Σέρρες Των χαµάµ, της γεύσης, της Κερκίνης...
5.0/5 rating 1 vote
Κείμενο - Φωτογραφίες: Θάλεια Νουάρου

Τι σου έρχεται στο µυαλό όταν ακούς για τις Σέρρες; Σίγουρα τα παραδοσιακά της χαµάµ, που αφορούν πρωτίστως τους κυνηγούς της απόλαυσης, και οπωσδήποτε η λίµνη Κερκίνη, το «βαρύ πυροβολικό» του νοµού. Για τους λάτρεις της ιστορίας, το ενδιαφέρον τους θα το κεντρίσουν τα οχυρά του Μεταξά, ενώ οι καλοφαγάδες θα την επισκεφθούν για την ξακουστή σερραϊκή µπουγάτσα και τα ταβερνάκια της πόλης, που φηµίζονται για τους µερακλίδικους µεζέδες τους.  

Πόσο µας είχαν λείψει τα µακεδονικά τοπία µε αυτήν τη χαρακτηριστική τους απλωσιά, που σου δίνουν την αίσθηση πως αναπνέεις ελεύθερα. «Σίρις» ήταν η πρώτη ονοµασία των Σερρών κι ίσως να προέρχεται από τον Σίριο, τον ήλιο, καθώς ανεµπόδιστα τη φωτίζει. Πληθωρικοί, αυθεντικοί κι ανεπιτήδευτα φιλόξενοι οι κάτοικοί της µάς ξεναγούν «στας Σέρρας» – σύµφωνα µε το ιδιότυπο γλωσσικό ιδίωµα που χρησιµοποιούν εδώ και τέσσερις αιώνες. 

Τα λουτρά

Ελάχιστα πράγµατα µπορούν να συγκριθούν µε ένα ζεστό ιαµατικό λουτρό καταµεσής του χειµώνα... Οι φανατικοί του θερµαλισµού γνωρίζουν καλά τις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρουν σε σώµα και ψυχή, και είµαστε ανάµεσά τους! Οι Σέρρες, µε τρία συνολικά κέντρα λουτροθεραπείας, δύο από τα οποία λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι ο απόλυτος ιαµατικός προορισµός. Με οδηγό µας τη χιονισµένη οροσειρά του Μπέλες και συντροφιά τον Στρυµόνα, ο οποίος στο ελληνικό έδαφος διασχίζει αποκλειστικά τον νοµό Σερρών, οδεύουµε προς τη συνοριακή γραµµή. Πρώτος µας ιαµατικός σταθµός το Σιδηρόκαστρο, όπου βρίσκεται το υδροθεραπευτήριο µε τις χαρακτηριστικές εγκαταστάσεις διαµονής µε αισθητική των περασµένων δεκαετιών, που συναντάς σε όλα σχεδόν τα «αδερφάκια» του στην Ελλάδα. Έχει κι αυτό το γούστο του! Σηµασία έχει άλλωστε η ποιότητα και οι θεραπευτικές ιδιότητες των νερών, τα οποία είναι υπέρθερµα αλκαλικά, θερµοκρασίας 43,7°C, και είναι κατάλληλα για όλες τις παθήσεις του µυοσκελετικού και για γυναικολογικά προβλήµατα.

Τα νερά είναι τόσο ζεστά και «δυνατά» ενεργειακά, που µε βία αντέχεις µέσα τους γύρω στο ενάµισι λεπτό, µε µέγιστο επιτρεπόµενο όριο παραµονής τα τρία λεπτά. Συχνά διαλείµµατα, κρύα ντους, ανάπαυση και ατµοθεραπεία στον διπλανό χώρο είναι το ενδεδειγµένο πρόγραµµα, συνολικής διάρκειας 20 λεπτών. Το σώµα στην κυριολεξία λιώνει, ο νους ελαφραίνει, σώµα και ψυχή ανοίγουν τόσο πολύ, που µετά βλέπεις µε άλλο µάτι τον κόσµο! Το θεραπευτήριο διαθέτει ατοµικές µπανιέρες και τρία σύγχρονα υδροµασάζ, όπου απολαµβάνεις τον ευεργετικό πλούτο των νερών αποκλειστικά µε την παρέα σου µέχρι και τις 12 τα µεσάνυχτα! Τα τηλέφωνα χτυπούν συνέχεια για ραντεβού. Εµείς θα κολυµπήσουµε στη µεγάλη και πρόσφατα ανακαινισµένη οµαδική πισίνα, µε τα πολύχρωµα πλακάκια, που θυµίζουν παραδοσιακό χαµάµ. Ιδανική επιλογή µετά το λουτρό µια βόλτα στο µαγευτικό δάσος και τους καταρράκτες του Αγίου Γεωργίου, που τους συναντάς µέσα από ένα σύντοµο µονοπάτι, ελάχιστα χιλιόµετρα από το υδροθεραπευτήριο. Πινακίδες δυστυχώς δεν υπάρχουν, γι’ αυτό ρωτήστε τους ντόπιους να σας κατατοπίσουν. Είναι ένας τόπος παραµυθένιος.

Μια ανάσα από τα σύνορα βρίσκεται το βυζαντινό χαµάµ του Αγκίστρου, το παλαιότερο σε όλη τη χώρα. Χρονολογείται γύρω στο 950 µ.Χ. κι έχει δικαίως χαρακτηριστεί πολιτιστικό µνηµείο. Εδώ απολάµβανε το µπάνιο του ο Τούρκος µπέης µε το χαρέµι του, κι εδώ θα κολυµπήσουµε κι εµείς.

Τα νερά, υπόθερµα µεταλλικά, έχουν ανεκτή θερµοκρασία, ώστε να µπορούν να τα χαρούν τα µικρά παιδιά και όσοι έχουν καρδιαγγειακά προβλήµατα. Το θεραπευτήριο, που λειτουργεί µε την ευθύνη του ξενοδοχείου Χαµάµ, διαθέτει εννέα ακόµη σύγχρονους κι όµορφα διακοσµηµένους µικρότερους λουτήρες, όπου βουτάς για µία ώρα ή 20 λεπτά, πάντα µε την παρέα σου.

Το νερό εδώ ενδείκνυται για αρθροπάθειες και ρευµατοπάθειες, και όπως κι εκείνο του Σιδηροκάστρου, είναι πόσιµο. Για πολλά χρόνια µάλιστα, οι κάτοικοι των δύο οικισµών έπιναν από αυτό το νερό, που είναι εξαιρετικά χωνευτικό. Τα λουτρά του Αγκίστρου συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσµο, γι’ αυτό επιβάλλεται να κλείσετε τηλεφωνικώς το ραντεβού σας. Ένα µυστικό ακόµη: Είναι ανοιχτά 24 ώρες το 24ώρο!

Ευτυχώς για εµάς, η απόλαυση και η χαλάρωση δεν σταµατούν εδώ. Πίσω, στο ξενοδοχείο Elpida Resort and Spa, η εµπειρία συνεχίζεται µε κολύµπι στη µεγάλη εσωτερική πισίνα του, ζεστό υδροµασάζ και σάουνα στις λουξ εγκαταστάσεις µε θέα τη φωτισµένη ακρόπολη των Σερρών… Κι όλα αυτά παρέχονται δωρεάν για τους πελάτες του και µέχρι τις 11 το βράδυ! 

Το ιστορικό Ρούπελ

Αν φτάσετε ως το Άγκιστρο, οπωσδήποτε θα κάνετε µια στάση για να επισκεφθείτε το Ρούπελ, δίπλα στον µεθο-ριακό σταθµό του Προµαχώνα. Είναι το µεγαλύτερο από τα 21 οχυρά της λεγόµενης «Γραµµής Μεταξά», ο οποίος τα οραµατίστηκε από το 1913, υλοποιώντας τελικά το µεγαλύτερο τεχνικό έργο της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Το Ρούπελ ήταν τιτάνιο έργο για την εποχή, το οποίο κόστισε µόλις 111.540.000 δρχ., και κατασκευάστηκε σε σύντοµο σχετικά διάστηµα, κάτω από άκρα µυστικότητα. Οι υπόγειες σήραγγες έχουν συνολικό µήκος πάνω από 4 χλµ. και αναπτύσσονται σε ένα περίτεχνο σύµπλεγµα έκτασης σχεδόν 2 τ. χλµ. Τα εύσηµά µας στον ελληνικό στρατό και τον φαντάρο ∆ηµήτρη Καζάκη, απόφοιτο του τµήµατος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, ο οποίος βρίσκεται εδώ για να µας ξεναγήσει στην ιστορία του. Έξι ηµέρες κράτησε η πολιορκία, τον Απρίλιο του 1941, µε τους 950 άνδρες και τους 27 αξιωµατικούς οπλισµένους στο οχυρό, αντιµέτωπους µε τον γερµανικό στρατό, που µετρούσε σχεδόν 7.000 στρατιώτες! Οι απώλειες της φρουράς του οχυρού ανήλθαν σε 44 νεκρούς και 152 τραυµατίες, ενώ οι αντίστοιχες των Γερµανών σε 555 νεκρούς, 2.134 τραυµατίες και 170 αγνοουµένους. Στην πραγµατικότητα, το Ρούπελ δεν έπεσε ποτέ. Παραδόθηκε έπειτα από συνθηκολόγηση κι ενώ ο γερµανικός στρατός προέλαυνε ήδη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ο Γερµανός συνταγµατάρχης που το παρέλαβε, έδωσε µάλιστα συγχαρητήρια στον διοικητή ∆ουράτσο, εκφράζοντας τον θαυµασµό και την εκτίµησή του για την αντίσταση των Ελλήνων στρατιωτών, ενώ ο ίδιος ο Χίτλερ έστειλε µήνυµα να µην τιµωρηθούν. Σήµερα έχουν αξιοποιηθεί και είναι επισκέψιµα 200 µ. από το σύµπλεγµα των υπόγειων στοών του, που µοιάζουν µε πραγµατικό λαβύρινθο. Πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο βιωµατικό ταξίδι, στα 17 µ. κάτω από τη γη, που ανακαλεί ένδοξες µνήµες! 

Η λίµνη Κερκίνη

Πάντα αγαπούσα τις λίµνες γι’ αυτή την ατµοσφαιρική γαλήνη που δηµιουργούν τα χρώµατα, τα γυάλινα νερά τους και οι µόνιµοι κάτοικοί τους, τα πουλιά. Πόσο µάλλον όταν µιλάµε για έναν από τους δέκα σηµαντικότερους υδροβιότοπους παγκοσµίως, κι ένα από τα καλύτερα σηµεία για παρατήρηση πουλιών στην Ευρώπη. Η λίµνη δηµιουργήθηκε το 1932, µε την κατασκευή του φράγµατος στον Λιθότοπο. Στην επιφάνειά της, που ανάλογα µε την εποχή κυµαίνεται από 55 έως 85 τ. χλµ., βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 300 είδη σπάνιων πτηνών, ενώ εδώ ζει και ο µεγαλύτερος πληθυσµός νεροβούβαλων στη χώρα. Έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και προστατεύεται από τη Σύµβαση Ramsar.

Οι θεόρατες οροσειρές του Μπέλες και των Κρουσίων δηµιουργούν ονειρικούς αντικατοπτρισµούς στα διάφανα νερά της. Ο ήλιος σύµµαχός µας στον υδάτινο αυτό καµβά, που στολίζεται από τα αµέτρητα πουλιά και τους βαρκάρηδες µε τις πλάβες, τα χαρακτηριστικά τους πλεούµενα. Σε µια ακτή του Λιθότοπου, η τύχη είναι µε το µέρος µας και θα µας φέρει πλάι στον εµπειρότατο Νίκο Γάλλιο, ο οποίος θα µας συστήσει στους πελεκάνους της λίµνης. Τους βλέπουµε να ξαποσταίνουν στη µικροσκοπική νησίδα, το «σπίτι των πελεκάνων», όπως χαρακτηριστικά αποκαλείται. Γέννηµα-θρέµµα της περιοχής, ο Νίκος γνωρίζει κάθε µυστικό της λίµνης ξεναγώντας µε τη βάρκα του επισκέπτες γενικού αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος – φωτογράφους και παρατηρητές πουλιών.

Είναι ο άνθρωπός µας. Φωτογράφος, άλλωστε, και ο ίδιος, γνωρίζει τα πάντα γύρω από το φως, τους φακούς και φυσικά τους πελεκάνους, τους οποίους προσεγγίζουµε µε τη βάρκα του σε απόσταση µόλις µερικών εκατοστών! Τόσο κοντά µόνο σε ντοκιµαντέρ έχεις τη δυνατότητα να θαυµάσεις τα πανέµορφα αυτά πλάσµατα µε το εντυπωσιακό άνοιγµα των φτερών τους – µοιάζουν µε ζωγραφιά! Οι αργυροπελεκάνοι αποτελούν έναν από τους πλέον πολυάριθµους πληθυσµούς παρυδάτιων πτηνών της λίµνης και τους ξεχωρίζεις από το χρώµα του ράµφους και το χαρακτηριστικό τσουλουφάκι στο κεφάλι, το οποίο δεν διαθέτουν τα «αδερφάκια» τους οι ροδοπελεκάνοι. Απόλυτα εξοικειωµένα µε τους ψαράδες, τα πουλιά δεν διστάζουν να πλησιάσουν τις βάρκες γνωρίζοντας πως ίσως τσιµπήσουν κάποιο µεζεδάκι – τα δίνουν όλα για το ποιο θα το πρωτοκερδίσει! Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Νίκου, παίρνουµε τον χωµατόδροµο που ξεκινά δεξιά από το φράγµα διασχίζοντας την ανατολική όχθη της λίµνης, εδώ που απλώνεται το παρυδάτιο δάσος µε τις ιτιές αλλά και ο πυρήνας της άγριας πανίδας της. Αν δεν διασχίσεις τον δρόµο αυτόν, µην πεις πως είδες την Κερκίνη! Οι ξύλινες παράγκες των ψαράδων κατά µήκος δίνουν έναν αυθεντικό κι ανεπιτήδευτο τόνο στο µοναχικό αυτό τοπίο µε τις αµµουδερές ακτές, τους βαρκάρηδες, τους ιπτάµενους κορµοράνους και τις φωλιές των πουλιών στις πανύψηλες κορφές των δέντρων. ∆εξιά, οι κατάφυτες όχθες του Στρυµόνα, που κατεβαίνει από τη Βίτοσα της Βουλγαρίας, και κοπάδια µε δεκάδες νωχελικά βουβάλια απολαµβάνουν τη λιακάδα διακόπτοντας ευχάριστα την πορεία µας.

Βρισκόµαστε πια στη βορειανατολική πλευρά της λίµνης κι εδώ θα στρίψουµε προς το Μεγαλοχώρι, θα διασχίσουµε τη γέφυρα του ποταµού και τις ράγες των τρένων και θα φτάσουµε στον ιστορικό σταθµό της Βυρώνειας. Έδρα του ελληνικού στρατηγείου κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέµων, εδώ υπογράφτηκε το 1913 συνθήκη ειρήνης µε την ηττηµένη Βουλγαρία. Έναν αιώνα αργότερα, το παλιό σαλόνι του σταθµού µετατράπηκε σε µεζεδοπωλείο µε εκλεκτές λιχουδιές, που φτιάχνονται αποκλειστικά από ντόπια προϊόντα, δίνοντας έτσι νέα πνοή στον εγκαταλειµµένο έως τότε σταθµό. Θα κεραστούµε τσιπουράκι, στα τραπεζάκια έξω, πλάι στο µικρό ξύλινο βαγόνι. Παραδίπλα οι παλιές αποθήκες του σταθµού έχουν µετατραπεί σε ενυδρείο-ερπετάριο, όπου µπορείς να δεις ζωντανά τα ψάρια της Κερκίνης και του Στρυµόνα, ζωντανές σαύρες και ιγκουάνα, την οχιά της Σαχάρας και τον κροκόδειλο του Νείλου!

Ό,τι πρέπει για τους µικρούς µας φίλους. Κυνηγώντας το ηλιοβασίλεµα οδεύουµε προς τα πίσω, κυκλώνοντας τη λίµνη αυτή τη φορά από τα δυτικά. Οικισµοί µε σπίτια χαµηλά απλώνονται στις ευρύχωρες όχθες της, ενώ εδώ βρίσκεται και ο οµώνυµος οικισµός που αποτελεί βάση για πολλές δραστηριότητες στη λίµνη.

Μονή Προδρόµου

Ένα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής βυζαντινό µνηµείο που ιδρύθηκε το 1270 βρίσκεται στο Ακριτοχώρι Σερρών, µια ανάσα από την πόλη. Είναι από το ωραιότερα της Μακεδονίας και µοιάζει µε οχυρωµένο κάστρο, θυµίζοντας σε µεγαλείο το Άγιο Όρος. Το 1917 το µοναστήρι λεηλατήθηκε από τους Βουλγάρους, µε αποτέλεσµα πολλά σπάνια χειρόγραφα, βιβλία και πολύτιµα αντικείµενα να βρίσκονται έως σήµερα στη γειτονική χώρα. Μαζί µε τις φιλόξενες µοναχές θα επισκεφθούµε τον λιθόκτιστο ναό µε τις εκπληκτικής οµορφιάς αγιογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέµπλο του 19ου αιώνα και την πανέµορφη εικόνα της Αποκαθήλωσης. Μετά την πρόσφατη φωτιά του 2010, η 12η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανέλαβε την αναστήλωση του µοναστηριού και, µε τη συνεισφορά των µοναχών, τα αποτελέσµατα είναι θεαµατικά. Η µονή αφενός λάµπει από φροντίδα και καθαριότητα, και αφετέρου οι επισκέψιµοι χώροι της δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα ένα υπερσύγχρονο µουσείο. Θα περιηγηθούµε στη συλλογή µε τα αντικείµενα του µοναχικού βίου, ενώ στο κελάρι θα δούµε τα σπάνια ξύλινα βαρέλια του 19ου αιώνα – τα µόνα που λόγω βάρους γλίτωσαν από τη βουλγάρικη λεηλασία. Από το πωλητήριο της µονής θα προµηθευτούµε αγνό βαλσαµόλαδο, φυσικά καλλυντικά, ιαµατικά βάµµατα κι άλλα φυτικά γιατρικά, που τα παρασκευάζουν οι µοναχές µε βότανα της περιοχής. Αξίζει να παρακολουθήσετε κάποια λειτουργία µε τις αγγελικές ψαλµωδίες των γυναικείων φωνών, αλλά και να εξερευνήσετε τη φύση του Μενοίκιου όρους, καθώς πίσω από το µοναστήρι ξεκινούν µονοπάτια µε νερά και κρεµαστά γεφυράκια µέσα στο δάσος.  

Ματιές στην πόλη

Πλούσιος σε ποικιλία ο µπουφές του ξενοδοχείου µας, όµως τελευταία µέρα είναι αδύνατο να αντισταθούµε σε µια γλυκιά σερραϊκή µπουγάτσα, που θα την απολαύσουµε µαζί µε το πρωινό µας καφεδάκι στο «Ρεκόρ» της Πλατείας Ελευθερίας. Βρίσκεται εδώ από το 1952 και –κατά γενική οµολογία– προσφέρει την καλύτερη µπουγάτσα της πόλης. Απέναντι, η οικογένεια Ρούµπου παρασκευάζει εδώ και 90 χρόνια τον περίφηµο Ακανέ Λαϊλιά, το παραδοσιακό λουκούµι των Σερρών. Λιχουδιά… πριγκηπική, όπως µαρτυρά η ονοµασία του, που προέρχεται από την τούρκικη λέξη «χακάν», δηλαδή πρίγκιπας. Τα πρώτα χρόνια φτιαχνόταν µε νερό το οποίο µετέφεραν από το βουνό του Λαϊλιά και µε το κατσικίσιο βούτυρο της περιοχής. Νερό, ζάχαρη, νισεστέ, καβουρδισµένο αµύγδαλο κι ολόφρεσκο βούτυρο τα συστατικά του, και µοσχοµυρίζει το εργαστήριο µε τις παλιές ζυγαριές, τις ρετρό ταµπέλες και τα ιστορικά µετάλλια από τη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Οι Σέρρες είναι µια αληθινή µεγαλούπολη µε 60.000 κόσµο και πλήθος φοιτητές. Όπως όλη η Μακεδονία, ελευθερώθηκε από τους Τούρκους έναν αιώνα µετά την υπόλοιπη Ελλάδα. Τη µεγαλύτερη ωστόσο καταστροφή στην ιστορία της υπέστη από τους Βουλγάρους κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέµων, ενώ υπό την αυστηρότατη βουλγαρική κατοχή βρισκόταν και κατά τον ∆εύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Πλατεία Ελευθερίας παρουσιάζει εκθέµατα από τους προϊστορικούς µέχρι και τους βυζαντινούς χρόνους κι ανάµεσά τους εκτίθενται και κάποια από τα ευρήµατα της Αµφίπολης. Έχει ελεύθερη είσοδο κι είναι στεγασµένο στο «Μπεζεστένι», τη διατηρητέα κλειστή αγορά του 15ου αιώνα, µία από τις ελάχιστες που απέµειναν στο ελλαδικό χώρο. Σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο βρίσκεται ακόµη ένα πανέµορφο οθωµανικό µνηµείο, το Ζινζιρλί τζαµί, κτίσµα του 16ου αιώνα, το οποίο σχεδίασε ο φηµισµένος αρχιτέκτονας Μιµάρ Σινάν. Χτίστηκε από ηπειρώτες µαστόρους και λειτούργησε ως τζαµί µέχρι και το 1922. Το 1961 ανακηρύχθηκε διατηρητέο κτίριο και το 2000 αναστηλώθηκε λειτουργώντας ως πολιτιστικός χώρος, στον οποίο φιλοξενούνται εικαστικές εκθέσεις µε δωρεάν είσοδο.

Πίσω στο κέντρο της πόλης περπατάµε στους περιποιηµένους πεζόδροµους που κυκλώνουν την Πλατεία Ελευθερίας κι είναι γεµάτοι όµορφες γωνιές και περιποιηµένα µαγαζάκια, που είναι κατάµεστα από κόσµο. Καθώς στις Σέρρες επικρατεί ακόµη η φιλοσοφία του µεζέ, θα πιούµε το τσιπουράκι µας παρέα µε εκλεκτά πιατάκια – κάθε γύρος και διαφορετικές νοστιµιές. Θα ψάξουµε για το παραδοσιακό χειροποίητο σερραϊκό σουβλάκι το οποίο θα συνοδεύσουµε µε µπίρα Voreia, και θα δοκιµάσουµε το περίφηµο σουφλέ σοκολάτας, το οποίο σερβίρει µε παγωτό από βουβαλίσιο γάλα η «Άρτεµις».

Στην Πλατεία Εµπορίου θα αγοράσουµε βουβαλίσια λουκάνικα «Μπόρας», συνεταιριστικά ζυµαρικά ζυµωµένα µε γάλα από βουβάλι και βουβαλίσιο καβουρµά µε παστουρµά – γκουρµέ αποπλάνηση!

Ανάσα για την πόλη, που, όπως οι περισσότερες στην Ελλάδα, δεν γλίτωσε από τη µάστιγα της αντιπαροχής, είναι η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων ή το πάρκο του Καραµανλή – τιµής ένεκεν στον Σερραίο πολιτικό. Κατά µήκος του ρυάκια, πανύψηλα δέντρα, µονοπάτια και ποδηλατόδροµοι στο αιώνιο βλέµµα του βυζαντινού της κάστρου, που δεσπόζει στον λόφο του Κούλε. Ως εδώ θα ανηφορίσουµε για να δούµε από κοντά την Ακρόπολη των Σερρών (9ος αι.) µε τον Πύργο του Ορέστη, το πιο καλοδιατηρηµένο µνηµείο της (14ος αι.). Θα µας κερδίσει όµως η πανοραµική θέα της πόλης που απλώνεται στα πόδια µας και οι περίτεχνες κατασκευές τού «Cityζεν», που ξυπνούν µέσα σου το παραµύθι! Είναι το καλύτερο µέρος για να αποχαιρετήσεις παρέα µε ένα κρασί τον ήλιο που σβήνει πίσω απ’ τη µεγάλη πόλη…

 

Προδιαγραφές

 • Πληροφορίες:

  ∆ιαµονή

  Στο πολυτελέστατο Elpida Resort & Spa, πάνω από την καταπράσινη κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. ∆ιαθέτει εξωτερική πισίνα µε pool bar κι ένα ατµοσφαιρικό SPA µε εσωτερική πισίνα, υδροµασάζ, σάουνα και γυµναστήριο. ∆οκιµάστε ένα χαλαρωτικό µασάζ και πολλές ακόµη αναζωογονητικές θεραπείες για σώµα και πρόσωπο. Τηλ.: 23210 20000, www.elpidahotel.eu

  Ξενώνας Λιµναίο στα Χρυσοχώραφα της Κερκίνης. Ο Νίκος Γάλλιος υπόσχεται σπιτική ζεστασιά και φιλοξενία… σαν τον σπίτι σας! Αδράξτε τη δυνατότητα για βαρκάδες, πεζοπορίες, ιππασία, ποδήλατο κι άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες στη λίµνη. Τηλ.: 23250 51581, www.limneokerkini.gr  

  Tο δάσος του Λαϊλιά, 20 µόλις χλµ. από την πόλη, συγκαταλέγεται ανάµεσα στα πέντε ωραιότερα της Ελλάδας και διαθέτει χιονοδροµικό κέντρο. Στη νοτιοανατολική πλευρά του, ο νοµός συναντά τη θάλασσα! Εδώ αξίζει να επισκεφθείτε την κοιλάδα του ποταµού Αγγίτη µε το µυθικό σπήλαιο της Αλιστράτης, και τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Αµφίπολης.  

  Ευχαριστούµε θερµά για τη φιλοξενία τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σερρών κ. Χ. Κωνσταντινίδη και τον αντιδήµαρχο κ. Χ. Γρηγοριάδη για τις πληροφορίες που µας παρείχε.