Ειδοποίηση
  • Google Geocoding API error: The request was denied.
Τροιζηνία Μυθική και πολυποίκιλη
5.0/5 rating 1 vote
κείμενο: Γ. Σαρρης-Δ. Νάκος | φωτογραφίες: Δ. Νάκος, Α. Αναγνωστόπουλος, Ν. Κατσιαρίμπας, Β. Παντελής

Περιδιαβαίνοντας τη νοτιοανατολική χερσόνησο της Αργολίδας, το µόνο βέβαιο είναι ότι θα κάνεις πολλές στάσεις. Στα Μέθανα, στις πηγές των ιαµατικών
λουτρών και το ηφαίστειο, στο σπήλαιο Περιστέρι, στην Αρχαία Τροιζήνα, στο ∆ιαβολογέφυρο,
στη λιµνοθάλασσα της Ψήφτας, στον θαλασσινό
Γαλατά... Στην πολυποίκιλη γη του Θησέα,
το µάτι δεν χορταίνει τις όµορφες εικόνες…


Το σωτήριο έτος 1870, όταν το νεότερο ελληνικό κράτος µόλις και µετά βίας έχει συµπληρώσει τέσσερις δεκαετίες, λαµβάνεται η απόφαση να δηµιουργηθεί η επονοµαζόµενη Λουτρόπολη. Εκείνη την εποχή, οι επισκέπτες των λουτρών έµπαιναν καρτερικά µέσα σε µεγάλους λάκκους, στους οποίους έρεε το ιαµατικό νερό κατευθείαν από τις πηγές. Η συνεχώς αυξανόµενη προσέλευση του κόσµου δηµιούργησε την ανάγκη για την κατασκευή µεµονωµένων µικρών δεξαµενών αλλά και περισσότερων οικηµάτων για τους χρήστες των πηγών. Η αλµατώδης ανάπτυξη της περιοχής των Μεθάνων είναι προδιαγεγραµµένη και µαζί της συµπαρασύρεται η όµορφη Τροιζηνία και ο Γαλατάς, που εκτός από τους θρυλικούς µύθους και τη µακραίωνη ιστορία τους, διαθέτουν γραφικότατες τοποθεσίες, πλούσια βλάστηση, άγρια οµορφιά και πεντακάθαρες ακτές.

Το ηφαίστειο και η Καµένη Χώρα

Εάν κοιτάξει κανείς στον χάρτη τα Μέθανα, θα του θυµίσουν ίσως... αχλάδι, µε τον µίσχο να ακουµπάει προς την αργολική γη και τη βάση του να βρέχεται από τον Σαρωνικό!
Το µόνο βέβαιο είναι ότι δεν θεωρούνται νησί, όπως πολλοί νοµίζουν, καθώς µια στενή λωρίδα ξηράς µήκους 1.300 µ. και πλάτους 300 µ., τα συνδέει µε την Πελοπόννησο. Η µορφολογία τους οφείλεται στην ηφαιστειακή δραστηριότητα, που ήταν αρκετά έντονη τον 3ο αιώνα π.Χ., σύµφωνα µε καταγραφές του Παυσανία και του Στράβωνα, αρχικά, και ακολούθως του Ρωµαίου ποιητή Οβίδιου. Η τελευταία έκρηξη µε έκλυση λάβας τοποθετείται το 273 π.Χ. Ακούγεται ενδεχοµένως περίεργο, αλλά τα Μέθανα έχουν µέχρι και σήµερα περίπου 30 κρατήρες. Το κοντινότερο χωριό στο ηφαίστειο είναι η Καµένη Χώρα. ∆εν χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς γιατί ονοµάστηκε έτσι... Το µικρό αυτό χωριό, χτισµένο από τις ηφαιστειογενείς πέτρες στον λόφο του µεγάλου κρατήρα, προσφέρει µια σπάνια οµορφιά. Εκεί ζουν ελάχιστες οικογένειες, µετρηµένες στα δάχτυλα, ωστόσο είναι διαποτισµένες µε το αίσθηµα της ευγένειας και της φιλοξενίας. Τα λίγα σοκάκια του χωριού είναι πλακόστρωτα, µε σκαλίσµατα, ώστε να µη γλιστρήσει εύκολα κάποιος τον χειµώνα µε τις βροχές και τον πάγο. Όλα τα σπίτια διαθέτουν κεραµοσκεπές, που κάνουν το µικρό χωριό ακόµα γραφικότερο µέσα στο πανέµορφο τοπίο που το πλαισιώνει.
Το χωριό είναι η αφετηρία του µονοπατιού προς το κέντρο του κρατήρα του ηφαιστείου, και η διαδροµή διαρκεί 40 λεπτά. Μια ξύλινη πινακίδα οδηγεί προς το µονοπάτι του κρατήρα. Από εκεί το τοπίο µεταµορφώνεται, καθώς περπατάς πάνω στις ηφαιστειογενείς πέτρες, ανάµεσα στο πυκνό πράσινο των πεύκων, και αντικρίζεις στον ορίζοντα το µπλε της θάλασσας µέχρι το βλέµµα να σταµατήσει στο νησί της Αίγινας. Η αίσθηση στις πατούσες είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι σε άλλα εδάφη. Ένας πεζοπόρος θα το αντιληφθεί αυτό γρήγορα. Σε δέκα λεπτά φτάνεις στον κρατήρα, όπου η εικόνα θυµίζει σεληνιακό τοπίο, µε περισσότερο χρώµα και ζωή. Το µονοπάτι τελειώνει σε ένα εντυπωσιακό σπήλαιο µε βάθος περίπου 15 µ., που έχει σχηµατιστεί από τις εκρήξεις και τη λάβα. Εκεί, στην κορυφή, τη µαγική ώρα της δύσης, το χρυσό χρώµα των ηλιαχτίδων σβήνει πίσω από τους λόφους της Αρχαίας Επιδαύρου.
Καλύτερη αυλαία για την εµπειρία αυτή είναι το «Οινοθεραπευτήριο» του Θεόδωρου στην Καµένη Χώρα. Σε ένα παλιό κτίσµα, φτιαγµένο µε µεράκι και παλιά αντικείµενα, απολαµβάνουµε εκλεκτούς µεζέδες. Απέναντι ακριβώς, ο Θεόδωρος πραγµατοποίησε ένα παιδικό του όνειρο. Κατασκεύασε µε κόπο και αγάπη το Ανοιχτό Θέατρο Καµένης Χώρας, που τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει σπουδαίους καλλιτέχνες.

Ο γύρος της χερσονήσου

Με το που φθάνεις στην περιοχή της Λουτρόπολης, σε... καλωσορίζει η µυρωδιά των θειούχων πηγών, που κάποιους µπορεί και να τους ενοχλήσει. Αυτό που δεν ενοχλεί κανέναν, όµως, είναι η φυσική οµορφιά του τοπίου. Βάσει της σύστασης του νερού, οι πηγές, που βρίσκονται στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Άγιοι Ανάργυροι, διακρίνονται σε χλωρονατριούχες, θειούχες αλιπηγές και οξυπηγές.
Τα υδατοθεραπευτήρια αυτά διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες, βοηθώντας σε πάµπολλες παθήσεις.
Συνεχίζοντας βόρεια, προς τον Άγιο Γεώργιο µε το όµορφο λιµανάκι του, χαζεύουµε το βυθισµένο καράβι που χρησιµοποιούσαν οι Γερµανοί για τη µεταφορά υλικών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσµιου Πολέµου. Περνάµε από τον γραφικό οικισµό του Αγίου Νικολάου, και συνεχίζουµε για τα Παλιά Λουτρά και τον Μακρύλογγο, όπου σε ύψος 325 µ. απολαµβάνουµε καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα του Σαρωνικού.
Η διαδροµή τελειώνει πάλι στην Καµένη Χώρα.
Ακολουθώντας νότια κατεύθυνση, σταµατάµε για έναν καφέ στο γραφικότατο λιµανάκι Βαθύ, που µας ανταµείβει µε τη νοσταλγική οµορφιά του. Και στους δύο αυτούς παραθαλάσσιους οικισµούς µπορείτε να γευτείτε νόστιµους τοπικούς µεζέδες παρέα µε ουζάκι ή κρασί. Προχωρώντας νοτιοανατολικά –και λίγο πριν από τη στενή λωρίδα που ενώνει τα Μέθανα µε την υπόλοιπη Τροιζηνία– επισκεπτόµαστε το σπήλαιο Περιστέρι. Σκαρφαλώνουµε µε προσοχή στα βράχια και σε λίγα λεπτά φτάνουµε στην είσοδο του σπηλαίου, που κλέβει την παράσταση µε τη µικρή λίµνη που κουρνιάζει µέσα του. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1973, είναι ηλικίας 2,5 εκατοµµυρίων ετών, έχει µήκος 250 µ. και χωρίζεται σε τρεις θαλάµους. Εντυπωσιασµένοι από τα περάσµατα και τα πολύµορφα βράχια του µε τους µικρούς σταλακτίτες, αποχωρούµε.

Λιµνοθάλασσα Ψήφτας

Αφήνοντας πίσω µας τη χερσόνησο των Μεθάνων, συναντάµε τη λιµνοθάλασσα Ψήφτας. Πρόκειται για µια µικρή λιµνοθάλασσα εξαιρετικού φυσικού κάλλους, που εδώ και λίγα χρόνια διαθέτει παρατηρητήριο πουλιών και ένα ξύλινο γεφυράκι που διευκολύνει τη διέλευση αλλά και την τέρψη της όρασης. Η περιοχή αποτελεί πέρασµα µεταναστευτικών πτηνών, αλλά και καταφύγιο διαχειµαζόντων κύκνων και ερωδιών. Η χλωρίδα του υδρότοπου συντίθεται από καλαµιώνες και τη βλάστηση που αναπτύσσεται στην επιφάνεια του νερού. Η περίοδος που διανύουµε θεωρείται η καλύτερη εποχή για µια επίσκεψη στη λιµνοθάλασσα.

Η Αρχαία Τροιζήνα και το ∆ιαλοβολογέφυρo

Κατευθυνόµενοι προς την Τροιζήνα είναι αδύνατο να µη σταθµεύσουµε στον αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται 2 χλµ. βορειοδυτικά της σύγχρονης πόλης, στους πρόποδες των Αδέρων. Βόρεια και ανατολικά του απλώνεται η πεδιάδα της Τροιζηνίας. Εύκολα µπορείς να διακρίνεις τον ναό του Ασκληπιού, του Ιππόλυτου και της Επισκοπής, που πιθανότατα χτίστηκε πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Θησέας, Ιππόλυτος και Φαίδρα µπλέκονται σε µυθικά και ερωτικά µονοπάτια ανταµώνοντας µε τον Ποσειδώνα, την Άρτεµη και τον Ασκληπιό...Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται το ∆ιαβολογέφυρο, ο µικρός κρυφός παράδεισος της Τροιζήνας. Σύµφωνα µε τον θρύλο, ο πασάς που διαφέντευε την περιοχή επί Τουρκοκρατίας, διέταξε τον καλύτερο πρωτοµάστορα της περιοχής να κατασκευάσει µια γέφυρα σε µια ιδιαίτερα απόκρηµνη τοποθεσία. Εάν δεν τα κατάφερνε, θα τον αποκεφάλιζε. Βλέποντας ο πρωτοµάστορας ότι οι προσπάθειές του αποτύγχαναν συνεχώς, σύναψε συµφωνία µε τον διάβολο, δίνοντας ως αντάλλαγµα την ψυχή του. Το γεφύρι φτιάχτηκε και ο λαµπρός τεχνίτης αµείφθηκε πλουσιοπάροχα. Λίγα χρόνια αργότερα, όµως, την ώρα που περνούσε το γεφύρι, τον παρέσυρε ένας δυνατός άνεµος και τον σκότωσε. Το δε σπίτι του κάηκε από κεραυνό. Από τότε, ονοµάστηκε «∆ιαβολογέφυρο». Με το που θα το περάσει κάποιος στις µέρες µας, ξεκινά αυτοµάτως και η περιπέτεια. Ο ποταµός Χρυσορρόας, που τρέχει κάτω από το γεφύρι, προσφέρεται για µπάνιο ή απλώς δρόσισµα, ενώ το καταπράσινο τοπίο σε καλεί για περπάτηµα, αναρρίχηση, καταβάσεις και φωτογράφιση.

Τροιζήνα ή... ∆αµαλάς

Είναι ένα καταπράσινο χωριουδάκι στους πρόποδες του όρους Αδέρες, περικυκλωµένο από ελαιόδενδρα και λεµονιές. Ονοµατοδότης του είναι ο βασιλιάς Πιτθέας, που γύρω στο 1250 π.Χ. θέλησε µε αυτό τον τρόπο να τιµήσει τον νεκρό αδελφό του Τροιζήνα. Κατά τη βυζαντινή περίοδο, και ειδικότερα επί αυτοκρατορίας του Λέοντος ΣΤ’ (866-912 µ.Χ.), η περιοχή θα ονοµαστεί ∆αµαλάς, από το όνοµα ενός εύπορου αξιωµατικού που είχε µεγάλες εκτάσεις γης. Στην Τροιζήνα, θα συγκεντρωθούν την άνοιξη του 1827 οπλαρχηγοί και πολιτικοί, για να πραγµατοποιήσουν την Τρίτη Εθνοσυνέλευση, που εξέλεξε κυβερνήτη της Ελλάδος τον Ιωάννη Καποδίστρια. Σήµερα στο χωριό ζουν περίπου 700 ψυχές. ∆ιαθέτει δύο καφενεία – ταβέρνες, δηµοτικό σχολείο, νηπιαγωγείο, µαγαζάκια µε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και µια ποδοσφαιρική οµάδα, τον «Θησέα».
Ο τόπος είναι ιδανικός για όσους αποζητούν ηρεµία και ξεκούραση. Συνιστούµε ανεπιφύλακτα να πάρετε το ποδήλατο και να κάνετε βόλτες στη γύρω περιοχή.

Γαλατάς

Στο γνωστό δίληµµα των διακοπών «βουνό ή θάλασσα;» η απάντηση είναι: Γαλατάς! Απέχοντας µόλις 180 χλµ. από την Αθήνα, ο Γαλατάς συνδυάζει αρµονικά βουνό µε θάλασσα. Από τη µια πλευρά η γραφική πόλη βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο, και από την άλλη στέκουν αγέρωχοι οι ορεινοί όγκοι. Αποτελεί ιδανική επιλογή για µικρές αποδράσεις από το κλεινόν άστυ.
Το όνοµά του οφείλεται στα δύο τυροκοµεία του όπου συγκέντρωναν το γάλα που έφερναν οι βοσκοί από τα γύρω χωριά. Εάν είστε ερωτευµένοι ή απλώς ροµαντικοί, µην παραλείψετε να περάσετε από την όµορφη, µοναχική πύλη στην είσοδο της παραλίας του Γαλατά, που η καλαισθησία της δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε τους σκηνοθέτες, που επέλεξαν να γυρίσουν εκεί αρκετές σκηνές. Ανεπανάληπτη θα σας µείνει και η εµπειρία µιας µικρής βόλτας µε ναυλωµένο πλοιάριο, στις αποµονωµένες παραλίες της περιοχής, όπως είναι το Λιµανάκι της αγάπης, το Νεώριο, το Ασκέλι, οι Αλυκές και το Νησάκι.

Οι καλύτερες παραλίες

Ουκ ολίγες οι παραλίες που προσφέρονται για µπάνιο στην περιοχή. Μία από τις ωραιότερες είναι η Αλυκή, έξω από την πόλη του Γαλατά. Αµµουδερή, µε αβαθή νερά και θέα στο νησάκι Μπούρτζι, όπου µπορεί να πάει κανείς κολυµπώντας. Είναι οργανωµένη και προσφέρεται για θαλάσσια σπορ.
Τα Ψηφτά και η ∆άρδιζα είναι παραλίες µε άµµο και βότσαλα και απλώνονται σε έναν φυσικό όρµο, ανάµεσα στους ορεινούς όγκους της Τροιζήνας και του ηφαιστείου των Μεθάνων. Εκεί θα απολαύσετε και ένα µαγευτικό ηλιοβασίλεµα.
Στην παραλία Ντιρλαντά, θα σας δοθεί η ευκαιρία να κάνετε βουτιές κάτω από τη σκιά των ευκαλύπτων, ενώ η Καλλονή, στο οµώνυµο γραφικό χωριό, διαθέτει κρυστάλλινα νερά. Ο πανέµορφος Πόρος απέχει λίγα µόνο λεπτά από το λιµάνι του Γαλατά.

Προδιαγραφές

  • Πληροφορίες:

    Ευχαριστούμε τους Αντιδημάρχους Τροιζηνίας-Μεθάνων, κ. Βασίλη Παντελή και, ιδιαιτέρως, κ. Σπύρο Καρνέζη για την αμέριστη υποστήριξη και τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρείχαν.

Χάρτης