Ειδοποίηση
  • Google Geocoding API error: The request was denied.
Η άγνωστη Χίος
5.0/5 κατάταξη (2 ψήφοι)
Κείμενο - Φωτογραφίες: Γιώργος Χαλάτσης

∆ιαβαίνοντας τις παλιές
στράτες του νησιού


Στους ταξιδιωτικούς οδηγούς της Χίου οι αναφορές περιορίζονται στη µαστίχα, στη µεγάλη ναυτική της παράδοση, στον «Μυστρά του Αιγαίου» Ανάβατο, στη Νέα Μονή και στα ξακουστά καστροχώρια του Νότου. Όµως υπάρχει και µια άλλη πλευρά του νησιού, άγνωστη στους πολλούς και µαγική, η οποία αποκαλύπτεται µόνον όταν διαβείς τις παλιές στράτες που διασχίζουν το κορµί του οδηγώντας σε τόπους
κρυφούς ή ξεχασµένους...


Πρωτοπάτησα στη Χίο πριν από 40 χρόνια. Από τότε η καρδιά µου έµεινε εδώ. Νιώθω ότι είναι η πατρίδα µου. Ασχολούµαι πολλά χρόνια µε την πεζοπορία και την ορειβασία και έχω περπατήσει σε πολλούς τόπους της Ευρώπης. Όµως η περιήγηση στη µαγική φύση της Χίου, τα πολλά µοναδικά µνηµεία πολιτισµού, οι µοναδικοί παλιοί πετρόχτιστοι δρόµοι και τα σπάνια µνηµεία αγροτικής και ποιµενικής ζωής, καθώς και τα αυθεντικά της µονοπάτια µε τραβούν σαν µαγνήτης. Όσο πιο «κλειστό» και αδιάβατο είναι ένα µονοπάτι, τόσο µεγαλύτερο είναι για µένα το κίνητρο να το δω να ζωντανεύει. Αυτά τα «αόρατα διαµάντια» του νησιού ξεκίνησα πριν από 14 χρόνια να τα εντοπίζω, να τα καταγράφω, να τα διανοίγω και τελικά να τα προσφέρω ως δώρο σε όλους αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τον τόπο.
Παλιοί χάρτες, περιηγητές, βιβλία τοπικής ιστορίας, τσοπάνηδες, παλιοί αγωγιάτες, ηλικιωµένοι κάτοικοι χωριών, µοναχοί και φυσικά αµέτρητα χιλιόµετρα µοναχικής αναζήτησης ήταν και είναι για µένα οι πηγές πληροφόρησης. Στην αρχή όλοι µε κοιτούσαν και µε άκουγαν µε απορία. Κάποιος µάλιστα µε ρώτησε γιατί πάω µε τα πόδια αφού έχω αυτοκίνητο. Σιγά σιγά όµως η τοπική κοινωνία είδε µε ενδιαφέρον τις δράσεις µου, και τα τελευταία χρόνια αρκετοί έρχονται και βοηθούν σε αυτή µου την προσπάθεια.
Μετά την πολύχρονη έρευνα (η οποία συνεχίζεται), προκύπτει ένας κατάλογος µε 150 περίπου πεζοπορικές διαδροµές στο νησί. Αρκετές από αυτές είναι ακόµα δύσβατες σε κάποιο βαθµό και χωρίς αξιόπιστη σηµατοδότηση. Αυτό ωστόσο αποτελεί για πολλούς πρόκληση, αφού κρατάει τις αισθήσεις σε ετοιµότητα, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθείς… Σιγά σιγά και µε την έµπρακτη συµπαράσταση αρκετών εθελοντών, αυτά τα εµπόδια παραµερίζονται. Τα δύο τελευταία χρόνια οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνουν να ενδιαφέρονται και αυτό είναι οπωσδήποτε ενθαρρυντικό. Το νεοσύστατο σωµατείο «Φίλοι Μονοπατιών Χίου» έχει προχωρήσει ήδη στη διαδικασία της ευρωπαϊκής πιστοποίησης µιας µεγάλης πεζοπορικής διαδροµής από τον Νότο έως τον Βορρά, συνολικού µήκους 100 χλµ., επιδιώκοντας παράλληλα και τη δηµιουργία τεσσάρων τοπικών δικτύων, τα οποία θα κουµπώνουν στη µεγάλη αυτή πιστοποιηµένη διαδροµή.
Επιπλέον η καινοτόµος δράση «Υιο-θετήστε ένα µονοπάτι», την οποία εισήγαγα ο ίδιος και απευθύνεται σε κατοίκους χωριών, πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία, επαγγελµατικούς φορείς αλλά και ιδιώτες, θα βοηθήσει πολύ στη συνεχή συντήρηση των µονοπατιών. Ήδη έχουµε τέτοιες υιοθεσίες και αυτό ολοένα και εξαπλώνεται.

Τα µονοπάτια της Αµανής (Β∆ Χίος)

Η περιοχή της Αµανής, στο βορειοδυτικό κοµµάτι του νησιού, αποτελεί έναν από τους σπάνιους και λιγότερο προβεβληµένους προορισµούς του νησιού. Εκεί το τοπίο είναι γνήσιο, αυθεντικό, χωρίς κραυγαλέες (ή καθόλου) ανθρώπινες παρεµβάσεις. ∆εν είναι τυχαίο πως η «έρηµη» και «αποµονωµένη» για τους πολλούς Αµανή αποτελεί για πάρα πολλούς φυσιολάτρες και εξερευνητές ιδανικό τόπο παραθερισµού όλες τις εποχές. Τα χωριά της ΒΑ Αµανής συνδέονται πλέον µεταξύ τους µε δύο κύρια µονοπάτια συνολικού µήκους 55 χλµ. Στόχος είναι αυτό να επεκταθεί σταδιακά και στην υπόλοιπη περιοχή ώστε σύντοµα να δηµιουργηθεί ένα σηµατοδοτηµένο πεζοπορικό δίκτυο το οποίο θα ενώνει όλους τους οικισµούς µεταξύ τους.
Από τα αρχέγονα µονοπάτια του ιδιαίτερου αυτού τόπου ξεχωρίζει ο παλιός πετρόχτιστος δρόµος για τη Βολισσό, τη γοητευτική πρωτεύουσα της βορειοδυτικής Χίου. Είναι η λεγόµενη «Μακριά στράτα ή τούρκικος δρόµος», που εντυπωσιάζει µε την αρχιτεκτονική της, ενώ η πεζοπορία πάνω της προκαλεί µοναδική εντύπωση, καθώς δηµιουργεί την αίσθηση ότι µας ταξιδεύει κατευθείαν στο παρελθόν. Σήµερα, µε τη συµπαράσταση του Ιδρύµατος Κουγιούλη και µε πολλή εθελοντική δουλειά, είναι εφικτό να περπατήσει κανείς περίπου τα 12,9 χλµ. της διαδροµής.
Μια ακόµα άκρως ενδιαφέρουσα διαδροµή είναι αυτή που συνδέει τη Βολισσό µε τον εγκαταλειµµένο οικισµό της Παλαιάς Ποταµιάς. Αυτό τον πετρόχτιστο κι ερειπωµένο σήµερα οικισµό, ο οποίος βρίσκεται κρυµµένος σε µια λαγκαδιά, τον εγκατέλειψαν οι κάτοικοι τη δεκαετία του 1960 για να βγουν στον ήλιο και να κτίσουν τη Νέα Ποταµιά, πάνω στον κεντρικό δρόµο. Το παλιό µονοπάτι που οδηγούσε στη Βολισσό είναι πλέον ανοιχτό και καλεί σε µια ιδιαίτερη πεζοπορική διαδροµή µήκους 7 χλµ.
Τέλος, από τη Βολισσό ξεκινά και η διαδροµή προς τους νερόµυλους του Μαλαγκιώτη, µια πεζοπορία δίπλα στον µεγαλύτερο ποταµό της Χίου, ο οποίος περνά από την εκπληκτική εκκλησία του Αϊ-Γιώργη στα Βασιλικά και από τέσσερις νερόµυλους, µέχρι να καταλήξει στην Παναγία των Λουτρών. Εδώ, σύµφωνα µε τον µύθο, λουζόταν κάθε βράδυ ο Ανήλιος βασιλιάς. Η κυκλική διαδροµή που έχει αφετηρία και τερµατισµό τη µαγευτική Βολισσό έχει µήκος 8,5 χλµ.
Βόρεια της Βολισσού, στον οικισµό της Κεράµου σε µια παρθένα ακόµη κοιλάδα, σώζονται τα θαυµάσια κτίρια των Μεταλλείων Αντιµονίου, καθώς και 40 στοές αλλά και αρκετά µονοπάτια των µεταλλωρύχων. Από εδώ ξεκινά το µονοπάτι που οδηγεί στα Αγιάσµατα. Σε αυτή τη µαγευτική τοποθεσία έχει κανείς τη δυνατότητα να περπατήσει απολαµβάνοντας στο τέλος της διαδροµής την ευεργετική επίδραση του ιαµατικού νερού, αφού κοντά στην παραλία τους λειτουργεί και το ανακαινισµένο Υδροθεραπευτήριο. Από το χωριό Νενητούρια στο βορειοδυτικότερο άκρο του νησιού µπορεί πλέον κανείς να κατεβεί µέσω του παλιού µονοπατιού στην παραλία του Αϊ-Γιώργη του Κρασά. Η ονοµασία «Κρασάς» προδίδει το γεγονός ότι από εδώ γινόταν η εξαγωγή του θαυµάσιου Αριούσιου οίνου της περιοχής, που και σήµερα παράγεται από το τοπικό οινοποιείο. Η διαδροµή, που είναι κυκλική, έχει µήκος 7 χλµ.

Στο Πελινναίο όρος (ΒΑ Χίος)

Το δίκορφο Πελλιναίο είναι το ψηλότερο βουνό της Χίου. Η βορινή κορφή του (Προφήτης Ηλίας) φτάνει τα 1.297 µ. και η νοτινή (Έδελος ή Κουκλιά για τους ντόπιους) αγγίζει τα 1.277 µ. Είναι το σύµβολο της βορειοανατολικής Χίου και συνδέεται µε αµέτρητους µύθους και θρύλους. Λέγεται ότι στην ψηλότερη κορφή του υπήρχε ναός του Πελινναίου ∆ία, εκεί όπου σήµερα βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Επίσης είναι γνωστός ο µύθος για τη µονοµαχία της θεάς Άρτεµης µε τον Ωρίωνα, για το ποιος είναι καλύτερος στο κυνήγι. Ο ∆ίας δεν επέτρεψε να υπάρξει νικητής και όταν ο Ωρίωνας θέλησε να ασπαστεί την Άρτεµη, µεγάλος Σκορπιός τον δάγκωσε. Γι’ αυτό και όταν στο στερέωµα εµφανίζεται ο αστερισµός του Σκορπιού, ο αστερισµός του Ωρίωνα δύει.
Στις βορειοανατολικές απολήξεις του, το βουνό αγγίζει τα Καρδάµυλα, παραθαλάσσιο οικισµό και σύµβολο της ναυτοσύνης του τόπου. Μια κυκλική πεζοπορική διαδροµή µε αφετηρία και τερµατισµό τον ανακαινισµένο οικισµό στα Άνω Καρδάµυλα είναι προς το λεγόµενο «Κάστρο της Γριάς», το οποίο, καθώς λέγεται, το έκτισε µια δυνατή γριά πάνω στον ψηλό βράχο, πολεµώντας άφοβα τους πειρατές.
Η διαδροµή µήκους 8 χλµ. περνά από την Πηγάδα του Κουλαλά µε τα 99 σκαλοπάτια και από τον παλιό νερόµυλο του Ροδοκανάκη, στο φαράγγι του ρέµατος της Ρίνας.
Κάπου στη µέση του φαραγγιού του Γιόσωνα (Ιάσωνα), το οποίο καταλήγει στην οµώνυµη παραλία, βρίσκονται τα Θεόκηπα – ο κήπος του Θεού, όπως αναφέρεται από τον γυµνασιάρχη Μαδιά. Η διαδροµή που προτείνεται έχει µήκος περίπου 10 χλµ. και συνδέει τη φηµισµένη παραλία του Ναγού (Ναού) µε τον κατάφυτο οικισµό των Αµάδων, παρέχοντας τη δυνατότητα σε έµπειρους ορειβάτες και µε τον κατάλληλο εξοπλισµό να βρεθούν σε αυτό τον µαγικό τόπο. Από τις Αµάδες µία ακόµη κυκλική διαδροµή οδηγεί µέσω του παλιού µουλαρόδροµου στον γιαλό των Αµάδων. Η διαδροµή έχει µήκος περίπου 7 χλµ. και εκτείνεται µέσα σε δάσος, διασχίζοντας τρεις φορές τον ποταµό και χαρίζοντας στον περιπατητή εκπληκτικές εικόνες.
Το κατάφυτο φαράγγι των Καµπιών, από τις οµορφότερες και πιο γνωστές περιπατητικές διαδροµές του νησιού, ξεκινά από τον οµώνυµο οικισµό κι έχει µήκος περίπου 3 χλµ. Στη σκιά του Πελινναίου, το µονοπάτι κινείται παράλληλα µε την κοίτη του ποταµού καταλήγοντας στην παραλία. Μια εναλλακτική, κυκλική διαδροµή συνεχίζει για το εγκαταλειµµένο χωριό Αγρελωπό, στα δυτικά των Καµπιών, περνάει το θαυµάσιο πετρόχτιστο µονότοξο γεφύρι διασχίζοντας πάλι το φαράγγι και επιστρέφει στα Καµπιά (συνολικό µήκος 11 χλµ.). Το Αγρελωπό έχασε τους τελευταίους του κατοίκους το 1986, όταν ο παπα-Βαρθολοµαίος έπεσε από τον γάιδαρο στο µονοπάτι από τα Καµπιά και σκοτώθηκε, γι’ αυτό κι έµεινε γνωστό ως το µονοπάτι του παπά-Βαρθολοµαίου.
Η κλασική ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Πελινναίου, τον «Θρόνο του ∆ία», ξεκινά από το χωριό Βίκι (5.800 µ.). Προτείνω τη διάσχιση του βουνού µέσω της διαδροµής Βίκι - Προφ. Ηλίας - Κουκλιά - Φυτά, µήκους περίπου 13 χλµ. Να σηµειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικών διαδροµών µικρότερου µήκους χωρίς να υποχρεώνεται κάποιος να ανέβει µέχρι τις κορφές. Από τα Φυτά ξεκινά το «Μονοπάτι του Πέτικα», µήκους περίπου 9 χλµ., το οποίο διασχίζει τα Καβουρολάγκαδα αφήνοντας αριστερά τις δύο κορυφές του Πελινναίου και κατηφορίζει έπειτα στις Αµάδες. Πρόκειται για τη διαδροµή που έκανε ο Πέτικας, µετά το έγκληµα ερωτικού πάθους που διέπραξε στις Αµάδες, πριν από 100 χρόνια περίπου, προκειµένου να αποφύγει τη σύλληψή του. Είναι ένας θρύλος της τοπικής λαϊκής παράδοσης ο οποίος περιγράφεται µοναδικά στο πολυαγαπηµένο µυθιστόρηµα του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη Ανάµισης ντενεκές.
Ενδιαφέρον έχει η όλη περιοχή και από γεωλογικής πλευράς. Σε µια παράκαµψη της διαδροµής του Πέτικα, στο Φαράγγι του Γιόσωνα και στη διαδροµή για το Όρος, θαυµάζει κανείς τους σχιστόλιθους του Πελινναίου. Από το θέατρο του Καστροµηνά στην πόλη της Χίου ξεκινά επίσης µονοπάτι µήκους 1,8 χλµ., το οποίο οδηγεί σε ένα µικρό ύψωµα όπου σώζονται οι Αµµωνίτες του Κορακάρη (απολιθώµατα 250.000.000 ετών). Όποιος περιηγηθεί σ’ αυτές τις γωνιές της άγνωστης χιώτικης φύσης θα καταλάβει γιατί αρκετοί γεωλόγοι θεωρούν ότι στη Χίο απεικονίζεται η γεωλογική ιστορία του πλανήτη.
Μια θαυµάσια εξόρµηση αποτελεί η ανάβαση στο Όρος, την τρίτη ψηλότερη κορφή του νησιού, όπου στήθηκε το πρώτο κέντρο τηλεπικοινωνιών. Ξεκινά από το Πιτυός και για τα 4,3 χλµ. της συνεχούς και οµαλής ανάβασης, απαιτούνται περίπου 2,5 ώρες.
Η θέα από την κορυφή είναι µαγευτική. Μπορεί κανείς να κάνει κυκλική αυτή τη διαδροµή επιστρέφοντας από τις Πλακόµαντρες, µοναδικό δείγµα ποιµενικού µνηµείου.

Αρχαίες στράτες του Αίπους

Στην κεντρική Χίο, πολύ κοντά στο Βροντάδο (αµέσως µετά τις στροφές του Αίπους), ένα άγονο σεληνιακό τοπίο αποκαλύπτεται σε όσους κινούνται µε αυτοκίνητο για τη Βολισσό. Αν δεν το περπατήσει κανείς, δύσκολα θα πιστέψει ότι σε αυτή την περιοχή, που θυµίζει ίσως τα υψίπεδα της Ασίας και της Λατινικής Αµερικής, κρύβονται πεισµατικά, αιώνες τώρα, θησαυροί που περιµένουν καρτερικά τον ευλαβικό προσκυνητή. Αυτά τα γκρίζα βράχια αποτελούν την ιδιαιτερότητα και τη µοναδικότητα του Αίπους. Σε κάθε ρεµατιά, σε κάθε κορυφή, σε κάθε πλάτωµα, στα σπλάχνα αυτού του µοναδικού τόπου θα συναντήσει κανείς έντονα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας από την προϊστορική ήδη εποχή, σφιχταγκαλιασµένα µε το έδαφος µέσα στην εκπληκτική Φύση.
Περιδιαβαίνοντας στα χνάρια των προγόνων µας και βαδίζοντας στα ίδια πανάρχαια µονοπάτια, θα γνωρίσεις σε βάθος και θα βιώσεις µε όλες σου τις αισθήσεις τη µαγεία αυτού του τόσο κοντινού και συνάµα τόσο άγνωστου τόπου. Περπατώντας στ’ αθόρυβά του µονοπάτια θα νιώσεις βαθιά χαλάρωση γεµίζοντας ταυτόχρονα από ενέργεια! Σήµερα ζουν εδώ πολλοί κτηνοτρόφοι µε τα κοπάδια τους, που θα σου διηγηθούν θρύλους και µύθους. Θα ακούσεις για το πέρασµα του Οµήρου από την Εγγύσα, για τον Ανήλιο Βασιλιά και το Φαρδύ πηγάδι, για τον θρυλικό ήρωα ∆ρίµακο, τον βυζαντινό άρχοντα Ανδρώνακτο και θησαυρούς κρυµµένους σε πηγάδια. Η ιστορία και ο θρύλος µπερδεύονται όταν ξαποστάσεις στο Λιβάδι του Ρου, στο πηγάδι του Καζαγλιά ή στην ιερότητα των Μπαµπακιών µε τις εκπληκτικές παλιές φουντάνες και τα ίχνη οικισµών και ιερών.
Οι εκπλήξεις θα διαδέχονται η µία την άλλη σε αυτό τον άγριο, παρθένο και γαλήνιο τόπο. Την απόλυτη σιωπή θα διακόπτουν πού και πού τα βελάσµατα των κοπαδιών και τα ερωτικά καλέσµατα των πουλιών. Η θέα ανεπανάληπτη και απέραντη: Ανάβατος, Αυγώνυµα, Πελινναίο, Όρος, Αµανή, Ψαρά, Εύβοια, Κυκλάδες… Στην καρδιά του Αίπους έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο διαδροµών πάνω σε αρχαία µονοπάτια, που συνδέει τόπους όπως το Λιβάδι του Ρου, την Εγγύσα, τον Αντρόλακκο, τις Μπαµπακιές, τη Φουντάνα. Το συνολικό µήκος περνάει τα 20 χλµ., και µπορεί να γίνει τµηµατικά.
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο µονοπάτι που οδηγεί στα χνάρια του ∆ρίµακου, αρχηγού των δούλων ο οποίος πρωτοστάτησε στην πρώτη κοινωνική επανάσταση κατά των αρχόντων, πολύ πριν από τον Σπάρτακο (3ος αιώνας π.Χ.). Για πολλά χρόνια τον κυνηγούσαν στα απρόσιτα και δύσβατα βουνά του Αίπους χωρίς επιτυχία, µέχρι που τον πρόδωσε ο υπηρέτης του. Οι άρχοντες τον σκότωσαν, αλλά γρήγορα µετάνιωσαν, αφού δεν µπορούσαν πλέον να ελέγξουν τους επαναστατηµένους δούλους.
Η κυκλική διαδροµή µήκους 8 χλµ. περίπου συνδέει αρχαίους τόπους, όπως το Φλώρι (µε τα 24 αρχαία πηγάδια), το Χαµόσπηλο, το Ρηµόκαστρο και τα Σπάρτινα. ∆εν µπορεί να µη γίνει αναφορά στην Ελληνόστρατα, την αρχαιότερη στράτα του νησιού, η οποία συνέδεε την πόλη της Χίου µε την Κυδιάντα, τα Κοίλα, την Καρδαµύλη χώρα, το Πιτυός και τον Ανάβατο. Η διαδροµή που προτείνεται έχει µήκος περίπου 11,5 χλµ. και συνδέει τον Βροντάδο µε τη Συκιάδα, την Κυδιάντα και το πανέµορφο ψαροχώρι της Λαγκάδας στα βορειοανατολικά του νησιού.

Κεντρική και δυτική Χίος

Στην κεντρική και τη δυτική Χίο υπάρχουν και τα δύο ίσως σπουδαιότερα µνηµεία του νησιού, η Νέα Μονή και ο Ανάβατος. Κτισµένο από τον 11ο αιώνα, το φηµισµένο µοναστήρι, το οποίο συµπεριλαµβάνεται στον κατάλογο της UNESCO, αποτελεί αφετηρία για πλήθος µονοπατιών που σεργιανούν τις οµορφιές της κεντρικής και δυτικής Χίου. Η διαδροµή που συνδέει τη Νέα Μονή µε τον απόκρηµνο Ανάβατο, κινείται σε παλιά πετρόχτιστα µονοπάτια και σε θαυµάσιες διαδροµές µέσα σε δάσος µε συνολικό µήκος περίπου 7 χλµ. Το παλιό µονοπάτι µήκους 5 χλµ., το οποίο συνέδεε τη Νέα Μονή µε τον οικισµό των Καρυών, είναι το ίδιο που διάβαιναν οι άνθρωποι 1.000 περίπου χρόνια πριν χτίσουν το µοναστήρι δηµιουργώντας στη συνέχεια το χωριό τους.
Μία ακόµη παµπάλαια διαδροµή, µήκους 9 χλµ., ξεκινά από τη Νέα Μονή καταλήγοντας στην περιοχή του Φα, απ’ όπου µέσω ενός ιδιαίτερα εντυπωσιακού δρόµου έφτανε κανείς στο ψαροχώρι Λιθί, απολαµβάνοντας την άπλετη θέα στο Αιγαίο, στα Ψαρά, τις Κυκλάδες και τις τρεις Βίγλες της δυτικής Χίου. Γύρω από τη Νέα Μονή έχει αναπτυχθεί µία ακόµη κυκλική διαδροµή µήκους περίπου 13 χλµ. Είναι οι λεγόµενες Ασκητικές στράτες, που µέσω καλογερικών µονοπατιών συνδέουν το µοναστήρι µε επτά ακόµη ασκηταριά. Με πολύ κόπο, τέλος, διανοίχτηκε και το παλιό µονοπάτι µήκους 9 χλµ., απ’ όπου µπορεί κανείς να περπατήσει από τον Ανάβατο έως τον Άγιο Ισίδωρο στους Πιτυούς διασχίζοντας µια πραγµατικά εντυπωσιακή ρεµατιά. Είναι το µονοπάτι της Λυγερής, καθώς σύµφωνα µε τον θρύλο στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, µια πανέµορφη κοπέλα προσπάθησε να σωθεί καταδιωκόµενη από Τούρκους και σκοτώθηκε στο µονοπάτι.

Στα Νοτιόχωρα

∆ιαδροµές µε άρωµα µαστίχας στα νότια καστροχώρια του νησιού, σπαρµένες µε σκίνους και καταπληκτικές ακτές. Μια εντυπωσιακή διαδροµή µήκους 8,5 χλµ. συνδέει τους Ολύµπους µε τα Μεστά και στη συνέχεια περνώντας από το εντυπωσιακό Μερσίνι (παλιό µετόχι της Νέας Μονής µε τις πετρόχτιστες φουντάνες), καταλήγει στον Λιµένα Μεστών. Ο πεζοπόρος κινείται σε παλιά πετρόχτιστα διαβατά ανάµεσα στα σκινοχώραφα. Τα αποκαΐδια της τελευταίας µεγάλης πυρκαγιάς είναι εµφανή, αλλά γρήγορα η φύση θα επανέλθει. Μια διαδροµή που θέλει ακόµη δουλειά συνδέει τα εντυπωσιακά Θεόκτιστα, έναν πέτρινο τοίχο 70 µ. που ορίζει το παλιό µονοπάτι, µε την Παναγιά Σικελιά, τα Ασπροχώµατα και τη Χωριατόστρατα. ∆υστυχώς σώζεται µόνο ένα τµήµα του καλντεριµιού και µια θαυµάσια κρήνη, αφού το µεγαλύτερο πετρόχτιστο τµήµα της διαδροµής καταστράφηκε µε την κατασκευή του φράγµατος, στερώντας έτσι τη δυνατότητα να συνδεθεί µε την Καλαµωτή. Όποιος όµως περπατήσει εδώ στα τέλη Μαρτίου, θα θαυµάσει τους λαλάδες, τις αυτοφυείς τουλίπες που στολίζουν τα λιοχώραφα.
Το θαυµάσιο παλιό διάβα που πήγαινε από τους Ολύµπους στην εκπληκτική παραλία Σαλάγωνα έχει µήκος περίπου 5 χλµ. και είναι πάλι προσβάσιµο παρέχοντας τη δυνατότητα να συνδυαστούν θαυµάσια πεζοπορία και κολύµπι. Συνεχίζοντας από το παραλιακό µονοπατάκι θα προσεγγίσεις την Αγία ∆ύναµη µε τα µοναδικά γαλαζοπράσινα νερά, θα πας στο Σπήλαιο των Ολύµπων και θα καταλήξεις στην αµµουδιά των Φανών µε τον Ναό του Φαναίου Απόλλωνα. Σύντοµα, καθώς έχουν ενταχθεί σε πρόγραµµα, θα είναι έτοιµα και τα λεγόµενα «Μονοπάτια της λάβας», τα οποία θα συνδέουν τα ηφαιστιογενή Μαύρα Βόλια µε τον Εµπορειό, την Κώµη, αλλά και τον ναό της Αθηνάς. Τέλος, σε ευρωπαϊκό πρόγραµµα έχει ενταχθεί και το µονοπάτι της θυµιανούσικης πέτρας, το οποίο θα ξεκινάει από τον Καρφά, θα έχει µήκος 14 χλµ. και θα έχει διακλαδώσεις προς τον Μέγα Λιµιώνα, την Αγία Ερµιόνη, τα Κεραµεία, τα Θυµιανά και τον Κάµπο.

 

Προδιαγραφές

  • Πληροφορίες:

    Αν ενδιαφέρεστε να περιπλανηθείτε κι εσείς µέσω των µονοπατιών στις άγνωστες οµορφιές του τόπου, µπορείτε να επικοινωνήσετε µε τους παθιασµένους στην πεζοπορική περιήγηση φίλους και συνεργάτες µου, τον Γιώργο Κάκαρη (τηλ.: 6973 304430) και τον Γιώργο Μπουκέα (τηλ.: 6938 741111).
    Σε πολλές από τις πιο πάνω διαδροµές θα έχετε την ευκαιρία να ανταµώσετε τα 78 σπάνια ενδηµικά είδη ορχιδέας που ευδοκιµούν στο νησί. Ο άνθρωπος-συνοδοιπόρος σας για τις ειδικές αυτές διαδροµές θα είναι ο Γιώργος Μισετζής (τηλ.: 6974 175471).
    Για την περιοχή της Αµανής / Β∆ Χίου και της Βολισσού, τις εξορµήσεις σας θα συνοδεύσουν ο Βαγγέλης Ζήκος (τηλ.: 6931 397262) και ο Γιάννης Ζορµπάς (τηλ.: 6936 775999).
    Όλες οι ξεναγήσεις προσφέρονται δωρεάν από τους συµµετέχοντες εθελοντές.