ο τόπος ο δικός µου, πότε δεν θα σταµατήσει να µε µαγεύει.

 

Χάρτης