Ειδοποίηση
 • Google Geocoding API error: The request was denied.
Άργος-Μυκήνες Ταξίδι στο χρόνο
4.7/5 κατάταξη (18 ψήφοι)
κείμενο: Κωνσταντίνος Ταρναβάς | φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ντόκος

το Άργος

Το Άργος είναι η μακροβιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη με παρουσία τουλάχιστον 5.000 ετών στην ίδια τοποθεσία. Δεν είναι επομένως υπερβολικό να την περιγράψει κανείς ως μέρος ενός τεράστιου υπαίθριου μουσείου όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει να ξεδιπλώνεται στα μάτια του ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του κόσμου. Από 1ης Ιανουαρίου 2011, ο διευρυμένος Δήμος Άργους – Μυκηνών αποτελεί τον μεγαλύτερο δήμο του Νομού Αργολίδας και περικλείει τους πρώην δήμους Άργους, Μυκηνών, Κουτσοποδίου, Λέρνας, Λυρκείας, Νέας Κίου και τις πρώην κοινότητες Αλέας και Αχλαδόκαμπου. Εκτός του τίτλου της αρχαιότερης πόλης της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, το Άργος και η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας αποτελούν την πατρίδα του πορτοκαλιού. Χιλιάδες στρέμματα με πορτοκαλεώνες στολίζουν τον αργολικό κάμπο. Αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή την άνοιξη για να απολαύσετε την ευωδία που εκπέμπουν τα χιλιάδες δέντρα πορτοκαλιάς, ενώ από Οκτώβρη μέχρι και Φλεβάρη ο Αργολικός κάμπος φοράει τα γιορτινά του. Τα δέντρα είναι γεμάτα πορτοκάλια για να υποδεχτούν τα Χριστούγεννα.

Οι πορτοκαλεώνες

Ο εύφορος αργολικός κάμπος αποτελεί μία από τις περιοχές όπου καλλιεργούνται κατεξοχήν πορτοκάλια και παράγεται η μισή εθνική παραγωγή. Όμως κάποτε, τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Στα τέλη του 19ου αιώνα η πεδιάδα ήταν άνυδρη και εντελώς γυμνή, όπως μαρτυρούν οι εικόνες των περιηγητών. Την περίοδο του Μεσοπολέμου, όταν έγινε δυνατή η άρδευση της πεδιάδας, άρχισε η καλλιέργεια του πορτοκαλιού. Για τριάντα χρόνια από το 1955 έως το 1985 η καλλιέργεια αυξανόταν με γρήγορους ρυθμούς κυρίως λόγω της ζήτησης από την εγχώρια αλλά και την αγορά των κρατών της Αν. Ευρώπης και της Σοβιετικής Ένωσης. Εκτός από πορτοκαλιές καλλιεργούνται ελιές, βερικοκιές και μανταρινιές, ωστόσο οι πορτοκαλιές καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της πεδιάδας.

Το σύγχρονο Άργος

Το Άργος αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά και τόπο συνάντησης ανθρώπων με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, αλλά και απλών επισκεπτών που αγαπούν την ιστορία και τον πολιτισμό. Η μετάβαση στο Άργος γίνεται εύκολα, αφού η πόλη εξυπηρετείται με έναν από τους πλέον σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της χώρας (Ε.Ο. Κορίνθου- Τριπόλεως). Η πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας αποτελεί ταυτόχρονα το εμπορικό, βιομηχανικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του. Το Άργος είναι η δεύτερη σε πληθυσμό μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο επισκέπτης μπορεί να μείνει σε μικρά ποιοτικά καταλύματα που βρίσκονται μέσα στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε άλλα που βρίσκονται επί της παραλιακής οδού η οποία ξεκινάει από τη Νέα Κίο, καταλήγει στους Μύλους της Λέρνας και συνεχίζεται στο όμορφο παραθαλάσσιο χωριό Κιβέρι. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει η πλατεία με τον μεγάλο καθεδρικό ναό του πολιούχου Αγίου Πέτρου. Ο ναός θεμελιώθηκε από τον ίδιο τον Βασιλιά Όθωνα το 1859 ο οποίος λέγεται πως έριξε στα θεμέλιά του χρυσά νομίσματα. Είναι αρχιτεκτονικού τύπου Βασιλικής με τρούλο. Στις 19 Ιανουαρίου 2008 στον ναό μεταφέρθηκαν από το Βατικανό τα ιερά λείψανα του Αγίου Πέτρου, τα οποία είχαν κλαπεί το 1421 από τον ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στην οδό Τριπόλεως και αποτελεί το παλαιότερο βυζαντινό μνημείο της πόλης (12ος αιώνας). Ένας ακόμη ναός που αξίζει να επισκεφτείτε είναι αυτός του Αγίου Κωνσταντίνου. Πρόκειται για το μοναδικό οθωμανικό μνημείο που σώζεται στην πόλη, αφού τον 16ο αιώνα, όταν πιθανολογείται ότι κατασκευάστηκε, λειτούργησε ως τζαμί. Ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου ήταν ο καθεδρικός ναός της πόλης. Εκεί ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Α’ Εθνοσυνέλευσης τον Δεκέμβριο του 1821 και στον προαύλιο χώρο του ναού έγινε η έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης η οποία συνεχίστηκε στην Επίδαυρο.
Γύρω από την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Πέτρου ένα δίκτυο πλακόστρωτων πεζοδρόμων αποτελεί το εμπορικό κέντρο της πόλης. Μεγάλα καφέ, ποιοτικά εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες και πάρα πολλά εμπορικά καταστήματα απευθύνονται σε όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες. Το χειμώνα η θερμοκρασία μέσα στο Άργος σπάνια θα πέσει κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου. Όπως σε όλες τις μεγάλες πόλεις, το κυκλοφοριακό κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες αποτελεί πρόβλημα. Τη λύση δίνει ο μεγάλος χώρος στάθμευσης που έχει δημιουργηθεί στην τεράστια πλατεία Καποδίστρια. Εκεί κάθε Τετάρτη και Σάββατο γίνεται μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές αγορές της Ελλάδας - μεταξύ του νεοκλασικού κτιριακού συγκροτήματος της αγοράς και των στρατώνων του Καποδίστρια. Στο πολύχρωμο και πολύβουο παζάρι, προσέρχονται παραγωγοί από όλες τις περιοχές της Αργολίδας και της Πελοποννήσου. Υπάρχουν σε αφθονία τοπικά προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα κ.α., ενώ πολλοί είναι οι πάγκοι με ρούχα, υποδήματα, αξεσουάρ και κάθε λογής οικιακά είδη. Επίσης γύρω από την πλατεία υπάρχει πληθώρα εμπορικών καταστημάτων.  Το νεοκλασικό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Έχει κατασκευαστεί το 1889 από τον γνωστό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Απέναντι βρίσκονται οι Στρατώνες του Καποδίστρια. Αρχικά η έκταση αυτή με ψήφισμα της πρώτης ελληνικής κυβέρνησης του 1824 προοριζόταν για την ίδρυση του Πανεπιστημίου του Άργους. Αργότερα ο Ιωάννης Καποδίστριας διέταξε την κατασκευή στρατώνων του Ιππικού. Έχει χρησιμοποιηθεί και ως νοσοκομείο των Αδελφών του Ελέους, ενώ οι Τούρκοι το μετέτρεψαν σε στεγασμένη αγορά. Σήμερα στη δυτική πτέρυγα του κτιρίου θα εγκατασταθεί το νέο Βυζαντινό Μουσείο. Το υπόλοιπο κτίριο, παρότι είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί από τη δημοτική αρχή με σκοπό να πραγματοποιούνται σε αυτό πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Στόχος είναι η προσέλκυση νέου κόσμου με ενδιαφέροντα στην πόλη. Η πρώτη εξαιρετική προσπάθεια έγινε στις αρχές του 2012 με τη διεξαγωγή των πρώτων Εν Άργοι Διονυσίων.

Υπαίθριο μουσείο

Δίπλα στην πλατεία Καποδίστρια υπάρχει η πλατεία Δικαστηρίου διακοσμημένη με αρχαία κρήνη. Είναι η πιο πρόσφατα ανακαινισμένη πλατεία του Άργους και όπως μας συμβουλεύει και το πολύ χρήσιμο για τον επισκέπτη site του Δήμου www.argos-peripatos.gr από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να ξεκινήσει την περιήγησή του στην πόλη. Το αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται δίπλα στην πλατεία. Τμήμα του μουσείου αποτελείται από το Καλλέργειο. Χτισμένο το 1830 αποτέλεσε την κατοικία του στρατηγού Δημήτρη Καλλέργη. Οι κληρονόμοι του έκαναν δωρεά στο Δήμο Άργους όλη την έκταση για να φτιαχτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η έκταση παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο και την κατασκευή του μουσείου ανέλαβε η Γαλλική Αρχαιολογική Εταιρεία. Το “Καλλέργειο” Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1957.
Ο επισκέπτης μπορεί από εκεί να περπατήσει ως το αρχαίο θέατρο. Το μεγαλύτερο λαξευτό σε βράχο θέατρο της αρχαιότητας, το οποίο αποτελείται από 83 σειρές και έχει χωρητικότητα από 13 έως 20 χιλιάδες θεατές. Το σχεδίασε ο Πολύκλειτος ο Αργείος τον 5ο π.Χ. αιώνα, ο οποίος έχει σχεδιάσει και το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Δάσκαλος του Πολύκλειτου ήταν ο, επίσης Αργείος, Αγελάδας του οποίου μαθητές υπήρξαν ο Φειδίας και ο Μύρων. Οι γλύπτες της αργείας σχολής ήταν οι σπουδαιότεροι της αρχαιότητας. Απέναντι από το αρχαίο θέατρο υπάρχει η μεγάλη αρχαία αγορά η οποία αποτελούσε το κέντρο της πόλης στην αρχαιότητα.
Το Άργος φημίζεται για τα νεοκλασικά του κτίρια. Εκτός από την αγορά και τους στρατώνες του Καποδίστρια, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει και πολλά ακόμη νεοκλασικά κτίρια, όπως είναι το Δημαρχείο της πόλης, το οποίο ανεγέρθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, το Μέγαρο Κωνσταντοπούλου που είναι σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλερ και είναι το πατρικό σπίτι της Αργείας σε καταγωγή και βραβευμένης με όσκαρ ηθοποιού Κατίνας Παξινού, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, το Μέγαρο Τρικούπη, όπου έζησε ο συγγραφέας Σπυρίδων Τρικούπης, παππούς του μετέπειτα πρωθυπουργού, το Δημοτικό Σχολείο Καποδίστρια όπου συνήλθε η 5η Εθνοσυνέλευση το 1831.

Από τους Πελασγούς στην επανάσταση του ‘21

Οι αυτόχθονες Πελασγοί ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του Άργους. Γενάρχης του Άργους ήταν ο Ίναχος και ιδρυτής της πόλης ο διάδοχος του Φορωνέας ο οποίος ίδρυσε το Φορωνικό άστυ, την αρχαιότερη κατά μία εκδοχή πόλη του κόσμου. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Φορωνέας ήταν αυτός που ανακάλυψε τη φωτιά (Φορονέως πυρ) η οποία έκαιγε διαρκώς στο ναό του Λυκίου Απόλλωνα. Η κόρη του Φορωνέα, Νιόβη, ονόμασε τον γιο της Άργον, ο οποίος βασίλευσε για πολλά χρόνια και έδωσε το όνομά του στην πόλη.

Κομμάτια της ιστορίας του Άργους ο επισκέπτης μπορεί να δει παντού μέσα στην πόλη. Ο λόφος του Προφήτη Ηλία ή λόφος Ασπίδας, όπου λειτουργεί τουριστικό περίπτερο με πανέμορφη θέα, βρίσκεται δίπλα στο λόφο της Λάρισας και αποκαλύπτει ίχνη κατοίκησης στο Άργος γύρω στα 3.500 χρόνια π.Χ. Στη μεσοελλαδική εποχή (2.000 π.Χ.) ιδρύθηκε ένας πολύ σημαντικός οικισμός από τον οποίο η αρχαιολογική έρευνα ανέδειξε πολλά κτίσματα. Ο οικισμός εγκαταλείπεται στις αρχές της Μυκηναϊκής εποχής (1.600 π.Χ.). Την ακμή του Μυκηναϊκού Άργους μαρτυρούν οι πλούσιοι τάφοι (μερικοί εξ αυτών λαξευμένοι στο βράχο) που ανακαλύφθηκαν στο διάσελο μεταξύ των δύο λόφων που ονομάζεται Δειράδα. Από την Αρχαϊκή εποχή και αργότερα ο λόφος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας.
Πάνω από την πόλη δεσπόζει το επιβλητικό κάστρο χτισμένο στην κορυφή του λόφου της Λάρισας. Από εκεί μπορεί κάποιος να δει την πόλη του Άργους, τον κάμπο, τις ακτές αλλά και το Ναύπλιο. Το κάστρο της Λάρισας, του οποίου τα κυκλώπεια τείχη χτίστηκαν το 1.800 π.Χ., είναι σαν να προστατεύει την πόλη ακόμη και σήμερα. Πέρασε στα χέρια των κατακτητών της πόλης, Ρωμαίων, Γότθων και Σλάβων, ενώ οι Βυζαντινοί έφτιαξαν νέα ενισχυμένη οχύρωση. Οι μετέπειτα κατακτητές, Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι έκαναν επεμβάσεις και το κάστρο έχει δύο περιβόλους. Σημαντικό ρόλο επίσης διαδραμάτισε κατά την ελληνική επανάσταση του ΄21. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κλείστηκε εκεί με 700 μαχητές και καθυστέρησε τη στρατιά του Δράμαλη, βοηθώντας τον Κολοκοτρώνη να συγκεντρώσει στρατό και να νικήσει τους Τούρκους στη μάχη στα Δερβενάκια.
Στη νοτιοανατολική πλευρά του κάστρου υπάρχουν τα ερείπια της Παναγιάς του Κάστρου. Ένα κτίσμα της βυζαντινής περιόδου. Στις πλαγιές της Λάρισας βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας η οποία λειτούργησε και ως κρυφό σχολειό στα χρόνια της επανάστασης και είναι χτισμένη πάνω σε χαλάσματα ναού της Ακραίας Ήρας.
Στους πρόποδες της Λάρισας βρίσκεται το Νυμφαίο. Μια αρχαία κρήνη κατασκευασμένη τον 2ο μ.Χ. αιώνα από την οποία σύμφωνα με έρευνες ξεκινούσε το δίκτυο υδροδότησης της πόλης. Θεωρείται επίσης η έδρα του αρχαίου δικαστηρίου της πόλης, γνωστό και ως Κριτήριον.
Το Κεφαλάρι, η πυραμίδα του Ελληνικού, η Καρυά

Πέντε μόλις χιλιόμετρα έξω από το Άργος αξίζει να επισκεφτείτε το Κεφαλάρι. Αποτελεί μια όαση, και παράλληλα προσφέρει χαλάρωση λόγω της πλούσιας φύσης και της μεγάλης ιστορίας που διαθέτει. Το τοπίο είναι μαγευτικό. Από εκεί αναβλύζουν οι πηγές του ποταμού Ερασίνου ο οποίος αρδεύει όλο τον αργολικό κάμπο και χύνεται στον αργολικό κόλπο στο ύψος της Νέας Κίου. Οι πηγές του βρίσκονται μέσα στο όρος Χάον και τα σπήλαια του Κεφαλαρίου και του Κολοκοτρώνη κάτω από τον ναό της Παναγιάς της Ζωοδόχου Πηγής της Κεφαλαριώτισσας, προστάτιδας των πηγών. Στις οικογενειακές ταβέρνες μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακούς κρεατομεζέδες και κόγκες – όπως ονομάζονται τα τοπικά φρέσκα ζυμαρικά. Να κάνετε βόλτα στο πάρκο με τα μεγάλα πλατάνια και να αφήσετε τα παιδιά σας να διασκεδάσουν στην παιδική χαρά. Κοντά στις πηγές λειτουργούν και παραδοσιακές νεροτριβές.
Στο Κεφαλάρι μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την λαογραφική συλλογή και το Μουσείο Νερού της οικογένειας Χρήσιμου. Ο πολυχώρος εκτός από το μουσείο αποτελείται από παραδοσιακό εστιατόριο.
Λίγο μακρύτερα, μπαίνοντας στο χωριό του Ελληνικού θα δείτε την ομώνυμη πυραμίδα. Χτισμένη πάνω σε κεντρική αρτηρία, τότε οδηγούσε από το Άργος στην Τεγέα και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας. Είναι κτισμένη από γκρίζους ασβεστόλιθους και έχει θέα όλο τον αργολικό κόλπο. Σύμφωνα με την παράδοση, υπήρχαν τρεις τέτοιες πυραμίδες. Στο Ελληνικό, στο Λυγουριό και ακόμη μία η οποία δεν έχει εντοπιστεί. Οι περιοχές που περιέκλειε σχημάτιζαν ένα τρίγωνο και σύμφωνα με τον μύθο ήταν προστατευμένες από μια υπέρτατη δύναμη.
Συνεχίζοντας από το Ελληνικό περνάμε από το χωριό Ζόγκα, γνωστό λόγω του συγκροτήματος του Αγίου Ιγνατίου που χτίστηκε από τη μητρόπολη Άργους και εξυπηρετεί συνεδριακές ανάγκες. Από εκεί και μετά η περιπέτεια αρχίζει. Ο δρόμος οδηγεί στα ορεινά χωριά Κρύα Βρύση, Κρυονέρι που δεν έχουν κατοίκους το χειμώνα. Μέχρι εκεί ο δρόμος είναι άσφαλτος και το υψόμετρο στα 800 μέτρα. Θα μπορέσετε να συνεχίσετε μόνο με αυτοκίνητο 4x4, μοτοσυκλέτα off road, αλλά και ποδήλατο αν είστε έμπειρος ποδηλάτης. Το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε είναι το Τουρνίκι που βρίσκεται στα 900 μέτρα και μετά ανηφορίζετε προς το όρος Αρτεμίσιο που βρίσκεται στα όρια Αργολίδας και Αρκαδίας. Στην κορυφή, που βρίσκεται στα 1.771 μέτρα, μπορείτε να ανεβείτε με αφετηρία το χωριό Καρυά (το γνωστό Κολοκοτρωνίτσι από την τηλεοπτική σειρά) από βατό μονοπάτι μέτριας δυσκολίας. Η Καρυά είναι ένα πανέμορφο χωριό με Κολοκοτρωναίϊκα σπίτια χτισμένα με αγκωνάρια. Αποτέλεσε ορμητήριο ενός από τα πρωτοπαλίκαρα του Κολοκοτρώνη, του Καπετάν Δαγρέ. Οι λιγοστές ταβέρνες προσφέρουν εξαιρετικά παραδοσιακά πιάτα, παραδοσιακά καφενεία σερβίρουν μοσχομυριστό καφέ και οι φούρνοι χωριάτικο ψωμί. Απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από το Άργος και είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νομού.

Ορεινή περιήγηση

Ακολουθώντας το δρόμο Άργους – Στέρνας διακλάδωση  οδηγεί προς το ημιορεινό Μαλαντρένι, ονομαστό για τα κρασιά του, αφού εκεί εδρεύουν πολλά σύγχρονα οινοποιεία που παράγουν μερικά από τα εκλεκτότερα κρασιά της Ελλάδας. Στις αρχές Σεπτεμβρίου στο χωριό που μοσχομυρίζει μούστο και χυμούς κρασοστάφυλου διεξάγεται η γιορτή του τρύγου
Αμέσως μετά τη Στέρνα, αν στρίψουμε δεξιά και περάσουμε κάτω από την εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης, ανηφορίζουμε τις στροφές προς το Γυμνό. Διασχίζοντας το χωριό ο δρόμος ανηφορίζει προς το βουνό του Φαρμακά. Ένα μεγαλόπρεπο βουνό κατάφυτο με έλατα από ένα ύψος και μετά, που χρωστάει το όνομά του στα πολλά θεραπευτικά βότανα που φυτρώνουν στις πλαγιές του. Μετά από 10 χλμ χωματόδρομου φτάνουμε στο διάσελο οπού αρχίζει το ελατοδάσος και που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν οι κατασκηνώσεις του δήμου. Ένα μέρος φυσικού κάλους που αξίζει να επισκεφτείτε.
Μυκήνες,
το πανανθρώπινο σύμβολο

«…Βουλιάζει όποιος σηκώνει τις μεγάλες πέτρες…» Είχε γράψει ο μεγάλος ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης στα ποιήματά του Μυκήνες, αναφερόμενος στον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Δέκα χιλιόμετρα έξω από το Άργος προς Κόρινθο από την παλαιά Ε.Ο. βρίσκονται οι Μυκήνες που συγκαταλέγονται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας την οποία πρώτος αναφέρει ο Όμηρος. Ο Ερρίκος Σλήμαν πραγματοποίησε τις πρώτες ανασκαφές και ανακάλυψε τα απομεινάρια του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, ενός εκ των σπουδαιότερων πολιτισμών που ήκμασε από το 1600 έως το 1100 π.Χ. Σήμερα στη θέση αυτή υπάρχει το μικρό χωριό Μυκήνες και τα ερείπια της ακρόπολης που θυμίζουν τις ένδοξες εποχές. Ανάμεσα στα σπουδαιότερα αρχαιολογικά μνημεία στον κόσμο συγκαταλέγονται οι θολωτοί βασιλικοί τάφοι του Ατρέα και της Κλυταιμνήστρας, η επιβλητική πύλη των Λεόντων, το Βασιλικό ανάκτορο, ο ναός, η Βόρεια Πύλη, καθώς και η Υπόγεια δεξαμενή κ.ά. Πολλά από τα σπουδαιότερα ευρήματα φιλοξενούνται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, καθώς και στο νέο Σύγχρονο Μουσείο των Μυκηνών. Το μέρος προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Νότια από τις Μυκήνες, στις πλαγιές του λόφου που ονομαζόταν Αετόβουνο ή Εύβοια βρίσκεται το Ηραίο το οποίο θεωρείται το κέντρο της λατρείας της θεάς Ήρας, της ”Αργείας”. Τα «Ηραία» γίνονταν τον δεύτερο χρόνο κάθε Ολυμπιάδος κι’ ήταν η μεγαλύτερη γιορτή των Αργείων. Ο ναός ήταν μεγαλόπρεπος όπως φανερώνουν τα ερείπια του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. Το μέρος έχει μια απίστευτη ηρεμία ενώ η θέα είναι μαγευτική.
Κοντά στις Μυκήνες και συγκεκριμένα στο χωριό Φίχτια, λειτουργεί από το 2006 η καλύτερη πίστα Motocross της χώρας. Επαγγελματίες και μη αναβάτες μπορούν να κάνουν την προπόνηση στην υπερσύγχρονη πίστα Άργος Motocross Park ενώ στον χώρο φιλοξενούνται Πρωταθληματικοί αγώνες τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Επιπλέον αποτελεί θεσμό το Master Motocross Champ το οποίο διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι στην πίστα του Άργους και προσελκύει τους καλύτερους Έλληνες αναβάτες και εκατοντάδες κόσμου.

Η Νέα Κίος, η Λέρνα, το Κιβέρι

Λίγα μόλις λεπτά από το κέντρο της πόλης μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλιακή περιοχή του Δήμου Άργους- Μυκηνών. Από την περιφερειακή οδό Άργους- Νέας Κίου θα βρεθείτε στην ομώνυμη περιοχή η οποία ιδρύθηκε το 1927 από πρόσφυγες της Κίου, πόλη της Μικράς Ασίας 20.000 κατοίκων. Ήταν χτισμένη στο μυχό του Κιανού κόλπου της Προποντίδας. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή πολλοί Έλληνες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Νέας Κίου. Η παραθαλάσσια πόλη σήμερα έχει πληθυσμό 4.000 κατοίκων. Χαρακτηριστικά της, η πολύ καλή ρυμοτομία, τα πάρκα, οι πλατείες και οι παιδικές χαρές. Σήμα κατατεθέν η ιχθυόσκαλα, στις εκβολές του Ερασίνου. Επίσης οι Κιώτες είναι από τους πλέον δραστήριους κατοίκους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στη Νέα Κίο γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, οι οποίες μαζεύουν κόσμο απ’ όλη την Αργολίδα. Τον Αύγουστο ο μορφωτικός σύλλογος διοργανώνει τα ΚΙΑΝΑ, τον Ιούλιο ο πολιτιστικός σύλλογος διοργανώνει τα Μικρασιάτικα και τον Ιούνιο ο σύλλογος των Απανταχού Κιωτών διοργανώνει Πρωτάθλημα Τάβλι. Στην κεντρική πλατεία λειτουργεί σύγχρονο Πνευματικό κέντρο. Το Λασκαρίδιο Μουσείο φιλοξενεί εκθέματα από την Κίο της Μικράς Ασίας, ενώ ανεκτίμητα κειμήλια φυλάσσονται στο ναό της Θεομάνας. Φυσικά από μια παραλιακή περιοχή δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα καφέ και οι ποιοτικές ψαροταβέρνες με θέα τη θάλασσα. Το καλοκαίρι διοργανώνονται επίσης εκδηλώσεις στην καινούργια μαρίνα, όπου κάθε πρωί οι βάρκες των ψαράδων της περιοχής προσφέρουν ολόφρεσκα ψάρια σε πολύ προσιτές τιμές.
Στο τέλος του παραλιακού δρόμου της Νέας Κίου βρίσκεται το χωριό Μύλοι. Ένα ακόμη μέρος του Δήμου Άργους- Μυκηνών γεμάτο ιστορία. Εδώ ζούσε το μυθικό τέρας Λερναία Ύδρα με τα εννέα κεφάλια το οποίο σκότωσε ο Ηρακλής, ένας άλλος γνωστός Αργείος. Η λίμνη Λέρνη, από την οποία πήρε και το όνομά του το μυθικό τέρας, σύμφωνα με περιηγητές διέθετε πολύ υγιεινό νερό καθώς επίσης πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Ακόμη και σήμερα η περιοχή έχει ανεξάντλητες ποσότητες νερού και υδρεύει μεγάλο μέρος της Αργολίδας. Κατά τη Νεολιθική εποχή (3.500 π.Χ.) ονομαζόταν Ύδρα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα νεολιθικού οικισμού κοντά στον Άγιο Δημήτριο ο οποίος είναι επισκέψιμος. Υπάρχουν ακόμη χαλάσματα του Πύργου της Βασιλοπούλας, καθώς και το κάστρο της Λέρνης όπου στις 13 Ιουνίου 1825 ο Γ. Μακρυγιάννης αντιμετώπισε τον Ιμπραήμ στην επέλασή του προς το Ναύπλιο. Οι Μύλοι είναι γνωστοί επίσης για τα σουβλάκια τους, αφού αποτελούν στάση για όσους ταξιδεύουν προς Τρίπολη και Λεωνίδιο. Στον παραλιακό δρόμο μπορείτε να βρείτε πολλές ταβέρνες, καφετέριες και ενοικιαζόμενα δωμάτια με θέα τον αργολικό κόλπο.
Κοντά στους Μύλους, χτισμένο αμφιθεατρικά σε ένα μικρό κόλπο με ήσυχα νερά βρίσκεται το Κιβέρι. Τους αρχαίους χρόνους αποτελούσε το λιμάνι της Λέρνης. Κατά τη μυθολογία εδώ αγκυροβόλησε ο Δαναός και είχε χτίσει ναό προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα του οποίου χαλάσματα υπάρχουν ακόμη. Εκεί βρίσκεται και η πηγή Δείνη ή Ανάβαλος, η οποία αναβλύζει γλυκό νερό μέσα στη θάλασσα. Το φαινόμενο αυτό μοιάζει με τα αρτεσιανά φρέατα. Έχουν ανακαλυφθεί επίσης θολωτοί τάφοι της Μυκηναϊκής εποχής εκεί όπου βρίσκεται τώρα ο ιερός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο γραφικό και ήσυχο Κιβέρι με την όμορφη παραλία μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας δίπλα στο κύμα.
Τόποι που δεν ξεχνιούνται εύκολα. Γεμάτοι μύθους, ιστορία, ηρωισμό, χρώματα και αρώματα που μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη. Είναι και άλλα πολλά που βιώνει κανείς περιδιαβαίνοντας τους δρόμους του Άργους, των Μυκηνών, της Νέας Κίου και της Λέρνας. Των μικρών χωριών με τα χαμηλά σπίτια και τα μικρά καφενεία που σαν να έχουν φυτρώσει μέσα στον κάμπο με τις χιλιάδες πορτοκαλιές.
Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κάποιος τούτα τα μέρη με λίγες μόνο λέξεις.
Το καλύτερο λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε αυτά τα μέρη και να αποτελέσετε μέρος της ιστορίας τους.

Προδιαγραφές

 • Πληροφορίες:

  ΦΑΓΗΤΟ

  Γκόγκες: Οι γκόγκες είναι φρέσκο ζυμαρικό που μπορείτε να το δοκιμάσετε σε όλες τις ταβέρνες της Αργολίδας. Περιχύνονται με ζεστό, μυρωδάτο βούτυρο και πασπαλίζονται με μυζήθρα.
  Αρνάκι μπογάνα: Σιγοψήνεται αργά σε γάστρα, κατά την παράδοση σε φούρνο χωριάτικο, με επιλογή κυρίως τρυφερών μερών κρέατος (μπροστινό κλπ), με μικρές ολόκληρες πατάτες, ολόκληρο κεφάλι σκόρδου, λίγη φρέσκια ντομάτα, λεμόνι και (προαιρετικά) μπαχάρι, δαφνόφυλλο.
  Δοκιμάστε ακόμη: Το παραδοσιακό Μικρασιάτικο νηστίσιμο γλύκισμα Κρασάτα, τους παραδοσιακούς ουζομεζέδες στην παραλία της Κίου, το σουβλάκι των Μύλων, πορτοκαλόπιτα από πορτοκάλια της περιοχής.


  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  Ιούλιος – Σεπτέμβριος: Το Φεστιβάλ Άργους Μυκηνών διοργανώνεται κάθε χρόνο από αρχές Ιούλιου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου. Φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, συναυλίες και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων (παραδοσιακά γλέντια με χορό και τραγούδι και παιδικά πάρτυ).


  Σύλλογος Αργείων, ο Δαναός
  O «Δαναός» είναι το πνευματικό κέντρο του Άργους, εκφράζει την πόλη, ανήκει σε αυτήν, εργάζεται γι’ αυτήν και διευθύνεται από αργείους σε όλη την πορεία του.
  Λύκειο των Ελληνίδων Άργους
  Ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1965 και αποτελεί παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών. Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, ίδρυσε Ωδείο και Χορωδία, τα οποία αργότερα έπαψαν να λειτουργούν αφού ο Δήμος Άργους ίδρυσε αντίστοιχα Νομικά Πρόσωπα. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο στην οδό Δαναού 16.


  Σύλλογος Ποντίων
  Ο σύλλογος Ποντίων Αργολίδας και φίλων του Ποντιακού Ελληνισμού «Παναγία Σουμελά» ιδρύθηκε το 2000 και απαριθμεί 120 μέλη περίπου.


  Πολιτιστική Αργολική Πρόταση
  Ο σύλλογος Πολιτιστική Αργολική Πρόταση έχει συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Αργολίδας από το Αύγουστο του 1995 που ιδρύθηκε. Διαθέτει τμήματα θεάτρου, χορωδίας, κουκλοθέατρου, οργάνωσης και παρουσίασης πολιτιστικών εκδηλώσεων.


  Πολιτιστικός Σύλλογος Τελέσιλλα
  Πολιτιστικός Σύλλογος Άργους «Τελέσιλλα» ιδρύθηκε το 2006 από την αγάπη και το μεράκι πολιτών της περιοχής. Με τη χορωδία ως βασικό άξονά του ο σύλλογος έχει επιδείξει πλούσια δραστηριότητα στην πολιτιστική ζωή.

  Σύλλογος Ελληνογαλλικής φιλίας
  Ονομάζεται ο σύλλογος που δημιουργήθηκε το 1996 από φίλους – κατοίκους της αδελφοποιημένης πόλης Abbeville.
  Νέα Κίος
  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου (www.kpenkiou.sch.gr)
  Σκοπός του κέντρου είναι η ευαισθητοποίηση των εκπαιδευομένων, κατά τρόπο βιωματικό, πάνω στην αναγκαιότητα της προστασίας της φύσης. Είναι η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας, φιλίας, ομαδικότητας και αλληλοκατανόησης.
  Πολιτιστικές εκδηλώσεις και έθιμα
  Θεοφάνεια:  Έθιμο πυροβολισμού τενεκέδων μέσα στη θάλασσα, ρίψη του νεότερου καπετάνιου στη θάλασσα
  Καθαρά Δευτέρα: Κούλουμα - Έθιμο ζαχαρωτών
  Μεγάλη Παρασκευή: Καύση Βαραββά
  Καρναβάλι: Τελευταία Κυριακή Αποκριάς
  Χορωδιακό φεστιβάλ (Μάιος)
  Μικρασιάτικα (Ιούλιος)
  Παμπελοποννησιακό Πρωτάθλημα τάβλι (Ιούλιος)
  Κιανά (Αύγουστος)
  Γιορτές Παπαλίνας (Σεπτέμβριος)

  ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  Η αξιοποίηση των Στρατώνων του Καποδίστρια
  Τα ωραία καφέ στους πεζόδρομους στο κέντρο της πόλης.
  Το εξαιρετικό κρασί από τους οινοποιούς της περιοχής.

  ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

  Το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα parking μέσα στην πόλη.
  Το Άργος δεν συνδέεται σιδηροδρομικώς με καμία πόλη.
  Η κατάσταση ορισμένων νεοκλασικών κτιρίων.

 • Πρόσβαση:

  Το Άργος απέχει 135 χλμ. από την Αθήνα και είναι από τους πλέον εύκολους σε πρόσβαση προορισμούς της χώρας. Υπάρχουν δύο επιλογές. Από τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου –Τριπόλεως στρίβετε στην έξοδο Νεμέας και προσεγγίζετε το Άργος από την παλαιά Ε.Ο. Κορίνθου – Τριπόλεως. Εναλλακτικά από τον ίδιο αυτοκινητόδρομο στρίβετε στον κόμβο Στέρνας και φτάνετε στο Άργος σε λίγα λεπτά. Υπάρχει και η δυνατότητα να φτάσετε στο Άργος από την παλαιά Ε.Ο. Κορίνθου Τριπόλεως βγαίνοντας στην έξοδο της Ε.Ο. Κορίνθου –Πατρών προς Αρχαία Κόρινθο.

Χάρτης